Pagaštan konský

Pagaštan konský: Prehľad liečivých účinkov a foriem spracovania

Redakcia - 19. apríla 2021 - 3640. zobrazení

Gaštany si spájame hlavne s aranžovaním bytových dekorácií a krmivom pre domáce zvieratá. Tým sa ich využitie ale zďaleka nekončí. Aj napriek dlhoročnej tradícii je stále málo známa ich liečivá sila, ktorá z nich robí účinný prírodný liek schopný pomáhať pri rôznych zdravotných problémoch.

Liečivé účinky plodov robustného stromu, ktorý je bežnou súčasťou parkov, lesíkov či iných verejných priestranstiev, nie sú žiadnou novinkou. Pagaštan konský sa v oblasti liečiteľstva spomína dlhodobo. Plody síce pôvodne slúžili na kŕmenie koní, no približne od 16. storočia po privezení semienok z Carihradu sa začali využívať na výrobu mastí. Potvrdzuje to aj zápis v Matthioliho herbári či zmienky o vypestovaní prvých pagaštanov vo Viedni z roku 1588.

Čím je pagaštan konský typický?

  • Mohutný strom dosahuje výšku do 30 m.
  • Vhodný je ako solitér aj ako súčasť alejí.
  • Má strapcovité kvety s bielym odtieňom.
  • Z konárov vyrastajú 5 až 7-početné listy.
  • Plodmi sú malé hnedé guľovité gaštany.
  • Samotné plody ochraňujú pichľavé obaly.
Pagaštan konský - kvet

Okrem plodov sa zbierajú kvety

Väčšina zberateľov sa síce zameriava na plody a ich spracovanie za účelom prírodného lieku, no z pagaštanu sa dajú využiť aj kvety. Tie ale slúžia na celkom iný účel. Čerstvo nazbierané strapcovité kytice v plnom rozkvete rozvoňajú svojou príjemnou sladkou vôňou každý byt či dom. Vysušené kytice si zas môžeme zavesiť do skrine, kde poslúžia ako odpudzovač molí.

Kedy sa plody a kvety zbierajú?

Prvé kvety rozkvitajú na pagaštane v priebehu mája. Rozkvet zvykne trvať až do konca júna. Biele kvety zoskupené do strapcov sa nezbierajú hneď po rozkvitnutí. Odporúča sa počkať pár dní, kým budú v plnom rozkvete a začnú šíriť prenikavú sladkú arómu. V prípade plodov zber prebieha na jeseň, prevažne od druhej polovice septembra do októbra. Gaštany by mali byť v čase zberu dozreté, čo spoznáme podľa toho, že začínajú padať na zem.

Liečivé látky prítomné v gaštanoch

Gaštany nie sú žiadnou vitamínovou ani minerálnou bombou. Ich prednosťou je skôr vysoký obsah saponínov a flavonoidov, z ktorých sa v plodoch pagaštanu konského objavujú viaceré druhy. Nechýba medzi nimiescín, ktorý sa často pridáva do farmaceutických a kozmetických prípravkov. Zo zdraviu prospešných látok sú v zložení prítomné aj purínové deriváty. Pestré zloženie dopĺňa kyselina močová či vyšší obsah škrobu, ktorý je súčasťou mastí vyrábaných z gaštanov.

Pagaštan konský

Aké má pagaštan konský účinky?

  • Spevňuje cievy a podporuje ich elasticitu.
  • Pomáha zmierniť príznaky reumy a dny.
  • Podporuje lepšie prekrvenie rúk a nôh.
  • Priaznivo pôsobí na liečbu kŕčových žíl.
  • Účinkuje aj pri liečení krvných zrazenín.

Ďalšie možnosti spracovania gaštanov

Spracovaním plodov na výrobu liečivých mastí alebo tinktúr sa využitie gaštanov ani zďaleka nekončí. Už nejaký čas sa z nich vyrábajú farbivá, ktoré sa v niektorých kútoch planéty bežne používajú dodnes. Známe je aj vyššie spomenuté využitie gaštanov ako krmiva pre kone. Na rozdiel od jedlých gaštanov sa zatiaľ váha s ich využitím v gastronómii, pod čo sa podpisuje riziko vzniku kŕčov po ich vnútornom použití. Spracovatelia gaštanov sa tak sústredia skôr na výrobu liečivých mastí a tinktúr určených na vonkajšie použite.

Ibiš lekársky: Prehľad liečivých účinkov a foriem spracovania

Viete, aké liečivé účinky má ibiš lekársky? Kde môžete ibiš lekársky nazbierať? Aké formy spracovania sú tie najobľúbenejšie? Najlepším…

Ibiš lekársky v prírode

TIP na výrobu gaštanovej tinktúry

K výrobe nám stačí niekoľko dobre umytých gaštanov a trochu čistého nefarbeného alkoholu. Gaštany si nakrájame na malé štvrtinky a vložíme ich do pohára s viečkom. Nakrájané plody potom zalejeme alkoholom a pohár uzatvoríme, dáme ho na svetlé miesto, kde sa bude jeho obsah 6 týždňov lúhovať. Po 6 týždňoch, počas ktorých pohár každý deň pretrepeme, vzniknutú tinktúru scedíme a pripravíme na natieranie boľavých miest.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články