kuriozity zo svetovej kuchyne

Zaujímavosti a kuriozity zo svetovej kuchyne

Reklamný článok - 5. októbra 2017 - 5499. zobrazení

Svetová gastronómia je neuveriteľne pestrá a rozmanitá. Často tiež potvrdzuje fakt, že ľudia dokážu pripraviť a zjesť skoro všetko – hmyz či rybu, ktorá v priebehu pár minút pri zlom pripravení dokáže zabiť človeka v obrovských mukách. Vybrali sme pre vás kuriozity zo svetovej kuchyne.

chilli papricky

India produkuje, konzumuje a exportuje najviac chilli papričiek na svete

Hoci sa chilli papričky dostali do Indie až v 15. storočí (doviezli ju tam Portugalci), jej obyvatelia si tieto štipľavé plodiny zamilovali. Nikto iný na svete ich nevypestuje a nezje viac ako Indovia, ktorí majú tiež svoju chilli špecialitu – bhut jolokiu, čo je chilli paprička, ktorá bola do roku 2007 považovaná za najpálivejšiu na svete. Táto chilli paprička dosahuje pálivosti viac ako 1 milión jednotiek SHU, čo je hodnota, ktorá by dokázala zapáliť aj kuchynský nábytok.

V Taliansku sa paradajky v gastronómii používajú len od 16. storočia

Taliansku kuchyňu si len málokto vie predstaviť bez skvelých paradajkových omáčok. Keď na začiatku 16. storočia priviezli Američania paradajky do Európy, boli vtedajším obyvateľstvom považované za jedovaté a slúžili len ako dekorácia.

Prvé kuchárske experimenty však všetko zmenili. Na cestoviny s paradajkovou omáčkou si ale aj tak bolo treba počkať ešte zhruba 200 rokov. Paradajky sú súčasťou aj tradičnej neapolskej pizze Margherita, ktorú vo farbách talianskej trikolóry a na počesť savojskej kráľovnej upiekli prvýkrát v roku 1889. Pečenie pizze je v našich končinách možné aj v tzv. letných kuchyniach.

paradajky

Kuriozity zo svetovej kuchyne – v Japonsku vám naservírujú rybu, ktorá vás môže zabiť

Na prípravu ryby Fugu sa školia kuchári 2 roky. Táto ryba totižto obsahuje silné dávky tetrodotoxínu (v koži, pečeni a pohlavných orgánoch), ktoré spôsobujú obetiam svalovú paralýzu. Už po pár minútach prichádza nevoľnosť, nasledovaná tŕpnutím pier, rúk a nôh, pričom obeť umiera pri plnom vedomí na ochrnutie dýchacích svalov a zástavu srdca. Ak sa, ale ryba Fugu pripraví správne, môžete si vychutnať jemnú chuť jej mäsa. Stojí to, ale za tie nervy? Kuriozity zo svetovej kuchyne sú niekedy doslova smrteľne nebezpečnými…

Jeden z najdrahších syrov sa vyrába v Srbsku

Tento syr sa volá Pule a vyrába sa z mlieka samice somára z istej časti Srbska. Pol kila tejto delikatesy sa predáva za cenu zhruba 500 €. Ide o neuveriteľne zriedkavý syr – jeho výroba je tak náročná a ojedinelá, že jeho výrobcovia sa domnievajú, že by ho reálne mohli predávať za cenu od 1500 až do 2500 €. Výrobcovia ho predávajú lacnejšie, aby jeho „dostupnosťou“ zvýšili povedomie o svojej práci.

popcorn

Popcorn ako filmový snack nie je zaužívaný všade

V USA aj na Slovensku je popcorn tradičnou pochutinou, ktorá sa servíruje pri sledovaní filmov v kinách ale aj v domácnostiach. Popcorn však nie je rozšírený a obľúbenými všade. Napríklad v Kolumbii sa ako popcornová alternatíva servírujú sušené mravce, zatiaľ čo kórejskí diváci si môžu pochutnať na vrecku sušených sépií. No a čínski fanúšikovia filmu zase často konzumujú sušené slivky.

  • Kategórie

Podobné články