V kuchyni trávime pomerne veľkú časť dňa, preto pri jej projektovaní myslíme predovšetkým na jej úžitkovosť. Je potrebné zabezpečiť jej dostatočné vetranie, osvetlenie – predovšetkým nad pracovnými plochami a myslíme tiež na množstvo spotrebičov, ktoré v nej hodláme využívať, takže je potrebné prispôsobiť tomu aj počet a dostupnosť elektrických zásuviek.
Každá kuchyňa by mala byť vybavená kuchynskou linkou, odkladacím priestorom na trvanlivé potraviny, stolom, prípadne pultom, stoličkami a základnými spotrebičmi akými sú chladnička a sporák. Kuchyne menšie ako 12 m2 sa nazývajú pracovné kuchyne a nie sú určené na stolovanie. Prečítajte si článok o tom, ako vybrať chladničku podľa parametrov.
Pri funkčnom zostavovaní kuchynskej linky uvažujeme tak, aby sme si čo najviac uľahčili prácu s potravinami. Preto sa snažíme usporiadať jednotlivé plochy v poradí, v akom prichádzame s potravinami do styku, a to:
– doprava potravín z obchodu, prípadne chladničky
– príprava na tepelnú úpravu (napr. umývanie, čistenie a krájanie)
– varenie a pečenie
– porcovanie a servírovanie
Ušetrite miesto a kúpte si vstavanú chladničku. Bude vám krásne ladiť do celej kuchyne.
Ak si pracovnú plochu usporiadame v poradí:
chladnička – odkladacia plocha – drez – pracovná plocha – sporák – odkladacia plocha, môžeme si ušetriť veľa zmätočného pobehovania. Základným pravidlom je tiež neumiestňovať vedľa seba sporák (rúru na pečenie) a chladničku (mrazničku), nakoľko by mohlo dochádzať k zbytočným energetickým stratám. Kuchynská linka musí byť vybavená dostatočným úložným priestorom na kuchynské náradie, riad a menšie spotrebiče. Materiály volíme tak, aby sa dali ľahko udržiavať a boli vyhovujúce tiež z hygienického hľadiska. Vyberte si zo sortimentu značky MORA. Sporáky s multifunkčnou rúrou vám spríjemní varenie v kuchyni.
Funkčnosť je dôležitou, nie však jedinou vlastnosťou, ktorú by kuchyňa mala mať. S nástupom trendu otvorených priestorov sa nám totiž kuchyne, takpovediac, odhalili a stali sa súčasťou spoločenskej, reprezentatívnej časti interiéru. Ak sme sa rozhodli, že návštevám dovolíme na toto „pracovisko“ nahliadnuť, je potrebné dbať na to, aby bolo štýlovo a farebne zladené s nadväzujúcimi miestnosťami – obvykle jedálňou a obývačkou. Preto si zvážme, či sa rozhodneme pre moderný minimalizmus, čisté línie a strohú farebnosť, alebo naopak, pre rustikálny štýl s využitím prírodných materiálov a farieb. Najpodstatnejšie zo všetkého ale je to, že kuchyňa = svätyňa a jedlo pripravíme s láskou a radosťou len v priestore, v ktorom sa sami budeme cítiť príjemne.
TEXT: Nina Kvasňovská