Jedáleň podľa princípov feng – šuej

Jedáleň podľa princípov feng – šuej

Redakcia - 22. januára 2014 - 2432. zobrazení

Jedáleň je jedným z priestorov vyhradených na spoločenské udalosti. Pri jedle sa tu schádzajú členovia rodiny, priatelia a hostia. Na to, aby v jedálni mohla energia príjemne prúdiť, je potrebné dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

Stôl, ako dominanta miestnosti, by mal byť dostatočne, ale nie príliš veľký a nemal by mať vrchnú dosku vyrobenú zo skla.

Môže to v stolujúcich vyvolávať pocit nepokoja a nepohodlia. Navyše, nikomu nie je príjemné pozerať sa pri jedle niekomu na nohy či mať položené predlaktia na studenom povrchu. Tvar stolovej dosky môže byť rôzny, za najvhodnejší sa ale považuje tvar osemuholníka.

jedalensky-stol

Stoličky by mali byť stabilné, s vysokými operadlami a opierkami na predlaktia, aby sa hostia cítili bezpečne a pohodlne. Aby sa v jedálni nik necítil nevítaný, nemal by pohľad z jedálne smerovať k vchodovým dverám.

white-home

Farby v jedálni by mali byť stimulujúce, aby podporovali chuť do jedla. Ideálne sú jasné odtiene žltej a oranžovej. Ak však máte vrodenú predispozíciu ku vzniku obezity, týmto farbám sa vyhnite, prípadne zvoľte len ich jemnejšie odtiene. Táto miestnosť by mala byť osvetlená tak, aby sa intenzita svetla dala podľa potreby regulovať. Preto radšej zvoľte niekoľko menších, než jedno veľké, intenzívne svietidlo. Inú atmosféru tak dosiahnete pri romantickej večeri vo dvojici, inú zas v kruhu baviacich sa priateľov. Dobré osvetlenie v jedálni je potrebné najmä pri konzumácii rýb, preto tento faktor nesmieme podceniť.

jedalen-provence

Jedáleň by rozhodne nemali dopĺňať dekorácie, ktoré by mohli stravníkov nepriaznivo ovplyvňovať. Lovecké výjavy či zbierku porcelánových prasiatok je vhodnejšie vymeniť za umenie zobrazujúce ovocie či krajinu. Ak ste sa rozhodli dekorovať samotný stôl, neprežeňte to. Na stôl by sa malo zmestiť predovšetkým jedlo, ktoré v čínskej kultúre predstavuje hojnosť a bohatstvo. Jedlo servírujte na nepoškodených tanieroch a pri jedle sa vyhýbajte konverzáciám na nepríjemné témy. Konzumáciu pokrmov v jedálni by ste mali vždy povýšiť na spoločenskú udalosť a náležite si ju vychutnať.

Text: Nina Kvasňovská     Zdroj foto: missourifurniture.com

  • Kategórie

Podobné články