Obsah článku
Stačí jeden obed a rúra môže ostať v dosť dezolátnom stave. Vtedy prichádza na rad jej očista. Tá sa dá zvládnuť rôznymi spôsobmi. Záleží, či ste za chemické prípravky, alebo si vystačíte s tými prírodnými.
Bez ohľadu na to, ako často sa rúra využíva, jej pravidelnému čisteniu sa vo vlastnom záujme neoplatí vyhýbať. Napriek tomu, že táto činnosť nepatrí k veľmi obľúbeným, práve pravidelná starostlivosť je najlepšou prevenciou pred jej znečistením či dokonca poškodením, ktoré by mohlo viesť k zhoršeniu celkovej kvality jedla. S niekoľkými osvedčenými tipmi, ako vyčistiť rúru, či už s chémiou, alebo bez nej, sa takýmto katastrofickým scenárom vyhnete.
Proces čistenia rúry závisí aj od modelu
Bez pravidelného čistenia rúry sa nezaobídu ani tie najkvalitnejšie modely, ktoré sú aktuálne na trhu. Samotný výber však ovplyvní, ako bude čistenie prebiehať a za aký čas ho dokážete zvládnuť. Materiál rúry zas určí, aké čistiace prípravky sú najvhodnejšie, resp. ktoré z nich sa postarajú o vyčistenie bez toho, aby poškodili jej vzhľad. Dôležitá bude tiež správna veľkosť a tvar modelu, od ktorých nezávisí iba vzhľad a zladenie rúry s priestorom, ale aj vytvorenie podmienok na jej bezpečné čistenie.
Kompletné vyčistenie všetkých nečistôt
Rúra slúži na prípravu rôznych druhov pokrmov, pri ktorej v nej ostávajú rôzne nečistoty. Tie môžete čistiť aj jednotlivo po každom jedle, čo vám uľahčí celý proces čistenia. Pri čistení sa zameriate na jeden konkrétny druh nečistoty a tomu prispôsobíte výber prípravkov a postup práce. Ak sa chystáte vyčistiť rúru až po príprave niekoľkých pokrmov, zanesená môže byť viacerými nečistotami rôzneho typu. Vtedy vás čaká kompletné hĺbkové čistenie rúry, ktoré si vyžiada silnejšie a účinnejšie čistiace prostriedky.
Najčastejšie nečistoty usádzané v rúre
Čistenie rúry sa vždy začína prípravou
Skôr, než sa pustíte do samotného procesu čistenia, môžete vykonať pár jednoduchých krokov spojených s prípravou rúry. Tie vám pomôžu hlavne v prípadoch, keď je rúra príliš zamastená alebo sú v nej zaschnuté a pripálené kúsky jedla. Vtedy býva čistenie náročnejšie a vyžaduje o niečo viac námahy, no práve krátkou prípravou si túto prácu výrazne uľahčíte.
Ktoré čistiace pomôcky (ne)používať?
Drôtenky a drôtené kefky
Drôtené vlákna na kefkách sú dostatočne drsné a tvrdé, aby dokázali zoškrabať z povrchu rúry akúkoľvek špinu. Pre samotný povrch sú však dosť nebezpečné, nakoľko ho môžu poškrabať. Odolné voči takémuto mechanickému poškodeniu nie sú rúry zo žiadnych materiálov, aké sa v súčasnosti používajú.
Nože a iné ostré predmety
Ešte nebezpečnejším nástrojom na čistenie rúry sú nože alebo iné ostré predmety, ktorými je takisto možné zoškrabať z povrchu zaschnutú či pripálenú nečistotu. Celkom nevhodnými pomôckami sú takisto nožnice alebo rôzne skrutkovače s ostrým koncom.
Drevené a kovové náradie
To, že kovové náradie nie je na čistenie rúry vhodné, nie je žiadnym tajomstvom. Platí to o predmetoch vyrobených z ktorýchkoľvek kovových materiálov vrátane hliníka alebo medených či nerezových zliatin. Za celkom nevhodné pomôcky sa však považujú aj drevené predmety, napríklad bežné kuchynské varešky.
Mäkké kuchynské hubky
Kým vyššie uvedené pomôcky a materiály sú na čistenie rúry nevhodné, s mäkkou kuchynskou hubkou nemáte čo pokaziť. Jej povrch je dosť pevný na to, aby dokázal vyčistiť povrch rúry a odstrániť z nej zaschnuté či pripálené kúsky jedla, no zároveň dosť jemný na to, aby ho nepoškrabal alebo inak nepoškodil.
Handričky z jemných textílií
Najlepším materiálom na čistenie rúry sú textílie, z ktorých sa vyrábajú špeciálne čistiace handričky. Tie sú prispôsobené tak, aby na povrchu rúry neostávali žiadne viditeľné vlákna. Kvalitnejšie handričky sú trvácne, takže sa dajú použiť niekoľkokrát po sebe.
Škrabka na sklokeramické dosky
Pri niektorých modeloch sa dá na čistenie rúry použiť špeciálna škrabka na sklokeramické dosky. Jedná sa o praktický čistiaci nástroj prispôsobený na bezpečné odstraňovanie mastnoty, pripálenín a inej nečistoty. Použiť sa však dá iba na niektoré typy modelov, ktorých súčasťou je sklokeramický povrch.
Ako vyčistiť rúru pomocou chémie?
Rúra a pomôcky sú pripravené, teraz môžete prejsť k samotnému čisteniu. V prípade, že naň chcete použiť chemické čistiace prostriedky, k dispozícii je pomerne pestrý výber. Na pultoch predajní sú prípravky od rôznych výrobcov, ktoré sa predávajú vo viacerých formách.
Je jedno, či vsadíte na klasický balený prípravok, alebo ten vo forme postreku. Oba aplikujete pomocou jemnej hubky alebo handričky na zamastené či zalepené plochy a necháte ich pár minút pôsobiť. Odporúčaný čas pôsobenia by mal byť vyznačený na obale prípravku. Po jeho vypršaní ho zmyjete čistou vodou, čím ukončíte celú prácu. Inou možnosťou je príprava roztoku z vody a rozpustenej tablety na riad, ktorý sa nastrieka na špinavé miesta a tiež nechá pôsobiť.
Užitočný TIP pri čistení chémiou
V zložení chemických čistiacich prostriedkov sa vyskytujú agresívne látky, ktoré môžu poškodzovať zrak, pokožku či sliznicu. Pri ich používaní preto nezabudnite na ochranné rukavice, prípadne aj na okuliare.
Ako vyčistiť rúru bez chémie?
Prírodné čistidlá na kuchynské rúry sú o niečo zdravšou alternatívou. Po tej ale nesiahajú len tí, ktorí sa stránia kontaktu s agresívnou chémiou. Pre niektorých sú takéto ľudové čistiace prostriedky jedinou možnosťou. Dôvodom je starší typ rúry, resp. materiál jej povrchu, ktorý by čistenie chemickými prípravkami nemusel prežiť.
Riskovať poškodenie rúry chemickými prostriedkami nie je nutné ani pri novších odolnejších typoch. Prípravky namiešané z domácich ingrediencií sú schopné vyčistiť rúru rovnako dobre ako chemické prípravky z predajní. Stačí vsadiť na správne recepty a ich správne aplikovanie v praxi.
Roztok s vodou a sódou
Tí, ktorí hľadajú najjednoduchší spôsob, ako vyčistiť rúru, ocenia roztok namiešaný z vody a bežnej jedlej sódy. Jemnú a mierne riedku pastu máte vyrobenú za pár minút. Potom ňou stačí natrieť špinavé plochy a nechať ju aspoň 30 minút pôsobiť. Približne po polhodine sa pasta aj s mastnotou a prilepenými kúskami jednoducho zmyje vodou.
Kombinácia sódy a octu
Sóda sa dá pri nechemickom čistení rúry využívať aj v kombinácii s octom. Postup je takmer rovnaký ako pri vyššie uvedenom roztoku, akurát pasta namiešaná z vody a sódy sa ešte rozriedi pomocou octu. Roztok sa následne nanesie na špinavé miesta a opäť nechá pôsobiť.
Posyp kuchynskou soľou
Pri čistení s kuchynskou soľou nie je potrebné vyrábať žiadny roztok. Soľ stačí nasypať na mastné alebo zalepené miesta, a potom rúru zopár minút zohrievať. Po vychladení rúry soľ z daných miest odstráňte a pretrite ich povrch navlhčenou handričkou.
Citrónová šťava
Šťava z citrónov má v porovnaní so sódou, octom alebo soľou výhodu v tom, že pohlcuje zápach. Stačí ju naliať do misky s vodou a vložiť do rúry, v ktorej ju zohrejete na 100 až 120 °C. Výpary zo šťavy hneď zapôsobia na mastnotu a pripáleniny, ktoré sa postupne rozpustia. Špinu následne ľahko zmyjete navlhčenou hubkou alebo handričkou.
Možnosťou sú samočistiace rúry
Komu sa nechce vyčistiť rúru vlastnými silami, pre toho sú k dispozícii samočistiace rúry. Tie sa objavujú v predaji v čoraz väčšom počte, pričom pri výbere môžete vsadiť na nové modely s rôznymi variantmi samočistiacich funkcií. Väčšina takýchto modelov využíva katalytické samočistenie fungujúce na báze likvidácie zvyškov jedla pod vplyvom vysokej teploty rozkladajúcej špinu.
Viete, aká varná doska sa najviac hodí do vašej kuchyne?
Viete, aké varné dosky sú v súčasnosti tie najobľúbenejšie? Aké pozitíva a negatíva majú plynové a elektrické varné dosky?
Samočistiace rúry sú síce drahšie, no okrem samočistenia a iných moderných funkcií ponúkajú aj vyššiu úsporu energie, čo z nich robí výhodnú investíciu s rýchlou návratnosťou. Nie každá samočistiaca rúra musí byť vždy 100 % úspešná. Závisí to hlavne od intenzity jej využívania a jedál, ktoré v nej pripravujete. Tipy, ako vyčistiť rúru, či už s chémiou, alebo bez nej, tak občas uplatnite aj v prípade, že máte doma takéhoto automatického pomocníka.
Autor textu: Róbert Bosák