Neodolateľné pivónie – ako ich pestovať

Neodolateľné pivónie – ako ich pestovať

Redakcia 14. októbra 2017

Pivónie, kvety s neodolateľným šarmom rozsvecujúce harmóniu v duši. Ich pôvab vnáša záhradám nový život pulzujúci tými najžiarivejšími farbami. No skôr, než sa ich krása naplno prejaví, je potrebné spoznať správny spôsob ich pestovania.

V Japonsku ich považujú za boží dar, v zámorí z nich aranžujú slávnostné kytice a u nás sú obľúbené minimálne rovnako ako ruže či gerbery. Tieto nie veľmi náročné kvety sa dávno stali okrasnou súčasťou našich záhrad hneď v niekoľkých podobách a to všetko len vďaka správnemu spôsobu pestovania.

Zopár zaujímavostí o pivóniách:

– záhradkári delia pivónie podľa stromových a bylinných druhov

– správne pestované kríčky môžu vyrásť až do 2-metrovej výšky

– priemer kvetu často prekonáva dĺžku viac ako 25 centimetrov

– čím je daný ker starší, tým väčším počtov kvetov je obsypaný

– prvé pivónie rozkvitajú (v prípade teplého počasia) už v apríli

Výsadba pivónií:  

– pivonkám sa darí na rozličných miestach, no vyhovuje im mierny tieň

– najvyhovujúcejšou pôdou je piesočnato-hlinitý typ s neutrálnejším pH

– sadiť by sa nemali príliš mladé, najlepšie sa uchytia 2 a 3-ročné rastliny

– pri presádzaní rastlín zachovajte hĺbku, v akej boli zasadené v kvetináči

– ideálnym obdobím na výsadbu je začiatok jari alebo teplejšie fázy jesene

Starostlivosť o zasadené kry:

– pravidelné hnojenie nie je nutné, stačí po výsadbe a potom v niekoľkoročných intervaloch

– keďže kvety pučia na koncoch jednotlivých konárikov, zdravé konáre neorezávame

– pre podporu rastu mladých výhonkov sa odstraňujú staršie konáriky rastúce pri zemi

– pivónie žijú celé desaťročia, po 10 rokoch sa ich odporúča presadiť na iné miesto

– odolnosť voči mrazom je dobrá, no okolie stonky pred zimou prikryjeme slamou či ihličím

Rozkvet pivónií sa pomaly chýli ku koncu, no správnou a láskyplnou starostlivosťou môžeme čas týchto kvetov na chvíľu predĺžiť. Avšak aj samotný odkvitnutý ker je príjemnou súčasťou záhradnej vegetácie, takže ich prítomnosť oceníme aj mimo sezóny.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články