soup-1006694_1920

Výber kuchynského riadu podľa kvality materiálu

O kvalite jedla nerozhoduje len to, aké potraviny si vyberáme a odkiaľ ich kupujeme. Vplyv na chuť a nutričnú hodnotu má aj to, v čom pokrm pripravujeme. Vzhľadom na to by sme si mali vyberať kuchynský riad z kvalitných a neškodných materiálov.

Každý materiál má svoje plusy aj mínusy, ktoré môžeme zohľadniť pri výbere. V prípade kúpy kuchynského riadu nie je dôležitá ani tak cena a dizajn ako kvalita a praktickosť, od ktorých závisí, či bude jedlo chutné a zdravé. Pre lepší prehľad vlastností daných materiálov vám prinášame porovnanie plusov a mínusov jednotlivých druhov kuchynského riadu.

Úsporná a zdravá keramika

Šikovný teflón

S teflónom si spájame najmä panvice, ktoré uľahčujú vyprážanie či opekanie. Konkurenční predajcovia však vystríhajú pred zdravotnými rizikami spôsobenými ich využívaním.

Plusy Mínusy
+ primeraná cena – ponuka sa zameriava na panvice
+ minimum oleja pri príprave jedla – riziko uvoľňovania škodlivín

 

Lacný, no nezdravý hliník

Na hliníkovom riade nás môže priťahovať ľahkosť a nízka cena. Pri varení v ňom sa však môžu uvoľňovať nezdravé látky.

Plusy Mínusy
+ nízka predajná cena – uvoľňovanie hliníka do jedla
+ nízka hmotnosť nádob – slabá odolnosť voči poškodeniu

 

Dlhotrvácny titán

Titánový riad je považovaný za nezničiteľný, čo je pravda len pri jeho správnom využívaní. V zložení jednotlivých nádob je však prítomný len čiastočne, dopĺňa ho liatina alebo hliník.

Plusy Mínusy
+ vynikajúca tepelná vodivosť – jeden z najdrahších druhov riadu
+ nulová priľnavosť na povrchu – obmedzené použitie nástrojov

 

Odolná liatina a nehrdzavejúca oceľ

Liatinové a oceľové hrnce patria k najkvalitnejším na trhu, no len za predpokladu, že ide o odolné a nehrdzavejúce materiály.

Plusy Mínusy
+ najlepšia tepelná vodivosť – liatinové hrnce sú príliš ťažké
+ odolnosť voči poškriabaniu – pri riade z ocele pozor na cenu

 

Úsporná a zdravá keramika

Keramické panvice môžeme považovať za najekologickejšie zo všetkých produktov tohto typu. Kvôli slabému renomé ich však stále využíva málo domácností.

Plusy Mínusy
+ recyklovateľný materiál – slabšia dostupnosť v obchodoch
+ povrch panvíc je nepriľnavý – nevhodné pre všetky typy jedál

 

Odolná liatina a nehrdzavejúca oceľ

Výrobcovia kuchynského riadu experimentujú aj s ďalšími materiálmi, ktoré by mali lepšie plniť nároky súčasnej doby, najmä tie ekologické. Zákazníci im však zatiaľ nevenujú patričnú pozornosť a pri výbere vsádzajú na súpravy z vyššie uvedenej ponuky. Z tej si v prípade kúpy  určite vyberiete aj vy a my dúfame, že vám naše porovnanie plusov a mínusov iba pomohlo.

Text: Róbert Bosák



Zostaňte štýlový a sledujte nás aj na Facebooku