Pestovanie exotických rastlín láka mnohých záhradkárov a milovníkov izbových kvetov. Kým niektorým z nich sa v našich podmienkach absolútne nedarí, iné sa prispôsobili bez väčších problémov. K tým patrí aj physalis, pre mnohých známy ako machovka, ktorý si ako jeden z najzdravších druhov ovocia získal srdce nejedného pestovateľa.
Nielen srdce, ale aj chuťové bunky a telo, pre ktoré je physalis chutným a bohatým zdrojom vitamínov. Práve lahodná chuť a množstvo výživných látok je hlavným dôvodom, pre ktorý sa toto exotické ovocie objavuje nielen na tanieri, ale aj na záhrade. Vypestovať bohatú úrodu s množstvom liečivých látok si môže každý, stačí rastline vytvoriť optimálne podmienky a dopriať jej potrebnú starostlivosť.
Odkiaľ physalis prišiel?
O pôvode ovocia mnoho napovedia ľudové názvy, ktoré mu prischli. Aztécka čerešňa, inkská slivka či andská bobuľa, každý z nich radí physalis medzi typické latinskoamerické rastliny, ktoré majú najmä v Peru a Guatemale dlhoročnú tradíciu, či už ako prírodné liečivo alebo ako chutný doplnok výživy. Práve odtiaľ sa physalis dostal aj na starý kontinent, pričom zmienky o jeho pestovaní siahajú na začiatok 19. storočia. Celé desaťročia však nezaznamenal väčšiu expanziu. K tej prišlo až po tom, čo sa začal objavovať na pultoch v obchodoch. Kupujúci sa ihneď začali zaujímať o možnosti jeho pestovania a následného využitia v kuchyni.
Čím je physalis typický?
Názov podľa obalu plodu
Práve tvar obalu plodu má za následok, že rod zahŕňajúci vyše 100 druhov tejto rastliny dostal pomenovanie Physalis, čo znamená mechúrik. Typický je pre všetky druhy bez ohľadu na to, aké sú plody veľké alebo aké majú sfarbenie. Pri dozretých plodoch začína pripomínať kalich alebo lampión, na ktorý sa podobá kvôli svojmu „papierovému“ povrchu. Obal ale na rozdiel od plodu nie je jedlý pri žiadnom z druhov vrátane tých najpestovanejších.
Najpestovanejšie druhy
Machovka čerešňová (Physalis alkekengi)
Tomuto druhu sa ušlo pomenovanie židovská čerešňa. S klasickou čerešňou však nemá spoločné skoro nič. Známy je oranžovým kalichom, ktorý chráni šťavnaté plody. Spomedzi pestovaných druhov patrí medzi tie najodolnejšie. Pri správnom zazimovaní sa dá pestovať ako viacročná rastlina.
Machovka peruánska (Physalis peruviana)
Druh, ktorého pôvodný domov sa ukrýva pod peruánskymi Andami, vidno najmä na pultoch predajní. V posledných rokoch ale nechýba ani na záhradách, kde však prežije iba jednu sezónu. Dôvodom je jeho neschopnosť prečkať zimu aj v prípade zazimovania v interiéri. Výnimočne sa však môže podariť pestovateľský zázrak.
Machovka lepkavá (Physalis ixocarpa)
Tento druh dostal názov podľa lepkavej šupky na plodoch. Tá sa vyznačuje oranžovo-žltým sfarbením a pomerne hrubším povrchom. Od iných druhov sa odlišuje aj veľkosťou samotných bobúľ, ktorých priemer môže mať až 5 cm, kvôli čomu niekedy pri dozrievaní pretrhnú kalichový obal.
Podmienky na pestovanie
Teplota
Každý z druhov tejto rastliny je teplomilný, takže physalis potrebuje o niečo vyššiu teplotu. Dosahovať by mala od 20 do 25 °C, kedy má priam ideálne podmienky. Pri prečkaní zimy v interiéri sa môže znížiť, no nemala by klesnúť pod 16 °C.
Poloha
S udržiavaním vyššej teploty súvisia aj nároky na vhodnú polohu. Physalis ocení, ak budú jeho stonku, listy aj plody vyhrievať slnečné lúče. Rastline neublížia ani celodenné dávky slnečného svetla, práve naopak. Ako svetlomilná rastlina ich vyhľadáva, obzvlášť kvôli skorému dozrievaniu plodov.
Zemina
Nároky na pôdu sú minimálne. Physalisu sa bude dariť v akejkoľvek zemine, ktorá je ľahšia. Ideálnym typom je hlinitá pôda, ktorá obsahuje trochu humusu. Zároveň môže byť mierne zvlhčená, vďaka čomu nebude potrebné rastlinu často polievať.
Spôsob výsadby rastliny
Výsadba a následné pestovanie exotickej rastliny pripomína starostlivosť o paradajky. Viaceré kroky sú dokonca celkom rovnaké, čo našim záhradkárom výrazne uľahčuje zvládnutie celého procesu. K tým patrí napríklad predpestovanie sadeníc, ktoré si začneme vysádzať doma zo semienka do malých nádob. Urobiť tak môžeme koncom februára alebo začiatkom marca, aby nám do mája stihli vyrásť mladé odolné rastliny. Po 15. máji môžeme sadenice presadiť von na záhradu a za občasnej starostlivosti ich nechať rásť a rodiť.
Starostlivosť o physalis
Zálievka
Pri dobre zvlhčenej zemine pri výsadbe bude rastlina potrebovať minimum vody. Physalis si totiž dokáže udržať vlahu dosť dlhý čas. Polievať ho tak stačí raz za 2 až 3 týždne. V prípade dostatočných zrážok polievanie nebude nutné počas celej doby pestovania.
Hnojenie
Pri hnojení platí to isté, čo pri polievaní. Pokiaľ doprajeme rastline kvalitnú pôdu s trochou humusu, hnojiť ju nebude potrebné. Physalis totiž nepotrebuje veľa živín, takže pri využití kvalitnej pôdy si s nimi vystačí až do obdobia zberu.
Zber plodov
Práve plody sú zdrojom liečivých látok, pre ktoré sa physalis pestuje a oberá. Obdobie zberu závisí od rýchlosti ich dozrievania. Skoré odrody, ktoré sa vonku presadili už koncom apríla, budú zrelé v auguste alebo v septembri. Neskôr vysadené rastliny sa oberajú v októbri až v novembri. Stihnúť to musíme pred prvými mrazmi.
Liečivé látky v plodoch
Aké má physalis účinky?
Zlepšuje imunitu
Pestrá kombinácia liečivých látok sa stáva dobrým výživovým doplnkom na posilnenie obranyschopnosti tela. O tú sa stará najmä vysoký obsah vitamínu C a niekoľko druhov antioxidantov, ktoré brzdia procesy spôsobujúce zápaly v tele.
Posilňuje srdce
Vitamín B zohráva dôležitú úlohu pri správnom fungovaní srdca. Toho má v sebe physalis mnoho, takže konzumáciou týchto plodov pomáhame chrániť nielen srdce, ale aj celý kardiovaskulárny systém.
Detoxikuje telo
Toxíny, voľné radikály či iné škodlivé látky, to všetko čelí po konzumácii tohto ovocia obrovskému útoku antioxidantov. Tie škodliviny ihneď ničia, čím čistia orgány aj celé vnútorné prostredie organizmu.
Zlepšuje zrak
Vysoký obsah karoténu má priaznivý vplyv na zdravie očí. Physalis sa tak odporúča konzumovať najmä šoférom alebo ľuďom vykonávajúcim zamestnanie, pri ktorom potrebujú dobrý zrak.
Pomáha pri únave
Ako každé exotické ovocie, aj physalis je perfektná vitamínová bomba, ktorá nám okamžite dodá energiu. Nie náhodou sa ho odporúča zaradiť medzi desiatu pre deti do školy alebo ako osviežujúci výživový doplnok do práce.
Možnosti využitia plodov
Ako sa pestuje a spracúva liečivá mučenka?
Viete, aké liečivé účinky má mučenka? Ako ju pestovať? Kedy a kde je najlepšie mučenku sadiť? Ako často ju hnojiť a polievať? Mučenka je…
Rada na záver…
Ovocie nie je vhodné konzumovať pred dozretím plodov. V nedozretom stave sú totiž mierne jedovaté. Konzumovateľné nie sú ani kalichové obaly, ktoré obaľujú samotný plod.
Autor textu: Róbert Bosák