Skvelé jedlo nemusí byť len to, ktorého príprava je komplikovaná. Občas postačí aj obyčajná panvica, na ktorej sa dajú pripraviť nezabudnuteľné pokrmy. Avšak nie je panvica ako panvica. Úspech v kuchyni závisí aj na voľbe materiálu. Ktorý materiál je teda pre panvice najvhodnejší? A dá sa to vôbec jednoznačne určiť?
Hliník – ľahký a vodivý
Alfou a omegou pri výbere panvíc je voľba správneho materiálu. Výrobcovia aj spotrebitelia preferujú najmä hliník a to vďaka jeho viacerým výhodám. Ide o veľmi ľahký kov, dovoľujúci ideálnu manipuláciu s panvicami. Veľavravným argumentom, prečo siahnuť práve po hliníku, je tiež jeho dobrá tepelná vodivosť, zabezpečujúca rovnomerné rozvádzanie tepla po celom povrchu. Skvelou voľbou je kombinácia hliníka a wok panvice, ktorá rovnomerné rozvádzanie tepla podporuje vďaka svojmu tvaru.
Meď – ťažšia v ruke, honosná na pohľad
Meď je v kuchyniach pomerne málo vídaná, hoci sa môže pochváliť ešte vyššou tepelnou vodivosťou ako hliník. Vďaka tomu dokáže medený riad lepšie reagovať na zmeny teplôt – rýchlejšie dostane pokrm do bodu varu, čím sa príprava jedla skráti. Na trhu nájdete aj medené panvice potiahnuté cínom či vrstvou titánu, to kvôli ochrane proti kontaktu s kyslými potravinami. Na pohľad pôsobí medený riad veľkolepo a honosne a môže plniť úlohu kuchynskej dekorácie.
Nerez – zliatina vyrieši mnohé
Antikorový či inak povedané nerezový riad je reakciou na dávnejšie doby a od hrdze prederavené hrnce a panvice. Zmiešaním hliníka, železa, chrómu a ďalších prvkov vznikli moderné antikorové kuchynské potreby – pevné, tvrdé a odolné voči mechanickým vplyvom. V porovnaní napríklad s hliníkom má ale nerezový riad menšiu vodivosť, takže pri varení s ním treba byť opatrný a postrážiť si, aby vám pripravované jedlo neprihorelo. Aj toto sa ale dá vyriešiť, konkrétne umiestnením hliníkovej vložky v dne hrnca či panvice.