Ďumbier lekársky

Ďumbier lekársky: Prehľad liečivých účinkov a foriem spracovania

Redakcia - 19. februára 2021 - 2205. zobrazení

Liečivý zázrak, ktorého perfektné liečivé schopnosti sa využívajú po celom svete, nesmie chýbať ani v našich domácnostiach. Do tých sa už dávno nedostáva iba formou rôznych výživových doplnkov alebo prostredníctvom kúpy koreňa v obchode. Ďumbier lekársky, známy tiež ako zázvor, vídať už aj na záhradkách, kde sa začína pestovať vo veľkom.

Ďumbier lekársky sa do Európy dostal vďaka fenickým moreplavcom, ktorí ho sem priviezli počas veľkého rozmachu obchodných ciest do Orientu. Jeho presný pôvod síce známy nie je, no práve v orientálnych krajinách ho využívali dávno pred nástupom nášho letopočtu. V Číne a Indii si už vtedy nachádzal uplatnenie ako rastlina využívaná pri výrobe liečivých extraktov. Postupne sa stal aj neodmysliteľnou súčasťou gastronómie, v ktorej má svoje miesto dodnes.

Čím je ďumbier lekársky charakteristický?

  • Jedná sa o vyššiu trvácu bylinku rastúcu do výšky okolo 1 m.
  • Jej základom je podzemok, z ktorého vyrastajú vyššie stonky.
  • Na stonkách sú podlhovasté listy, na ktorých rozkvitajú kvety.
  • Kvety s malými žilkami majú žltú, niekedy aj žltobielu farbu.
  • Známy je najmä aromatickou vôňou a mierne štipľavou chuťou.

Na liečebné účely sa využíva koreňová hľuza

Svojou typickou arómou a mierne štipľavou chuťou sa môže pochváliť práve hnedá koreňová hľuza. Práve tá je obrovským zdrojom živín, ktoré sú prospešné pre organizmus a jeho zdravý stav. Liečivé látky sa nachádzajú v šupke aj v žltej dužine pod ňou, ktorá môže byť využívaná v čerstvej, v sušenej aj v tepelne upravenej forme.

Ďumbier lekársky - zázvor

Zloženie liečivých látok v koreňoch ďumbiera

  • Nechýbajú v nich vitamíny rady B, hlavne B1 a B6.
  • Vyznačujú sa celou radou zdravých minerálnych látok.
  • Povestnú štipľavú chuť im dodáva vzácny gingerol.
  • Za vôňu pripomínajúcu citrón môžu esenciálne oleje.
  • Koreňové hľuzy obsahujú aj špeciálnu zázvorovú silicu.

Aké má ďumbier lekársky liečivé schopnosti?

Detoxikuje organizmus

Konzumácia ďumbiera zlepšuje funkciu sleziny aj pečene. Tým sa výrazne zlepšujú detoxikačné schopnosti organizmu, čím sa rýchlejšie čistí od nebezpečných toxínov.

Zlepšuje celé trávenie

Okrem sleziny a pečene čistí aj ďalšie orgány. Nechýba medzi nimi žalúdok ani tenké črevo. Vďaka tomu sa postupne upravuje trávenie a tlmia prípadné ťažkosti ako plynatosť, nadúvanie či bolesti brucha.

Pomáha pri nachladnutí

Už len samotná aróma ďumbiera pomáha uvoľňovať upchatý nos. Jeho užívanie zároveň pôsobí protizápalovo, vďaka čomu rýchlejšie vylieči nádchu alebo iné respiračné ochorenia.

Podporuje krvný obeh

Tvorba červených krviniek, čistenie krvi či zlepšenie jej prietoku, to sú ďalšie z účinkov užívania ďumbiera. Ten pôsobí blahodarne na celú obehovú sústavu a tým znižuje riziká vzniku srdcovo-cievnych chorôb.

Znižuje cholesterol a tlak

Ďalším z plusov ďumbiera je jeho schopnosť znižovať hodnoty cholesterolu a krvného tlaku. Niekoľkodňové užívanie môže postupne vyrovnať ich hodnoty na optimálne.

Ako sa môže ďumbier lekársky spracovávať?

  • Ako aromatický čaj, do ktorého sa nastrúhajú malé kúsky hľuzy.
  • Ako mierne pikantná korenina na dochutenie omáčok a šalátov.
  • Ako zázvorový zábal využiteľný pri kúrach pre zdravie vlasov.
  • Ako jedna z byliniek, ktoré sa pridávajú do pleťových masiek.
  • Ako sladká domáca pochúťka v podobe kandizovaného zázvoru.

Vlčí mak: Prehľad liečivých účinkov a foriem spracovania

Viete, aké liečivé účinky má vlčí mak? Ako si ho vypestovať na záhrade? Kam ho umiestniť? Pri akých zdravotných ťažkostiach pomáha vlčí mak?

Vlčí mak na poli

TIP na prípravu vlastného kandizovaného zázvoru

Niekoľko menších koreňov umyjeme, olúpeme a nakrájame na malé kocky, prípadne tenké plátky. Tie dáme variť do horúcej vody po dobu 30 minút. Následne vodu vylejeme, v hrnci necháme iba prevarené zázvorové kúsky. Do hrnca nasypeme cukor, pričom jeho pomer so zázvorom by mal byť 1:1. Zmes dáme opäť variť na 30 minút. Po polhodine ju precedíme a kúsky zázvoru obalíme cukrom, ktorý sa naň prilepí. Potom ich dáme vysušiť do rúry a vlastné kandizované domáce ovocie je na svete.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články