7 spôsobov ako zužitkovať jahody

7 spôsobov ako zužitkovať jahody

Redakcia - 15. júna 2017 - 2095. zobrazení

Šťavnatá pochúťka plná sviežej vône a lahodnej chuti rozplývajúcej sa na jazyku. Na zber milovaných jahôd musíme každý rok netrpezlivo čakať, no práve o to je ich úroda a následné zužitkovanie vzácnejšie.

zelená káva

K jahodám sa môžeme vďaka hypermarketom dostať kedykoľvek, no tamojšie plody majú od tých z domácej záhradky na míle ďaleko. V snahe dať si skutočnú jahodu, nielen nastriekané nedozreté ovocie plné pesticídov, sa oplatí počkať na júnový zber. Ak nás záhradka obšťastní hojnou úrodou, môžeme jej dary zužitkovať napríklad aj týmito 7 spôsobmi.

Šťavnatá pochúťka plná sviežej vône

1.Osviežujúce delikatesy – Jahoda nepotrebuje žiadne spracovanie, najlepšia je v surovom stave. S pridaním šľahačky, čokolády či iného ovocia je tou najosviežujúcejšou pochúťkou.

2.Šup s nimi do koláčika – Ak už chceme jahody spracovávať, môžeme napiecť jednoduchý koláč, napríklad bublaninu, alebo ich pridať do vynikajúcej nepečenej smotanovej torty.

3.Chutné kompóty na zimu – Ak si chceme na domácich jahodách pochutnať aj v zime, môžeme ich zamraziť. Ešte lepšie ich bude zavárať, čím si z nich spravíme prílohu k jedlu.

4.Jahodový čaj – Aj z jahôd sa dá spraviť zdravý čaj s blahodarnými účinkami na trávenie a podporu imunity. Plody stačí pár dni sušiť na tmavom mieste bez prístupu vlhkosti a potom ich použiť klasickým spôsobom do čaju.

5.Pleťová maska – Okrem jedla sa tieto zázračné plody dajú uplatniť aj na kozmetické účely. Dámy si z nich pripravujú regeneračné pleťové masky s blahodarnými výživnými účinkami na pleť.

6.Zubná pasta – Jahodové zubné pasty sa síce nevyrábajú, no podľa ľudových receptárov si ich môžeme namiešať svojpomocne. Ide o celkom jednoduchý recept, stačí rozomlieť surovú jahodu a aplikovať si ju na zuby a ďasná. Zuby by tak mali byť vybielené už po pár dňoch.

7.Jednorazové živé dekorácie – Ak v období zberu jahôd oslavujete nejakú udalosť, hodia sa aj ako dekorácia do misiek, váz či svietnikov. Rátajte s tým, že ako ozdoba prežije len pár hodín, takže si to načasujte tak, aby nezhnila skôr ako ukáže svoje dekoratívne schopnosti.

Kuchyňa, domáca lekáreň

Kuchyňa, domáca lekáreň či dokonca živá dekorácia, využitie jahôd je naozaj všestranné. Škoda, že jedny z najchutnejších a najzdravších plodov máme k dispozícii len na chvíľu. Na druhej strane, aspoň je to dobrým dôvodom vážiť si tento dar a zužitkovať ho čo najlepšie.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články