Hurmikaki

Ako si vypestovať hurmikaki vo vlastnej záhrade?

Redakcia - 20. novembra 2020 - 214. zobrazení

Osviežujúca vitamínová bomba s lahodnou chuťou a výraznou exotickou vôňou, nielen tým sú typické plody známe ako hurmikaki. S tými sa pravdepodobne stretávate čoraz častejšie vďaka bohatej ponuke exotického ovocia na pultoch v supermarketoch. Čakať na to, kedy sa objavia v predaji, však nie je vôbec nutné. Hurmikaki si totiž môžete vypestovať rovno doma vo vlastnej záhrade.

Pestovanie hurmikaki v záhradách v našich končinách je skôr výnimočným javom. Problémom však nie je slabšia schopnosť prispôsobiť sa našim klimatickým podmienkam, ale skôr malá osveta o možnosti pestovania na vlastnú päsť. S trochou obetavosti a s niekoľkými osvedčenými poznatkami ho ale zvládne každý šikovný záhradkár. Navyše, výsledkom nebudú iba zdravé a lahodné plody, ale tiež elegantný stromček, ktorý zároveň ozdobí prostredie vo vašom exteriéri.

Hurmikaki plody

Odkiaľ prišlo hurmikaki do Európy?

Oficiálnou krajinou pôvodu tohto druhu ovocia je Čína. Hurmikaki má v Číne dlhoročnú tradíciu a podľa viacerých zachovalých listín sa tam pestovalo už pár storočí pred naším letopočtom. Odtiaľ sa postupne rozšírilo do okolitých krajín, hlavne do Japonska a Kórei. V stredoveku sa toto stále viac obľúbené ovocie dostalo aj do Európy, kde sa okamžite uchytilo napriek iným klimatickým podmienkam, na aké bolo zvyknuté z východu Ázie. Pôvodne ho pestovali skôr v južanských štátoch, no časom sa objavilo aj v záhradách strednej Európy, a to vrátane tých našich.

Čím je hurmikaki charakteristické?

  • Jedná sa o stromček dorastajúci do výšky 10 až 15 metrov.
  • Vzhľadom na svoj exotický pôvod ide o teplomilný strom.
  • Plody vyzerajú ako veľká exotická rajčina.
  • Farba plodov býva žltá, prípadne oranžová.
  • Pri dozrievaní zvyknú plody trochu sčervenieť.
  • Listy sa na jeseň sfarbia a následne opadnú.
Hurmikaki

Ako, kde a kedy sadiť hurmikaki?

Miesto výsadby

Teplomilný pôvod predurčuje výsadbu stromčeku na teplé, pri niektorých druhoch až slnečné stanovištia. Pri druhoch s nižšími rozmermi sa môže stromček vysádzať aj v skleníku alebo v zimnej záhrade, kde bez problémov vydrží po celý rok.

Obdobie výsadby

Za najvhodnejší čas na vysádzanie sa považuje jar, konkrétne obdobie krátko po oteplení pôdy. Druhou možnosťou je sadiť v priebehu jesene, a to hlavne od októbra do novembra.

Vhodný typ pôdy

Výber zeminy nie je náročnou záležitosťou. Pri správnej starostlivosti hurmikaki vyrastie aj v bežnom záhradníckom substráte, najlepšie však v nejakom piesčitom type. K tomu sa odporúča pridať trochu hnojiva s bohatým zložením stopových prvkov.

Spôsob výsadby

Skúsení záhradkári odporúčajú vysádzať hurmikaki z vopred pripravených sadeníc. Tie je možné kúpiť alebo si ich pripraviť výsadbou zo semienok, ktoré sa nachádzajú v plodoch. Pred výsadbou vonku do pôdy sa odporúča mať sadenice v kvetináči minimálne 2 až 3 roky.

Strom hurmikaki

Akú starostlivosť vyžaduje hurmikaki?

  • Stromček vyžaduje pravidelnú zálievku v primeraných množstvách.
  • V období rastu sa odporúča stromček hnojiť organickými hnojivami.
  • Rez vetvičiek nie je potrebný, stačí odstrihávať poškodené konáriky.
  • Na zimu sa stromček odporúča zazimovať, napr. slamou alebo textíliou.

Aké liečivé látky obsahuje hurmikaki?

Výsledkom správneho spôsobu pestovania je zdravý stromček a kvalitné plody s množstvom liečivých látok. V zložení hurmikaki nechýbajú rôzne druhy vitamínov a minerálov, ktoré sú doplnené vlákninou, lykopénom či vysokým obsahom trieslovín. Vďaka týmto liečivým látkam dokáže prispievať k liečbe kardiovaskulárnych ochorení, tráviacich ťažkostí a rôznym problémom s pohybovým aparátom. Známe je tiež svojim obsahom prírodných cukrov. Plody bezproblémov môžu konzumovať aj ľudia trpiaci cukrovkou.

Ako pestovať oskorušu?

Viete, akú úlohu a význam má oskoruša v záhrade? Aké majú plody oskoruše liečivé účinky? Oskoruša alebo jarabina oskorušová je zákonom…

Oskoruša plody

Užitočný TIP na záver…

Čerstvo odtrhnutý plod je tvrdý a vyznačuje sa trpkou príchuťou. Pred jeho konzumáciou je ho potrebné nechať niekoľko dní zmäknúť. Potom naberie sladkú a lahodnú chuť.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články