Exotická alebo obľúbená izbová rastlina?
Agáve je exotickou rastlinou, ktorá však rovnako patrí aj medzi obľúbené izbové a záhradné rastliny. Jej názov v preklade z gréčtiny znamená vznešený alebo obdivuhodný. Primárnym prostredím tejto netradičnej rastliny je púštna krajina.
S postupom času si však táto obdivuhodná a zázračná rastlina zvykla aj na domáce prostredie, resp. na pestovanie v interiéri. Najrozšírenejšou je v Austrálii a na Novom Zélande, Európe, ale aj v Južnej Amerike. Existuje množstvo druhov agáve, ktoré sa líšia po vizuálnej, ale aj pestovateľskej stránke, a to najmä, čo sa týka „pestovateľskej náročnosti“.
Náš TIP na obľúbené sirupy z agáve
Ako pestovať agáve?
Ako sme už spomínali vyššie, túto rastlinu si môžete vypestovať aj v byte alebo vo vašej záhradke. Agáve patrí medzi „odolné“ rastliny, ktoré však potrebujú dostatok slnka. Je to predovšetkým púštna rastlina, ktorá tým pádom prahne po slnku. Pri pestovaní je dôležité, aby zimovala na svetlom mieste, kde sa teplota pohybuje okolo 5 až 10 stupňov Celzia. Pokiaľ by táto rastlina bola vo vykurovanej miestnosti, mohli by jej začať hniť listy.
Pokiaľ ju chcete presadiť, ideálnym časom je práve jar. Vyhovuje jej suché a teplé prostredie. Skoro všetky druhy tejto rastliny patria k tým, ktoré nemajú rady veľa vlahy. Čo sa týka zalievania, pravidelne ju treba v malých množstvách polievať najmä v lete, v zimnom období ju nepolievame takmer vôbec.
Ako sadiť agáve?
Túto rastlinu vám odporúčame sadiť do zmesi rašeliny a piesku. Optimálny pomer by mal byť 2:3. Pokiaľ idete rastlinu pestovať zo semienok, vysejte ich na povrch substrátu a jemne pritlačte. Po zasiatí je dôležité vytvoriť parenisko s teplotou pohybujúcou sa v rozmedzí 24 až 27 stupňov. Pokiaľ máte k dispozícii skutočne kvalitnú zeminu, rastlinu často hnojiť nemusíte. Ak však chcete použiť hnojivo, najlepším je hnojivo pre palmy a sukulenty.
Náš TIP na kvalitné hnojivá určené pre palmy a sukulenty
Aké druhy agáve poznáme?
V súčasnosti poznáme približne 400 rôznych druhov. Listy môžu mať zelenú, sivú, modrosivú alebo červenú farbu, pričom niektoré môžu byť zdobené bielymi pásikmi. Listy tvoria pri väčšine druhov listovú ružicu a sú mäsité. Okraje sú takmer vždy ostnaté. V našich končinách je najviac rozšíreným druhom agáve americké a jeho rôzne podruhy.
Vedeli ste, že? Pravá tequila sa vyrába práve z modrého agáve alebo, že stará pálenica tequily v Mexiku je chránená UNESCOM?
Text: Martina Zvolanská