Maca peruánska

Maca peruánska: Prírodný životabudič s liečivými účinkami

Redakcia - 9. mája 2020 - 568. zobrazení

Vzdialený pôvod a láska k vysokým horským polohám nebola prekážkou, aby sa maca peruánska udomácnila v našich končinách. Vďaka dobrej prispôsobivosti a schopnosti rýchlej aklimatizácie sa tak obľúbená liečivá rastlina objavuje aj u nás.

Už samotný názov napovedá, odkiaľ maca peruánska prichádza. Pozitívne ohlasy na rastlinku s koreňmi podobnými reďkovke sa rýchlo rozšírili z peruánskych Ánd do celého sveta, kde jej liečivá sila a prenikavá aróma neoslovili iba farmaceutický priemysel. Napriek náročnejšiemu spôsobu pestovania po zázraku známom tiež ako žerucha peruánska siahajú aj slovenskí záhradkári.

Maca peruánska

Čím je maca peruánska typická?

  • rastie do výšky okolo 15 centimetrov
  • má žlté korienky podobné reďkovke
  • veľkosť korienkov dosahuje dĺžky maximálne 8 cm
  • vonia výraznou karamelovou arómou

Náš TIP na produkty z macy (žeruchy) peruánskej

Prášok

Kapsule + Kotvičník

Kapsule

Maca peruánska - prášok
Hodnotenie

Cena: od 17.20 €

Maca peruánska - kapsule
Hodnotenie

Cena: od 23.20 €

Maca peruánska - tablety
Hodnotenie

Cena: od 13.40 €

Podmienky na pestovanie macy peruánskej

Už od čias starých Inkov sa maca peruánska pestuje vo vysokohorských andských pohoriach s nadmorskou výškou nad 2000 až 3000 m. Vytvorenie náhradného prostredia, v ktorom by sa cítila ako doma, tak vyžaduje splnenie niekoľkých podmienok umožňujúcich jej zdravý rast.

  • Pôda – Zemina v Andách sa vyznačuje nižšou kyslosťou, takže pri sadení bude nutné vsadiť na pôdu s pH pod 5. Zároveň sa odporúča vsadiť na výživný typ zeminy, ktorá nebude príliš kamenistá.
  • Poloha – Ak macu nesadíme v byte, tak bude výber polohy na záhradke obzvlášť dôležitý. Horské slnko jej dokáže nahradiť umiestnenie na priamom slnečnom svetle.
  • Výsev – V Andách sa maca peruánska vysádza prevažne v septembri. Na severnej pologuli sa však odporúča sadiť na konci februára, prípadne začiatkom marca, kedy je pôda po zime stále dosť vlhká. Sadí sa zo semien, ktoré je možné zohnať na internete a v dobrom záhradkárstve.
Maca peruánska sadenie

Akú starostlivosť vyžaduje maca peruánska?

Polievanie – Zálievka musí byť pravidelná a dostatočná. Pozor však na premáčanie koreňov, ktorým by príliš veľa vlahy poškodilo.

Hnojenie – Maca peruánska spotrebúva obrovské množstvo živín, takže hnojiť sa môže aj každé 2-3 týždne. Za najlepšie hnojivá sa považujú organické produkty s vyšším obsahom draslíka.

Zazimovanie – Ak je rastlina posadená vonku, pred príchodom zimy by sa mala presťahovať do interiéru. Vhodné však nie sú vykúrené izby. V snahe zaistiť jej pokojné prežitie zimy sa odporúča umiestniť ju do miestnosti, kde je teplota od 6 do 10 °C.

Zber – Hlavným dôvodom pestovania macy je využitie jej liečivých účinkov. Tie ponúkajú jedlé korienky, ktoré sa vyťahujú zo zeme. Pred použitím by mali ostať pár hodín na slnku, aby sa vysušili a následne mohli spracúvať.

Šalvia lekárska: Liečivé účinky a pestovanie

Viete, aké liečivé účinky má šalvia lekárska? Prečo je pestovaná v záhradách? Aké sú formy jej využitia? Šalvia lekárska obsahuje najviac…

Šalvia lekárska

Prírodný životabudič plný liečivých látok

Práve správny spôsob pestovania zaistí, aby maca peruánska obsahovala čo najviac liečivých látok. Vďaka množstvu vitamínov B a C zvyšuje celkovú imunitu. Pestrý zoznam minerálov zas pomáha omladzovať organizmus. V zložení nechýbajú ani fytosteroly a niekoľko druhov antioxidantov, ktoré čistia organizmus od toxínov.

Maca peruánska - žerucha

Na aké ťažkosti je maca peruánska vhodná?

  • podporuje kvalitu kostí, bráni vzniku osteoporózy
  • dokáže regulovať glukózu, chráni pred cukrovkou
  • pri pravidelnom užívaní zlepšuje činnosť očí a uší
  • stimuluje činnosť mozgu, pôsobí proti vyčerpaniu
  • napomáha sústredeniu a výrazne zlepšuje pamäť
  • volajú ju aj „peruánska viagra“, zvyšuje potenciu

Tip na záver

Maca peruánska je aj obľúbenou koreninou používanou na dochucovanie jedál. V gastronómii sa však využíva tiež v pečenej alebo varenej forme, v akej sa pridáva napríklad do lekvárov. Jej využitie je známe aj pri výrobe kvaseného nápoja zvaného Maca chicha.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články