Maca peruánska

Maca peruánska: Prírodný životabudič s liečivými účinkami

Redakcia - 23. októbra 2021 - 1462. zobrazení

Vzdialený pôvod a láska k vysokým horským polohám nebola prekážkou, aby sa maca peruánska udomácnila v našich končinách. Vďaka dobrej prispôsobivosti a schopnosti rýchlej aklimatizácie sa tak obľúbená liečivá rastlina stále častejšie objavuje aj u nás.

Už samotný názov napovedá, odkiaľ maca peruánska prichádza. Pozitívne ohlasy na rastlinku s koreňmi podobnými reďkovke sa rýchlo rozšírili z peruánskych Ánd do celého sveta, kde jej liečivá sila a prenikavá aróma neoslovili iba farmaceutický priemysel. Napriek náročnejšiemu spôsobu pestovania po zázraku známom tiež ako žerucha peruánska siahajú aj slovenskí záhradkári.

Čím je maca peruánska typická?

  • Rastie do výšky okolo 15 centimetrov.
  • Má žlté korienky podobné reďkovke.
  • Veľkosť korienkov dosahuje maximálne do 8 cm.
  • Nadzemnú časť rastliny tvorí zelená listová ružica.
  • V nadzemnej zelenej ružici vyrastá 10 až 20 listov.
  • Rastlina kvitne 2-milimetrovými bledými kvetmi.
  • Maca peruánska je typická aj výraznou karamelovou arómou.
Maca peruánska

Kde sa dá maca peruánska pestovať?

Vzhľadom na pôvod musíme tejto zázračnej rastline dopriať pomerne náročnejšie podmienky. Už od čias starých Inkov sa maca peruánska pestuje vo vysokohorských andských pohoriach s nadmorskou výškou nad 2000 až 3000 m. n. m. Pri príprave na pestovanie tak bude potrebné vytvoriť adekvátne náhradné prostredie, v ktorom sa bude cítiť ako doma. Tým jej pomôžeme urýchliť rast a udržať sa v lepšej kondícii, čoho výsledkom bude zdravšia a bohatšia úroda.

Optimálne podmienky na pestovanie

Pôda

Zemina v Andách sa vyznačuje nižšou kyslosťou, takže pri sadení bude nutné zvoliť pôdu s pH pod 5. Zároveň sa odporúča vsadiť na výživný typ zeminy, ktorá nebude príliš kamenistá. Obsahovať by mala hlavne dostatok fosforu a draslíka, ktorý jej dodáme pomocou kvalitného organického hnojiva.

Poloha

Ak macu peruánsku neposadíme v byte, ale na záhrade, výber polohy bude obzvlášť dôležitý. Horské slnko jej dokáže nahradiť umiestnenie na priamom slnečnom svetle. Ako rastlina s vysokohorským pôvodom ale neobľubuje extrémne horúčavy. Napriek celkom dobrej odolnosti neznáša prievan, takže pri výbere vhodnej polohy môžeme uprednostniť miesto, kde nepreniká prievan.

Výsev

V Andách sa maca peruánska vysádza prevažne v septembri. U nás na severnej pologuli sa ale odporúča vysádzať tesne pred koncom februára, prípadne na začiatku marca, kedy je pôda po zime stále dosť vlhká. Vysádza sa zo semien, ktoré je možné zohnať na internete alebo v dobrom záhradkárstve.

Maca peruánska sadenie

Príprava pôdy na vysádzanie macy

  • Pár dní pred výsadbou pôdu dôkladne prekopeme.
  • Pri príprave zeminy z nej odstránime všetku burinu.
  • Vyčistenú a prevzdušnenú pôdu výdatne pohnojíme.
  • Na hnojenie použijeme fosforové a draslíkové hnojivá.
  • Po pohnojení zeminu výdatne polejeme a zvlhčíme.
  • Potom ju necháme pár dní oddychovať a vysádzame.

Ako sa maca peruánska vysádza?

  • Do okopanej a pohnojenej zeminy vyhĺbime väčšie jamky.
  • Ak sadíme viac semien, vytvoríme aspoň 20-cm odstupy.
  • Vyhĺbené jamky pred výsadbou ešte raz výdatne polejeme.
  • Následne do týchto jamiek vysejeme po jednom semienku.
  • Po výseve semienok zhrnieme pôdu a ešte raz ju polejeme.

Starostlivosť o macu po výsadbe

Polievanie

Zálievka musí byť pravidelná a dostatočná. Pozor však na premáčanie koreňov, ktorým by príliš veľa vlahy uškodilo. Riešením je polievať v menších množstvách, no častejšie. Na polievanie je najvhodnejšia odstáta alebo dažďová voda.

Hnojenie

Maca peruánska spotrebúva obrovské množstvo živín, takže hnojiť sa môže aj každé 2-3 týždne. Za najlepšie hnojivá sa považujú organické produkty s vyšším obsahom fosforu a draslíka. Keďže rastlina je trochu náročnejšia a vyžaduje pH pod 5, hnojiť by sme ju mali len so špeciálnymi zakúpenými prípravkami, v ktorých je správny pomer živín.

Zazimovanie

Ak je rastlina posadená vonku, pred príchodom zimy by sa mala presťahovať do interiéru. Vhodné však nie sú príliš vykúrené izby. V snahe zaistiť jej pokojné prežitie zimy sa odporúča presťahovať ju do miestnosti, kde je teplota od 6 do 10 °C.

Zber

Hlavným dôvodom pestovania macy je využitie jej liečivých účinkov. Tie ponúkajú jedlé korienky, ktoré sa vyťahujú zo zeme. Urobiť tak môžeme až po 6 až 9 mesiacoch od výsevu. Pred použitím by mali ostať na slnku, kým sa úplne nevysušia. Až potom ich bude možné spracovať niektorou z odporúčaných foriem.

Maca peruánska - žerucha

Prírodný životabudič plný liečivých látok

Správny spôsob pestovania a následného spracovania zaistí, aby maca peruánska obsahovala čo najviac liečivých látok. Vďaka množstvu vitamínov B a C zvyšuje celkovú imunitu. Pestrý zoznam minerálnych látok zas pomáha omladzovať organizmus. V zložení nechýbajú ani fytosteroly a niekoľko druhov antioxidantov, ktoré čistia organizmus od toxínov. Známe sú aj ďalšie liečivé látky, ktoré sa v rastlinách pestovaných u nás vo veľkom množstve bežne nevyskytujú. Príkladom sú esenciálne aminokyseliny ako leucín, fenylalanín, lyzín či glycín, ktoré majú priaznivé účinky na funkciu jednotlivých orgánov či hormonálnych alebo metabolických procesov v tele.

Náš TIP na produkty z macy peruánskej

Prášok (Maca peruánska)

Kapsule (Maca peruánska)

Maca peruánska - prášok
Hodnotenie

Cena: od 19.05 €

Maca peruánska - tablety
Hodnotenie

Cena: od 11.53 €

Na aké ťažkosti je maca peruánska vhodná?

  • Podporuje kvalitu kostí, bráni vzniku osteoporózy.
  • Dokáže regulovať glukózu, chráni pred cukrovkou.
  • Pri pravidelnom užívaní zlepšuje činnosť očí a uší.
  • Stimuluje činnosť mozgu, pôsobí proti vyčerpaniu.
  • Napomáha sústredeniu a výrazne zlepšuje pamäť.
  • Volajú ju aj „peruánska viagra“, zvyšuje potenciu.

Šalvia lekárska: Liečivé účinky a pestovanie

Viete, aké liečivé účinky má šalvia lekárska? Prečo je pestovaná v záhradách? Aké sú formy jej využitia? Šalvia lekárska obsahuje najviac…

TIP na záver

Maca peruánska je aj obľúbenou koreninou používanou na dochucovanie jedál. V gastronómii sa však využíva tiež v pečenej alebo varenej forme, v akej sa pridáva napríklad do lekvárov. Jej využitie je známe aj pri výrobe kvaseného nápoja zvaného Maca chicha.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články