Obsah článku
- Zdrojom korenia je rastlina kurkumovník
- Ako kurkumovník vyzerá a čím je typický?
- Kde sa kurkumovník vyskytuje najviac?
- Kurkuma je vyhľadávaná pre kurkumín
- Na výrobu korenia sa spracovávajú korene
- Ako prebieha výroba korenia z kurkumy?
- Korenie má mnohé ďalšie prospešné látky
- Pri akých ťažkostiach kurkuma pomáha?
- Kurkuma nie je využívaná iba ako korenie
- Ďalšie možné spôsoby využitia kurkumy
- TIPY na použitie korenia z kurkumy na záver
Indický šafran, zlatý ďumbier či liečivý zázrak z Orientu, to sú len niektoré prívlastky, ktorými u nás býva označovaná kurkuma. Táto obľúbená ázijská korenina má v našich kuchyniach už roky nezastupiteľné miesto. To sa jej podarilo získať vďaka výdatným liečivým účinkom, špecifickej vôni a nezameniteľnej lahodnej chuti.
V mieste pôvodného výskytu má využitie kurkumy ako účinného prírodného lieku dlhoročnú tradíciu. Už niekoľko storočí je tam za účelom prípravy zdravých a chutných jedál pestovaná ako zdroj vysoko kvalitného korenia. Za rovnakým účelom sa dostala na starý kontinent, kde sa okamžite udomácnila a začala využívať ako skvelá liečivá ingrediencia do rôznych druhov jedál.
Zdrojom korenia je rastlina kurkumovník
Aj keď pod pojmom kurkuma si viacerí hneď predstavia korenie žltej až zlatej farby, uvedený pojem je zároveň ľudovým názvom rastliny, z ktorej sa korenie ako koncový produkt získava. Oficiálne je táto rastlina známa ako kurkumovník dlhý. Patrí do čeľade ďumbierovitých, čo ju predurčuje, aby disponovala silnými liečivými účinkami a osviežovala okolie prenikavou arómou. Zastúpenie medzi rastlinami z tejto čeľade jej zároveň dodáva pekný vzhľad, vďaka ktorému si často nachádza uplatnenie aj ako okrasná rastlina.
Ako kurkumovník vyzerá a čím je typický?
Kde sa kurkumovník vyskytuje najviac?
Ako orientálnu rastlinu s juhoázijským pôvodom ju vo voľnej prírode nájdeme najskôr tam, kde má podmienky podobné tým domácim. Okrem Indie, Číny alebo Indonézie, ktoré sú jej pôvodným domovom, sa hojne vyskytuje aj v Japonsku, na Filipínach alebo na niektorých stredoamerických ostrovoch, kde bola privezená za účelom hromadného pestovania. Pestovať sa však dá aj v našich končinách, aj keď v tomto prípade ide o interiérové pestovanie, ktorého cieľom je skôr okrasná funkcia. Rozkvitnutá kurkuma je totiž pekným exotickým spestrením každého bytu alebo domu.
Kurkuma je vyhľadávaná pre kurkumín
Okrasná funkcia je v porovnaní s liečivou silou tejto rastliny pomerne menej častým dôvodom jej pestovania. Pre väčšinu pestovateľov sú kľúčové priaznivé účinky kurkumy využiteľné pri liečbe rôznych chorôb. Kurkumovník je totiž bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, no ani ich vysoký obsah nie je hlavným dôvodom, pre ktorý je orientálna bylinka stále populárnejšia. Tým je samotný kurkumín, čo je vzácna látka, ktorú bežne v iných rastlinách nenachádzame. Kurkumovník jej tiež neobsahuje príliš veľa, no pri správnom zužitkovaní sa z neho dá získať potrebné množstvo kurkumínu využiteľného (nielen) vo forme bežného kuchynského korenia.
Na výrobu korenia sa spracovávajú korene
Hlavným zdrojom kurkumínu je koreň. Biologické výskumy síce potvrdzujú, že zanedbateľné množstvo tejto látky sa dá nájsť aj v iných častiach rastliny, no tie sa spracúvajú v minimálnej miere. Predmetom zberu a následného spracovania sa tak stávajú korene. Tie sú typické žltým sfarbením, čo sa následne odrazí aj na farbe vyrobeného korenia. Získaný prášok je totiž tiež žltý, prípadne môže mať zlatožltý odtieň.
Ako prebieha výroba korenia z kurkumy?
1. Nazbierané korene z rastliny sa umyjú a očistia od šupky.
2. Očistené korene sa dajú na chvíľu variť do horúcej vody.
3. Po vytiahnutí z vriacej vody sa nechajú celkom vysušiť.
4. Vysušené korene sa pomelú na drobný korenistý prášok.
5. Pomleté korenie je hneď pripravené k bežnému využitiu.
Korenie má mnohé ďalšie prospešné látky
Kurkumín prítomný vo vyrobenom korení je len jednou z mnohých látok, ktoré sú pre ľudské telo maximálne prospešné. Pri konzumácii korenia môžeme rátať aj s ďalšími kurkuminoidmi, ktoré napriek trochu iným účinkom v tele patria do príbuznej skupiny živín. Bohatý zoznam liečivých prvkov dopĺňajú aj niektoré vitamíny, najmä vitamín C a D. Nechýbajú ani minerály ako selén, horčík či nemalé množstvo vápnika. Ako je vo väčšine orientálnych bylín zvykom, aj v tomto prípade sú súčasťou zloženia silice, flavonoidy a esenciálne oleje.
Pri akých ťažkostiach kurkuma pomáha?
Detoxikuje organizmus
Pestré zloženie živín robí z kurkumy ideálny výživový doplnok na prečistenie organizmu. Korenie má silné detoxikačné účinky, takže jeho pravidelné pridávanie do jedál sa pričiní o zneškodnenie toxínov.
Čistí pečeň aj žalúdok
Cieľom antioxidantov a protizápalových látok v kurkume je práve pečeň a žalúdok. Ich prečistením sa zlepší fungovanie celej tráviacej sústavy, čo automaticky podporí viaceré dôležité metabolické procesy v tele.
Zlepšuje krvný obeh
Bioaktívne kurkuminoidy majú blahodarný vplyv na tok krvi. Okrem toho, že prečisťujú krv a podporujú tvorbu červených krviniek, dokážu výrazne prispievať aj k elasticite ciev, čo môže pomôcť vráteniu krvného tlaku do optimálnych hodnôt.
Upokojuje nervozitu
Širokému záberu liečivých účinkov kurkumy sa nevyhne ani nervová sústava. Tú pomáha upokojiť už len samotná aróma korenia. Pri jeho konzumácii je vplyv na nervový systém ešte účinnejší, čoho výsledkom je utlmenie nervozity a uvoľnenie od stresu či úzkosti.
Zmierňuje bolesť svalov
Kurkuma má v sebe aj kombináciu látok, ktorá dokáže pôsobiť ako regenerátor. Týka sa to najmä preťažených boľavých svalov, ktoré konzumácia kurkumy účinne uvoľňuje. Podobné účinky spojené s utlmovaním bolesti sú potvrdené aj pri boľavých kĺboch.
Kurkuma nie je využívaná iba ako korenie
Napriek tomu, že skvelé liečivé schopnosti robia z kurkumy najmä prírodné liečivo, rastlina sa dá zužitkovať aj inými spôsobmi. Väčšina z nich sa síce pridŕža potravinárstva, no bylina si našla uplatnenie aj v niekoľkých ďalších oblastiach. Používať sa dá napríklad pri výrobe kytíc alebo iných živých dekorácií. Zároveň plní vyššie spomínanú okrasnú funkciu v interiéroch alebo na záhradkách.
Ako sa pestuje drienka? Aké má liečivé účinky?
Viete, ako sa pestuje drienka? Aké liečivé účinky má drienka? Aké látky obsahuje? Akú starostlivosť drienky vyžadujú? Drieň obyčajný…
Ďalšie možné spôsoby využitia kurkumy
Potravinárske farbivo
V súvislosti s jedlom sa kurkuma používa aj ako špeciálne farbivo. Prítomné je hlavne u mliečnych výrobkov, najmä v masle a v syroch, ktorým dodáva zlatisté sfarbenie.
Látka zvyšujúca trvanlivosť
V potravinárstve sa s kurkumou dosť často stretávame aj ako s látkou, ktorá pomáha udržiavať vybrané potraviny trvanlivé. V takomto prípade sa to netýka iba mliečnych výrobkov.
Textilné farbivo
Vyššie uvedená žltá až zlatistá farba používaná ako silné prírodné farbivo si nenachádza uplatnenie iba v potravinárstve. S trochou úprav a po pridaní ďalších účinných konzervačných látok sa ním dá farbiť aj textil či dokonca drevo.
Prísada do parfumov
Prenikavá vôňa silíc, ktoré sa v kurkume nachádzajú, sa zužitkováva pri výrobe parfumov. Produkty s takouto prísadou sú typické špecifickou korenistou vôňou.
TIPY na použitie korenia z kurkumy na záver
Autor textu: Róbert Bosák