Obsah článku
- Ako sa k nám pitahaya dostala?
- Čím je pitahaya charakteristická?
- Prečo sa oplatí pestovať pitahayu?
- Kde pestovať „pitahayový“ kaktus?
- Vhodné podmienky na pestovanie
- Kaktusy vysádzame zo semienka
- Ako sa o takýto kaktus starať?
- Na plody si počkáme pár rokov
- Aké liečivé látky obsahujú plody?
- Ako vplýva pitahaya na zdravie?
- Možnosti zužitkovania pitahaye
- Rada na záver…
V niektorých častiach sveta ju nazývajú dračie ovocie. Inde je známa pod prívlastkom tropická superpotravina. Oba ľudové názvy poukazujú na to, že pitahaya je exotickým ovocím s blahodarným vplyvom na ľudské zdravie. Navyše, okrem bohatého využitia v gastronómii môže plniť aj okrasnú úlohu.
Pestovanie liečivej pitahaye u nás nie je žiadnou novinkou. Záujem oň vzrástol po tom, čo sa farebné exotické plody s netypickým vzhľadom začali čoraz častejšie objavovať na pultoch v predajniach. Špecifická chuť a osviežujúca vôňa dračieho ovocia upútala mnoho záhradkárov, ktorí sa rozhodli skúsiť vypestovať tento liečivý exotický zázrak rovno doma.
Ako sa k nám pitahaya dostala?
Nenáročnosť a dobrá prispôsobivosť umožňuje pestovať pitahayu v rôznych častiach sveta vrátane tých, kde nie sú tropické podmienky. Už v minulosti sa tak dračie ovocie objavovalo v Číne a v juhovýchodnej Ázii, kam sa dostalo zo Strednej Ameriky. Práve Stredná Amerika je jeho pôvodným domovom a dodnes sa tam využíva ako účinné liečivo. Liečivé schopnosti pitahaye údajne ako prví odhalili miestni domorodí Indiáni. Zvesť o nich sa časom rozšírila aj do Južnej Ameriky, kde sa ovocie hneď udomácnilo. Odtiaľ sa začalo exportovať do predajní v Európe, vďaka čomu sa s ním zoznámili aj naši záhradkári, ktorí ho skúsili vypestovať.
Čím je pitahaya charakteristická?
Prečo sa oplatí pestovať pitahayu?
Práve plody sú hlavným dôvodom, pre ktorý je pitahaya pestovaná stále častejšie. Množstvo liečivých látok v ich zložení je lákadlom pre mnohých milovníkov exotického ovocia, ktorí uprednostňujú liečivá v prírodnej forme. V tomto prípade si na ňom pochutia vo viacerých podobách, nakoľko pitahaya sa dá jesť v čerstvom aj v sušenom stave. Nie každému sa však osviežujúce plody podarí v našich podmienkach vypestovať. Napriek tomu sa po kaktusoch, na ktorých pitahaya rastie, oplatí siahnuť minimálne kvôli ich estetickému vzhľadu. Jedná sa o šikovné „kríčky“, ktoré nám dokážu ozdobiť rôzne miesta v interiéri aj vonku na záhrade.
Kde pestovať „pitahayový“ kaktus?
Vhodné podmienky na pestovanie
Poloha
Ako väčšina kaktusov, aj tie z rodu Hylocereus milujú dostatok svetla. Pri výsadbe vyberáme polohu s dostatočným prísunom slnečného žiarenia. Na záhrade zvolíme otvorené slnečné stanovište. V interiéri preferujeme polohu v dostatočne presvetlenej izbe v blízkosti okna.
Teplota
Optimálna teplota sa pohybuje na úrovni od 20 do 24 °C. Počas teplých letných dní znesie aj vyššie teploty. Problémy môžu nastať akurát pri prudkých výkyvoch počasia. V čase zazimovania teplotu udržiavame zhruba na polovičnej úrovni, pričom klesnúť by nemala pod 10 °C. Rastliny pestované vonku tak budeme musieť koncom jesene zazimovať v interiéri.
Substrát
Na konkrétny typ pôdy si tento druh kaktusov veľmi nepotrpí. Použiť odporúčame napríklad klasický substrát pre sukulenty s vyváženým pomerom živín potrebných pre zdravý rast. Ten je zároveň dostatočne priepustný, čím rastline zabezpečí bezproblémové odtekanie nespotrebovanej vody.
Kaktusy vysádzame zo semienka
Ak máme vytvorené vhodné podmienky, môžeme prejsť k samotnému vysádzaniu. K tomu potrebujeme semienka priamo z plodov pitahaye. Siať ich môžeme buď hneď po ich vybratí z dužiny plodu, alebo pár dní po tom, čo ich necháme vyklíčiť v navlhčenej utierke. Sejeme vždy do mierne zvlhčeného substrátu, do ktorého ich umiestnime priamo na povrch a jemne zatlačíme tesne pod vrchnú vrstvu zeminy. Už po niekoľkých dňoch sa začnú objavovať prvé klíčne lístky. Počkáme, kým vyrastú do výšky 3 až 5 cm, aby sme ich následne presadili do pripravených priestranných kvetináčov vystlaných štrkom.
Ako sa o takýto kaktus starať?
Zálievka
„Pitahayový“ kaktus ocení skôr suchú ako premočenú pôdu. Zálievka nesmie byť prehnaná. Polievať odporúčame radšej častejšie v menších množstvách ako raz za pár dní, no v množstve, ktoré by premočilo korene. Viac vlahy potrebujú rastliny umiestnené vonku na slnečnej záhrade. Pri interiérovom pestovaní stačí polievať raz za 3 až 4 dni.
Hnojenie
Kvalitné hnojivo s vyšším obsahom železa pridané hneď na jar rastline neuškodí. Pestovatelia odporúčajú použiť hnojivo na citrusy v tekutej forme, ktoré aplikujeme pomocou bežnej zálievky s vodou. Takto sa výživné látky lepšie vstrebávajú a vyživujú korene. Hnojiť môžeme viackrát za rok, najneskôr však zhruba do polovice jesene.
Presádzanie
K tomuto kroku pristupujme len v prípade potreby, keď kaktus začne prerastať kvetináč alebo sa jeho korene začínajú tlačiť na povrch substrátu, prípadne dole cez drenážne otvory na dne kvetináča. Pri každom presadení používame novú pôdu, ktorú hneď pohnojíme tekutým hnojivom na citrusy.
Zazimovanie
Keďže pitahaya neprežije mrazy, v prípade pestovania v exteriéri ju musíme pred koncom jesene premiestniť do vnútra. Teploty počas zimy nemusia byť vysoké. Kaktus prečká celú zimnú sezónu aj pri 10 až 13 °C. S príchodom jari ho môžeme dať znovu von na záhradu. Pred sťahovaním však ocení niekoľkodňovú klimatizáciu na balkóne alebo na terase.
Na plody si počkáme pár rokov
Správna starostlivosť o kaktus má výrazný vplyv na jeho schopnosť rodiť. Vypestovať plody v našich podmienkach je však stále vzácnosťou. Podariť sa to môže až po odkvitnutí kaktusu, ku ktorému dochádza pri dosiahnutí určitej výšky rastliny. Na plody si tak môžeme počkať aj pár rokov v závislosti od podmienok, v akých je kaktus pestovaný. K liečivému ovociu, ktoré je typické špecifickou chuťou a osviežujúcou vôňou, sa dostaneme skôr v obchode.
Aké liečivé látky obsahujú plody?
Ako vplýva pitahaya na zdravie?
Možnosti zužitkovania pitahaye
Ako vypestovať exotický physalis s množstvom liečivých účinkov?
Viete, aké liečivé látky obsahuje physalis? Ako sa má physalis pestovať? Aké druhy physalisu poznáme? Ako vyzerajú plody? Ako ich konzumovať?
Rada na záver…
Pitahaya sa konzumuje bez šupky, takže pred zužitkovaním plod celý olúpte. Pri výbere plodov v predajni ju dôkladne skontrolujte. Malé fľaky na jej povrchu signalizujú, že pitahaya je prezretá. Prezretá ale môže byť aj bez fľakov. Zistíte to podľa toho, že plod je na dotyk príliš mäkký.
Autor textu: Róbert Bosák