Rekonštrukcia podčiarkla čarovnú atmosféru historického domu

Rekonštrukcia podčiarkla čarovnú atmosféru historického domu

Rekonštrukcia historického meštianskeho domu v réžii architekta Václava Kohlmayera priniesla nielen nový plnohodnotný priestor pre život i prácu. Podarilo sa tiež zachovať jeho pôvodnú atmosféru.

Meštiansky dom na Hlavnej ulici je súčasťou radovej zástavby v centre Prešova už od 16. storočia. Za roky svojej existencie si prešiel viacerými stavebnými úpravami. Za jeho najaktuálnejšou podobou stojí architekt Václav Kohlmayer, ktorý je od roku 1992 aj jeho vlastníkom.

Objekt pozostáva z dvoch častí – prednej uličnej a zadnej dvorovej. Obe časti sú trojpodlažné a podpivničené. Stavebnými úpravami pôvodného pôjdu sa podarilo rozšíriť úžitkovú plochu nehnuteľnosti na takmer 1000 m2. V novovybudovanom podkroví sídli ateliér architekta Kohlmayera. Uvoľnené priestory na nižších podlažiach sa tak mohli prenajať, aby generovali financie na prevádzku budovy.

Objekt pozostáva z dvoch častí

Rekonštrukčné práce sa realizovali postupne, vždy s dôrazom na zachovanie pôvodných architektonických a konštrukčných prvkov. Zo strany ulice neprebehli žiadne hmotové zmeny, bolo však nevyhnutné upraviť dispozíciu interiérov, aby objekt spĺňal požiadavky budúcich nájomníkov.

Najvýznamnejším zachovaným dedičstvom je priechodná chodba, ktorá spája Hlavnú ulicu a dvor s bohato zdobenou krížovou klenbou z obdobia renesancie. „Zachovali sme aj niekoľko stĺpov, na ktoré sme natrafili počas sekania elektrických rozvodov, porušený kamenný portál, ale aj latinský nápis z roku 1596,“ vymenúva Ing. arch. Václav Kohlmayer, PhD.

Hodnotu objektu zvýšilo zobytnenie podkrovia

Najväčšiu pridanú hodnotu prinieslo stavbe zobytnenie podstrešia. Vznikol veľkorysý priestor, ktorý pohodlne pojme nielen celý architektonický ateliér s galériou, ktorá ho spája s rokovacou miestnosťou, ale aj dva apartmánové byty, ktoré možno prenajímať.

Hodnotu objektu zvýšilo zobytnenie podkrovia

Zachovať pôvodný tvar strechy a zároveň vdýchnuť podkroviu nový život bolo výzvou aj pre skúseného architekta. „Napriek komplikáciám sa podarilo vymyslieť systém kombinácie pôvodných a nových strešných trámov, ktorý zabezpečil stabilitu konštrukcie. Celý krov v podstate stojí na stĺpe, ktorý sa nachádza uprostred rokovacej miestnosti,“ vysvetľuje architekt.

Úpravy podkrovia

Úpravy podkrovia umožnili funkčne rozčleniť zvyšok objektu na niekoľko celkov. Na prízemí zo strany Hlavnej ulice sú umiestnené maloobchodné prevádzky. Na nadzemných podlažiach sa nachádzajú administratívne priestory, vrátane výstavnej siene, ktorá je k dispozícii Spolku architektov Slovenska. Zadná časť s vlastným vchodom, orientovaná do dvora, slúži na rezidenčné účely.

Denné svetlo ako dôležitý prvok v interiéri

Architekt Václav Kohlmayer sa dlhodobo snaží presadzovať vo svojich projektoch denné svetlo. Nebolo to inak ani v tomto prípade. Ihneď po vyriešení statiky krovu sa začal zamýšľať nad možnosťami, ako priviesť do miestností čo najviac denného svetla. „Snažili sme sa sem umiestniť čo najviac okenných otvorov. Charakter historickej strechy nám však doslova predpísal využitie strešných okien. Napokon sa to ukázalo ako mimoriadne vhodné riešenie,“ dopĺňa pán Kohlmayer.

Dva apartmány

Umiestnením niekoľkých zostáv s hornými a spodnými strešnými oknami sa podarilo docieliť maximálne presvetlenie pracovného prostredia ateliéru. „Denné svetlo vytvára v interiéri jedinečný efekt. Pre strešné okná VELUX som sa rozhodol nielen kvôli pohodlnému hornému ovládaniu, získal si ma dizajnom a servisom,“ vysvetľuje architekt.

S ateliérom susedia aj dva mezonetové apartmány, v ktorých sa tiež dbalo na presvetlenie denným svetlom. V jednom z apartmánov nebolo možné priviesť do vnútra dispozície dostatok denného svetla. Preto sa architekt rozhodol nad pracovnou doskou v kuchyni inštalovať svetlovod.

svetlovod

Dva apartmány s približnou rozlohou 90 m2 sú identicky členené: spoločenská zóna s kuchynským kútom sa nachádza v spodnej časti a v hornej časti je situovaná spálňa. Sú zariadené s dôrazom na použitie hrubo opracovaného masívneho dreva, ako aj ďalších prírodných materiálov vrátane kameňa a pálenej tehly.

historického objektu

V zadnej časti historického objektu, ktorá je situovaná vo dvore, sa nachádza samostatný vchod do presvetleného podkrovného bytu. Ten sa nachádza na druhom podlaží a poskytuje komfortné ubytovanie na prenájom. Minimalistický, strohý interiér ozvláštňuje eklektický historický nábytok. Koncepcia tohto priestoru si vyžiadala osadenie bezúdržbových strešných okien VELUX. Okná jednak pôsobia v presvetlenom interiéri harmonicky a zároveň majiteľom uľahčujú údržbu.

Zdroj: VELUX    Foto: Martin Matula



Zostaňte štýlový a sledujte nás aj na Facebooku