Hokkaido tekvica

Hokkaido: Ako sa pestuje a spracováva + recept na skvelú polievku

Redakcia - 17. marca 2021 - 653. zobrazení

Pri pohľade na tekvicu hokkaido sa môže každému ako prvé vybaviť niečo iné. Kým pre niekoho je symbolom Halloweenu, iní si ju spájajú s chutnou polievkou. Ďalší v nej vidia sezónny výživový doplnok, ktorý počas jesene nesmie chýbať v jedálnom lístku. Zaradiť ho doň nebude žiadny problém, pretože hokkaido sa dá pripraviť na mnoho spôsobov.

Spomedzi všetkých druhov tekvíc je hokkaido tým najobľúbenejším. Celosvetovú popularitu si získala hlavne kvôli špecifickej gaštanovej až orieškovej chuti a množstvu liečivých látok vo svojom zložení. Plodina je v kuchyni obľúbená aj vďaka tomu, že ju vôbec netreba šúpať, čo výrazne uľahčuje prácu. Plusom sú aj široké možnosti spracovania pri rôznych druhoch jedál, ktoré sú zdrojom prísunu vitamínov v surovom aj v tepelne upravenom stave.

Vitamínová bomba z Japonska

Napriek tomu, že táto tekvica u nás nemá dlhú tradíciu, nie je žiadnou čerstvou novinkou. Do povedomia širokej verejnosti sa dostala už pred niekoľkými rokmi, kedy sa u nás objavili prvé halloweenské dekorácie. Oslavy Halloweenu však s pôvodom hokkaida nemajú nič spoločné. Plodina sa rozšírila z Japonska, kde je už niekoľko storočí neodmysliteľnou súčasťou miestnej kuchyne. Práve Japonci odhalili jej skvelé liečivé účinky a zostavili pestrý zoznam receptov, ako túto vitamínovú bombu zužitkovať.

Vzhľad a veľkosť hokkaida

  • Hokkaido patrí k najmenším druhom tekvíc.
  • Hmotnosť zrelého plodu dosahuje okolo 1 kg.
  • Typická je guľatým tvarom podobným cibuli.
  • Šupka má výrazné tmavooranžové sfarbenie.
  • Niektoré vyšľachtené odrody sú sivé či zelené.
  • Pod šupkou sa ukrýva svetlooranžová dužina.
  • Vo vnútri tekvice sú aj veľké tenké semienka.
Hokkaido

Hokkaido aj z vlastnej úrody

Malé oranžové tekvičky sú na jeseň bežne dostupné v obchodoch. Najzdravšie a najchutnejšie plody sú však vždy tie z vlastnej úrody. Keďže hokkaido je známe nenáročnosťou a výbornou schopnosťou prispôsobiť sa cudzím podmienkam, väčší problém s jeho pestovaním priamo na záhrade mať nebudeme. Vytvorením vhodných podmienok a správnou starostlivosťou sa nám podarí vypestovať bohatú úrodu, z ktorej si budeme môcť pripraviť rôzne chutné a zdraviu prospešné delikatesy.

Podmienky na pestovanie

Poloha

Ako svetlomilnej a teplomilnej plodine jej doprajme polohu na otvorenom slnečnom stanovisku. Tekvica je dosť odolná, takže bez problémov zvládne aj slabší prievan. Pri výbere vhodnej polohy ale treba myslieť na dostatok priestoru medzi rastlinami. Hokkaido je plazivý druh, ktorý sa rýchlo rozrastá a môže tieniť susedným plodinám.

Zemina

Hokkaido si potrpí aj na dostatok živín. Vhodné bude zvoliť nejaký výživnejší typ zeminy a pred výsadbou do nej primiešať trochu domáceho kompostu. Vysádzať odporúčame do zvlhčenej pôdy, nakoľko tekvica má rada dostatok vlahy a šetriť ňou netreba pri vysádzaní ani pri následnej starostlivosti o vzídené rastliny.

Ako sa dá hokkaido posadiť?

Zo semienka

Vysádzanie semienok rovno do záhonov na záhrade nie je veľmi obľúbené. Rastliny bývajú menej odolné, vzchádzajú neskoro a často prinášajú menšiu úrodu ako tie, ktoré sa predpestujú doma. Dôvodom je neskorá májová sejba. Hokkaido totiž nesmie byť vonku pri nižších teplotách.

Predpestovanými priesadami

Príprava sadeníc prebieha podobne ako pri paprike alebo pri paradajkách. Koncom marca až začiatkom apríla si doma do pripravených nádob posadíme semienka a v dobre osvetlenom priestore ich za pravidelnej zálievky necháme dorásť na malé priesady. Tie v priebehu mája, podľa vonkajších teplôt, presadíme do záhonov na záhrade.

Starostlivosť po vysádzaní

Zálievka

Pôda nemá byť dostatočne zvlhčená iba pri samotnej výsadbe. Vzídené rastliny treba pravidelne polievať počas celej doby pestovania. Počas slnečných dní bez zrážok tak môžeme urobiť každý deň.

Hnojenie

Potreba prihnojenia závisí od typu pôdy, akú sme použili pri výsadbe. Pokiaľ sme vsadili na dostatočne výživnú hlinitú zeminu s primiešaným kompostom, hnojiť postačí raz až dvakrát za celé obdobie pestovania.

Zastrihávanie

Ak by sa rastlina príliš rozrastala a tzv. poplazy by sa šírili mimo záhon, bude potrebný mierny zostrih. Zastrihávať ale odporúčame iba v nevyhnutných prípadoch. Tento krok totiž môže znížiť celkové množstvo úrody.

Kedy zbierať zrelé tekvice?

Vyvrcholením pestovania je dozrievanie tekvíc a ich následný zber. Ten nie je presne časovo ohraničený. Vhodnú dobu zberu treba vystihnúť podľa stavu stopky. Ak je zelená a na pohľad svieža, tekvica ešte stále dozrieva. Keď bude zrelá a plná živín, stopka začne ihneď hnednúť a schnúť. Pri zbere platí nepísané pravidlo o odrezávaní plodu, ktorý sa má zrezať tak, aby na ňom ostala čo najdlhšia časť stopky. To urobí tekvicu po odtrhnutí trvanlivejšou a dlhšie sa v nej udržia živiny.

Ako vypestovať a zužitkovať liečivý topinambur?

Viete, ako si doma vypestovať topinambur? Aké sú optimálne podmienky na jeho pestovanie? Aké má topinambur liečivé účinky a ako ho spracovať?

Topinambur

Liečivé látky v hokkaide

  • Vitamíny A, B, C, E a K.
  • Zinok, horčík, draslík, meď.
  • Viaceré druhy antioxidantov.
  • Omega3 a omega6 kyseliny.
  • Vláknina a zdravé sacharidy.
  • Má dosť nízky obsah kalórií.

Liečivé účinky plodov

  • Vyplavujú z tela škodliviny.
  • Vyživujú plod v tele matky.
  • Podporujú činnosť obličiek.
  • Pomáhajú znížiť krvný tlak.
  • Dokážu znížiť aj cholesterol.
  • Sú vhodné pri redukčnej diéte.
  • Účinkujú aj proti depresiám.

Ako hokkaido zužitkovať?

Možností spracovania týchto tekvíc je mnoho. Konzumovať ich môžeme v surovom alebo v tepelne upravenom stave, pričom zužitkovať sa dá celý plod vrátane šupky. Živiny obsahuje každá časť tekvice, ktorá sa dá použiť ako prísada aj ako hlavné jedlo. Hodí sa aj do koláčov a do nápojov, ktoré oživí svojou špecifickou chuťou. V európskej kuchyni je hojne využívaná aj v zapečenej alebo v grilovanej forme. Celkovo najobľúbenejším receptom je však jedinečná krémová hokkaido polievka.

Hokkaido hranolky

Recept na krémovú hokkaido polievku

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké tekvice.
  • 1 dcl tekvicového oleja (môže sa nahradiť aj olivovým).
  • Smotana na varenie.
  • Menšia cibuľa a 2-3 mrkvy.
  • Trocha soli a čierne korenie.

Príprava tekvice:

Jadierka tekvice sú jedlé, no v tomto prípade ich z plodu odstránime. Plod môžeme následne olúpať, čo ale nie je povinné. Polievka bude chutná aj so šupkou. Očistené tekvice následne nakrájame na drobné kúsky.

Varenie:

Po tekvici si na malé kúsky nakrájame mrkvu a cibuľu. Tú dáme do hrnca s trochou oleja, na ktorom ju mierne opražíme. Počas toho pridávame kúsky mrkvy a tekvice. Keď budú opražené, zalejeme ich horúcou vodou a osolíme, okoreníme. Zmes nechávame variť dovtedy, kým mrkva s tekvicou nezmäknú. Po zmäknutí polievku odstavíme a mixérom ju celú dobre rozmixujeme. Rozmixovanú zmes dáme znovu variť a počas varenia ju zahustíme smotanou.

Podávanie:

Po ukončení varenia môžeme hotovú polievku okamžite podávať. Polievka sa konzumuje v teplom stave, kedy je najchutnejšia. Podávanie môžeme spestriť nakvapkaním smotany na povrch polievky v tanieri. Pokrm tak dostane ešte výdatnejšiu krémovú príchuť. Ako jedlú a ozdobnú dekoráciu môžeme použiť aj sušené alebo pražené tekvicové semienka, ktoré upravia celkovú chuť.

Hokkaido polievka

TIP na záver

V tradičnej japonskej kuchyni sa tento pokrm podáva priamo v tekvici. Stačí ju očistiť, zbaviť vnútorného obsahu a vyhĺbiť ju ako nádobu, do ktorej nalejeme teplú polievku. Jedlo môžeme na záver ozdobiť voňavými bylinkami, napríklad bazalkou alebo rozmarínom.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články