Pestovanie šošovice

Ako hravo zvládnuť pestovanie šošovice?

Redakcia - 7. júna 2020 - 995. zobrazení

Pestovanie a následná konzumácia strukovín má u nás dlhodobú tradíciu. Výnimkou nie je ani šošovica, ktorá si záhradkárov získala najmä nenáročnou starostlivosťou, rýchlym rastom a pestrou ponukou možností využitia v kuchyni. Ako zvládnuť pestovanie šošovice?

Obľúbená strukovina s bohatou nutričnou hodnotou k nám prišla až z ďalekej Indie. V druhej najľudnatejšej krajine sveta je niekoľko storočí v zozname najvyužívanejších surovín. Kvôli vysokému obsahu zdravých látok sa však vo viacerých receptoch objavuje aj u nás. Mnohí z nás tieto recepty pripravujú dokonca pomocou doma vypestovanej šošovice.

Čím je šošovica charakteristická?

  • Ide o jednoročnú strukovinu z čeľade bôbovitých.
  • Dospelá rastlinka dosahuje výšku 40 centimetrov.
  • Na konzumáciu sa využívajú semienka zo strukov.
  • Semienka sa môžu v závislosti od druhu odlišovať.
  • Okrem rôznej veľkosti bývajú tiež rôzne zafarbené.
Šošovica

Najpestovanejšie druhy šošovice

Hnedá šošovica

Ide o jeden z druhov s najpestrejším nutričným zložením. Nielen počtom, ale aj množstvom zdravých látok predbieha hnedá šošovica aj také vitamínové bomby ako špenát.

Červená šošovica

Množstvo nutričných látok v sebe ukrývajú aj červené semienka. Tie sú známe najmä sladšou chuťou, akou iné druhy šošovice nedisponujú.

Zelená šošovica

Špecifickú chuť majú aj zelené semienka. V tomto prípade ide o korenistú esenciu. Mínusom tejto odrody je dlhšia príprava. Varia sa až okolo 40 až 50 minút.

Čierna šošovica

Čierna sorta je známa aj ako beluga. Mnohí ju považujú za „vegetariánsky kaviár“. Chuťou však pripomína skôr gaštany.

Žltá šošovica

Tento druh obľubujú najmä v Indii, kde z nej pripravujú viaceré hlavné jedlá.

Pestovanie šošovice

Pestovanie šošovice v 7 krokoch

1. Výber miesta

Nakoľko ide o teplomilnú rastlinu, vyhovujú jej hlavne slnečné stanovištia. Pri výbere vhodnej pôdy však pestovanie šošovice zvládnete aj v polotieni.

2. Výber pôdy

Najvhodnejšou pôdou je hlinitá alebo hlinito-piesočnatá. Pred výsevom sa ju odporúča prekypriť. Strážiť treba aj jej vlhkosť. Pestovanie šošovice si totiž vyžaduje suchšiu zeminu.

3. Výsev

Úspešné pestovanie šošovice začína správnym termínom výsevu. Ideálnou dobou je koniec marca, resp. obdobie, kedy sa teplota pôdy pohybuje zhruba od 4 do 8°C.

4. Zálievka

Niektorí záhradkári šošovicu nepolievajú vôbec. Iní ju odporúčajú polievať aspoň raz za čas, napríklad raz za 2 týždne.

5. Hnojenie

Korienky šošovice si dokážu držať živiny z pohnojenej pôdy dosť dlhú dobu. Hnojiť tak stačí pred samotným výsevom. Počas obdobia rastu hnojenie nutné nie je, maximálne raz.

6. Čistenie od buriny

Burina je pre šošovicu jedným z hlavných nebezpečenstiev. Čistenie okolitej zeminy je tak najlepšou prevenciou pred poškodením rastliny.

7. Zber strukov

Pestovanie šošovice vrcholí práve zberom strukov, ktoré sa kvôli svojim nutričným látkam využívajú v kuchyni. Najprv sa zbierajú spodné struky, ktoré dozrejú prvé.

Pestovanie šošovice

Aké nutričné látky obsahuje šošovica?

Bielkoviny

Pestovanie šošovice je rozšírené najmä kvôli vysokému obsahu bielkovín. 26% obsah bielkovín je údajne tretí najvyšší spomedzi všetkých rastlín.

Aminokyseliny

Väčšina rastlín jej môže len ťažko konkurovať aj v množstve aminokyselín. V naklíčených semienkach dokonca nechýba žiadna známa esenciálna aminokyselina.

Vitamíny B

Semienka šošovice obsahujú až 6 druhov vitamínu B. Okrem „béčiek“ v nich nechýba ani dostatočné množstvo vitamínu C.

Minerály

Aj s obsahom minerálov je na tom táto strukovina viac ako dobre. Pestovanie šošovice a jej následná konzumácia je zárukou prísunu železa, fosforu, draslíka či magnézia.

Ako sadiť cibuľu zo semiačka a ako sadzačku?

Viete ako sadiť cibuľu správne? Aký je rozdiel medzi sadením cibule zo semiačka a zo sadzačky? Aký typ pôdy cibuliam vyhovuje najviac?

Ako sadiť cibuľu

Tip na záver

Ak doma chováte dobytok, šošovicu zužitkujete hneď dvakrát. Okrem využitia v kuchyni ňou môžete kŕmiť kravy alebo kozy. Tie si určite pochutnajú na vysušených listoch a stonkách.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články