panvice PRESTO-1048 × 792

Dobrú panvicu robí kvalitný materiál

Skvelé jedlo nemusí byť len to, ktorého príprava je komplikovaná. Občas postačí aj obyčajná panvica, na ktorej sa dajú pripraviť nezabudnuteľné pokrmy. Avšak nie je panvica ako panvica. Úspech v kuchyni závisí aj na voľbe materiálu. Ktorý materiál je teda pre panvice najvhodnejší? A dá sa to vôbec jednoznačne určiť?

Hliník – ľahký a vodivý

Alfou a omegou pri výbere panvíc je voľba správneho materiálu. Výrobcovia aj spotrebitelia preferujú najmä hliník a to vďaka jeho viacerým výhodám. Ide o veľmi ľahký kov, dovoľujúci ideálnu manipuláciu s panvicami. Veľavravným argumentom, prečo siahnuť práve po hliníku, je tiež jeho dobrá tepelná vodivosť, zabezpečujúca rovnomerné rozvádzanie tepla po celom povrchu. Skvelou voľbou je kombinácia hliníka a wok panvice, ktorá rovnomerné rozvádzanie tepla podporuje vďaka svojmu tvaru.

Wok panvice PRESTOWok panvice PRESTO

Meď – ťažšia v ruke, honosná na pohľad

Meď je v kuchyniach pomerne málo vídaná, hoci sa môže pochváliť ešte vyššou tepelnou vodivosťou ako hliník. Vďaka tomu dokáže medený riad lepšie reagovať na zmeny teplôt – rýchlejšie dostane pokrm do bodu varu, čím sa príprava jedla skráti. Na trhu nájdete aj medené panvice potiahnuté cínom či vrstvou titánu, to kvôli ochrane proti kontaktu s kyslými potravinami. Na pohľad pôsobí medený riad veľkolepo a honosne a môže plniť úlohu kuchynskej dekorácie.

Panvica AMBER

Panvica AMBER

Nerez – zliatina vyrieši mnohé

Antikorový či inak povedané nerezový riad je reakciou na dávnejšie doby a od hrdze prederavené hrnce a panvice. Zmiešaním hliníka, železa, chrómu a ďalších prvkov vznikli moderné antikorové kuchynské potreby – pevné, tvrdé a odolné voči mechanickým vplyvom. V porovnaní napríklad s hliníkom má ale nerezový riad menšiu vodivosť, takže pri varení s ním treba byť opatrný a postrážiť si, aby vám pripravované jedlo neprihorelo. Aj toto sa ale dá vyriešiť, konkrétne umiestnením hliníkovej vložky v dne hrnca či panvice.

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť

Uložiť



Zostaňte štýlový a sledujte nás aj na Facebooku