Kvaka

Ako sa pestuje a spracúva kvaka?

Redakcia - 12. júna 2020 - 825. zobrazení

Kedysi bola jednou z najpestovanejších plodín. V súčasnosti sa s ňou stretávame o niečo menej, no v mnohých záhradách má naďalej svoje miesto. Lahodná chuť, liečivé účinky a nenáročná starostlivosť sú totiž hlavné dôvody, prečo sa pestuje kvaka.

Kvaka dopĺňa jedálny lístok a pomáha liečiť rôzne choroby už niekoľko storočí. Na Blízkom východe sa údajne pestuje už 4000 rokov. Jej pozitíva oceňovali aj starí Rimania, ktorí ju začali vo veľkom šľachtiť. Niektoré z odrôd sú dodnes pestované aj u nás. Práve dlhoročná tradícia je dôvodom, pre ktorý sa na našich záhradách kvaka stále vyskytuje aj napriek slabnúcej popularite.

Čím je kvaka charakteristická?

  • Ide o koreňový druh zeleniny s guľatou buľvou.
  • Buľva býva najčastejšie biela, fialová alebo žltá.
  • Rastlina je dvojročná, kvitne až v druhom roku.
  • Vyrásť dokáže aj vo vyšších horských polohách.
  • Jej sladko-korenistá príchuť pripomína kaleráb.

Nenáročný spôsob pestovania

Požadovanú sladko-korenistú chuť a výdatné liečivé účinky nám kvaka ponúkne len vtedy, ak ju dokážeme správne vypestovať. Výhodou je, že nemá prehnané nároky a dokáže sa ujať aj v horších podmienkach. Potrpí si akurát na vhodnú pôdu a správny termín výsadby. Následne si už pomôže viac-menej sama. Starostlivosť o ňu počas prebiehajúceho vegetačného obdobia je totiž minimálna a zahŕňa iba bežné úkony ako hnojenie, polievanie a čistenie od buriny.

Kvaka

Aké podmienky kvaka vyžaduje?

Miesto výsadby

Kvaka je známa svojou potrebou tepla, takže najvhodnejším miestom bude slnečné stanovište. Najlepšie sa pestuje v záhonoch, do ktorých sa semienka vysievajú s 30 až 40 cm odstupmi. Vysádzať sa môže takisto aj formou predpripravených priesad.

Čas výsadby

Pri vysádzaní kvaka vždy ocení obdobie, kedy je pôda ešte chladná. Vhodnou dobou je tak marec, najneskôr apríl. V prípade výsevu v marci však treba dať pozor na mrazy. Dospelá kvaka im síce statočne odoláva, no samotným semienkam by mohli dosť uškodiť.

Vhodná pôda

Výber konkrétneho typu zeminy až taký dôležitý nie je. Kvaka sa totiž uchytí vo viacerých druhoch pôdy s pH od 6 do 7. Dôležitejšie je sledovať, či nie je veľmi suchá. Pri vysádzaní sa odporúča vyhnúť aj prehnanému hnojeniu.

Ako sa následne o kvaku starať?

Hnojenie

Správny čas na hnojenie prichádza neskôr. S tým ako kvaka rastie a jej buľva sa zväčšuje, rastú aj nároky na pohnojenie pôdy. Za účelom dostatočného prísunu živín sa oplatí vsádzať na hnojivá s vyšším obsahom draslíka alebo fosforu. Potom stačí hnojiť raz mesačne.

Zálievka

Pravidelnou dávkou vody kvaka nikdy nepohrdne. Optimálne je polievať ju často a pravidelne, no v menších množstvách. Nepriaznivý vplyv na jej zdravý rast totiž nemá iba presušená, ale aj premočená hlina.

Čistenie od buriny

Čistenie okolitej pôdy je neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o túto plodinu. Burina jej totiž môže výrazne uškodiť. Platí to hlavne v prípadoch, kedy časti koreňa vytŕčajú nad zemou, takže na vyčnievajúce buľvy sa odporúča nasypať hlinu a prekryť ich.

Kvaka - runkla

Zber a spracovanie kvaky

Na úrodu z dobre vypestovanej kvaky si musíme počkať až do jesene. Kým listy, ktoré si tiež nachádzajú uplatnenie v kuchyni, zbierame už v septembri, so samotnými buľvami sa netreba náhliť. Viacerí záhradkári ich vyťahujú zo zeme až v novembri. Kvaka je odolná voči slabým mrazom, takže tí, ktorí ju chcú konzumovať až v zime, ju môžu pozbierať hoci aj v decembri.

Bez ohľadu na konkrétny čas zberu môžeme kvaku spracovať rôznymi spôsobmi, a to nielen v kuchyni. Ako koreňová zelenina si našla uplatnenie v surovom aj tepelne upravenom stave. Kým listy sa používajú skôr do polievok alebo ako príloha k jedlám, korene sa okrem týchto účelov dajú napríklad aj fritovať. Plusom je, že kvaka tepelnou úpravou stráca iba minimum liečivých látok.

Polievka z kvaky

Aké má kvaka liečivé účinky?

Pomáha tvorbe fotosenzitívneho pigmentu

Máloktorá koreňová zelenina obsahuje toľko vitamínu A ako kvaka. Jeho zvýšené množstvo má osoh pri rôznych procesoch v tele. Jedným z nich je tvorba fotosenzitívneho pigmentu, ktorý sa stará o lepšiu funkciu zraku.

Podporuje kvalitu a pevnosť zubov a kostí

Vitamín A má priaznivý vplyv aj na zdravie zubov, ktoré sú pevnejšie a odolnejšie voči strate zubnej skloviny. Zároveň spevňuje kosti a chráni ich pred osteoporózou.

Vďaka vitamínom B a C posilňuje imunitu

V bohatom nutričnom zložení nechýbajú ani iné druhy vitamínov. Okrem „céčka“ doplníme konzumáciou kvaky aj množstvo vitamínov B v tele. Ich kombinácia má skvelé účinky pri celkovej podpore našej obranyschopnosti. 

Oplatí sa konzumovať pri redukčnej diéte

Dostatok vlákniny, minimum tukov a kalórií, aj to je správna kombinácia vhodná pri chudnutí. Kvaka je tak často zaraďovaná do jedálnych lístkov využívaných pri redukčných diétach.

Utlmuje nervozitu a pomáha pri nespavosti

Vedecké štúdie opakovane potvrdili aj pestré zloženie minerálov. Najvýraznejšie sa prejavuje prítomnosť horčíka, selénu či zinku, ktoré sú účinné pri upokojovaní od stresu a napätia. Takisto pomáhajú pri problémoch s nespavosťou.

Kvaka - turín - runkla

Využitie kvaky v kozmetike

Pestré nutričné zloženie a s tým spojené liečivé účinky predurčujú kvaku aj na využitie pri výrobe kozmetiky. Práve v tejto oblasti si našla ďalšie uplatnenie, a to vo forme krémov či pleťových masiek. Keďže obsahuje dostatok draslíka, dokáže z pokožky odplaviť škodlivé látky a tým ju omladzovať. Za týmto účelom sa v alternatívnej medicíne využíva aj vo forme tinktúr na hojenie rán.

Ako hravo zvládnuť pestovanie šošovice?

Čo všetko vyžaduje pestovanie šošovice? Aké nutričné látky obsahuje šošovica? Prečo je pestovanie šošovice obľúbené? Aké druhy šošovice…

Pestovanie šošovice

Zaujímavosť na záver

Kvaka je dostupná v každom lepšom záhradkárstve alebo v obchode s potravinami. Často ju však prehliadame kvôli jej názvu. Niekde je totiž predávaná ako runkla či turín.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články