Zaujímavosti a kuriozity zo svetovej kuchyne

Zaujímavosti a kuriozity zo svetovej kuchyne

Svetová gastronómia je neuveriteľne pestrá a rozmanitá. Často tiež dokladuje fakt, že ľudia dokážu pripraviť a zjesť skoro všetko – aj hmyz či rybu, ktorá v priebehu pár minút navodí smrť v obrovských mukách. Vybrali sme pre vás niekoľko zaujímavostí zo svetovej kuchyne.

India produkuje, konzumuje a exportuje najviac chilli papričiek na svete

Hoci sa chilli papričky dostali do Indie až v 15.storočí (doviezli ju tam Portugalci), jej obyvatelia si tieto štipľavé plodiny zamilovali. Nikto iný na svete ich nevypestuje a nezje viac ako „Indiáni“. Majú tiež svoju špecialitu – bhut jolokia je čili paprička, ktorá bola do roku 2007 považovaná za najpálivejšiu na svete. Dosahuje pálivosti viac ako 1 milión jednotiek SHU. Tá by dokázala zapáliť aj kuchynský nábytok

V Taliansku sa rajčiny v gastronómii používajú len od 16.storočia

Hoci dnes si taliansku kuchyňu len málokto vie predstaviť bez skvelých rajčinových omáčok, ešte relatívne nedávno to bolo úplne inak. Keď na začiatku 16.storočia priviezli Američania paradajky do Európy, boli obyvateľstvom považované za jedovaté a slúžili len ako dekorácia. Prvé kuchárske experimenty všetko zmenili, na cestoviny s rajčinovou omáčkou si ale aj tak bolo treba počkať ešte zhruba 200 rokov. Rajčiny sú aj súčasťou tradičnej neapolskej pizze Margherita vo farbách talianskej trikolóry, ktorú na počesť savojskej kráľovnej upiekli prvýkrát v roku 1889.

V Japonsku vám môžu naservírovať rybu, ktorá vás môže zabiť

Na prípravu rybky Fugu sa školia kuchári 2 roky. Ryba totiž obsahuje silné dávky tetrodotoxínu (v koži, pečeni a pohlavných orgánoch), ktoré spôsobujú obetiam svalovú paralýzu. Už po pár minútach prichádza nevoľnosť, nasledovaná tŕpnutím pier, rúk a nôh, pričom obeť umiera pri plnom vedomí na ochrnutie dýchacích svalov a zástavu srdca…Ak sa ale Fugu pripraví správne, môžete si vychutnať jemnú chuť jej mäska. Stojí to ale za tie nervy?

Jeden z najdrahších syrov sa vyrába v Srbsku

Syr sa volá Pule a vyrába sa z mlieka samice somára z istej časti Srbska. Pol kila tejto delikatesy sa predáva za cenu zhruba 500€. Ide o neuveriteľne zriedkavý syr – jeho výroba je tak náročná a ojedinelá, že jeho tvorcovia sa domnievajú, že by ho reálne mohli predávať za cenu od 1500 po 2500€. Namiesto toho ho ale predávajú lacnejšie, aby jeho dostupnosťou zvýšili povedomie o svojej práci.

Popkorn ako filmový snack nie je zaužívaný všade

V USA aj na Slovensku je popkorn tradičnou pochutinou, ktorá sa servíruje pri sledovaní filmov v kinách aj domaćnostiach. Takto to ale nie je všade. V Kolumbii napríklad sa ako popkornová alternatíva servírujú sušené mravce, zatiaľ čo v kórejskí diváci si môžu pochutnať na vrecku sušených sépií. No a čínski fanúšikovia filmu zase často konzumujú sušené slivky.

Uložiť



Zostaňte štýlový a sledujte nás aj na Facebooku