Pestovanie mäty

Pestovanie mäty a domáci mätový sirup

Redakcia - 26. augusta 2021 - 5844. zobrazení

Mäta má ako jedna z najobľúbenejších byliniek v našich domácnostiach stabilné miesto. Nielen ako rastlinka, ktorá rozvonia záhradu aj interiér, ale hlavne ako prírodné liečivo využiteľné v každej kuchyni, napríklad aj vo forme lahodného mätového sirupu.

Mätový sirup určite nesmie chýbať medzi najobľúbenejšími nápojmi z byliniek. Dôvodov je hneď niekoľko. Neodolateľná vôňa, sladkastá chuť alebo silné liečivé účinky sú len niektorými z nich. Milovníkov lahodného moku poteší aj rýchla príprava či možnosť uskladniť si túto vitamínovú bombu na zimu. Tým si zabezpečíte prísun zdraviu prospešnej mäty po celý rok!

Využitie a spracovanie mäty v minulosti

Voňavá bylina má dlhoročnú tradíciu v rôznych kútoch sveta. Podľa gréckej mytológie začala rásť po tom, čo manželka boha podsvetia premenila nymfu Mintu na rastlinu, čo mal byť trest za lásku k jej manželovi. Židia ju zas považovali za posvätnú bylinu, ktorou posýpali podlahy v synagógach. Pre Arabov je odjakživa doplnkom výzdoby honosných palácov, kde sa časom začala používať ako ochranný prostriedok proti hmyzu. V tom čase už v Európe slúžila ako prírodný liek, z ktorého sa robili horúce odvary, neskôr aj sladké domáce sirupy, ktoré sa z nej pripravujú dodnes.

Ako mäta vyzerá a čím je charakteristická?

  • Mäta je odolná trváca bylina, ktorá dorastá do výšky 30 až 100 cm.
  • Rastlina je typická poplazmi vyrastajúcimi z drevnatého podzemku.
  • Má štvorhranné a mierne ochlpené stonky, ktoré sú husto olistené.
  • Tmavozelené listy s pílkovitou štruktúrou majú kopijovitý vzhľad.
  • Rastlina známa prenikavou vôňou je typická aj fialovým odtieňom.
  • Rozkvitať začína v júni, doba kvitnutia zvykne trvať do septembra.
Mäta

Jednoduché pestovanie mäty doma aj vonku

Práve jednoduchý spôsob pestovania zvyšuje dopyt po voňavej bylinke, ktorá neulahodí iba čuchu a chuti. Okrem spomínanej vône a liečivých účinkov dokáže aj skrášliť priestor, a to bez ohľadu na to, či ju pestujete vonku na záhrade alebo rovno doma v interiéri. Pri vytvorení optimálnych podmienok splní svoju úlohu v oboch prípadoch, stačí jej dopriať iba trochu správnej starostlivosti. Vďaka nej ju môžete pestovať vo veľkom a rovno na záhrade si vytvoriť malú mätovú plantáž, ktorá bude voňavým oživením celého exteriéru.

Optimálne podmienky na pestovanie mäty

Pôda

Či posadíte mätu vonku alebo doma v kvetináči, dopriať by ste jej mali mierne kyslú pôdu s pH od 6,5 do 7. Obsahovať by mala dostatok živín, ktoré rastlina potrebuje k rýchlemu rastu. Aby ste predchádzali hnitiu koreňov, použite čo najviac priepustnú pôdu.

Poloha

Pri hľadaní vhodného miesta na pestovanie mäty máte otvorené možnosti. Bylina sa cíti najlepšie v polotieni, no pri správnej starostlivosti bez problémov prežije aj na tmavších miestach. Ak ju budete dostatočne polievať, znesie aj priame slnečné svetlo.

Výsadba

Najlepší čas, kedy sadiť mätu, je jar. Rastlina sa však uchytí aj po neskoršej letnej výsadbe. V takom prípade sa vonku vysádzajú predpestované priesady, ktoré si vysaďte doma zo semienok najneskôr v apríli.

Sadenie mäty

Pestovanie mäty a starostlivosť po výsadbe

Polievanie mäty

Mäte sa darí najmä vo vlhkej pôde. Polievať je potrebné vždy, keď je zemina suchá na dotyk. Zálievka však nesmie byť prehnaná. Príliš premočená pôda totiž nepôsobí dobre na zdravie koreňov.

Hnojenie mäty

Preháňať to netreba ani s jej hnojením. K tomu postačí pristúpiť raz za rok, ideálne ešte pred rozkvetom rastliny. Na túto prácu sa najviac hodia špeciálne hnojivá určené na pestovanie bylín, prípadne kvalitný záhradný substrát, ktorý sa aplikuje v tekutej forme.

Strihanie mäty

Starostlivosť o mätu sa nezaobíde bez jej strihania. To sa má vykonávať v pravidelných niekoľkotýždňových intervaloch. Mäta rastie príliš rýchlo a bez zastrihávania by sa zmenila na bujný porast. Strihanie má význam aj kvôli okrasnej úprave a vylepšeniu chuti listov na nových vrcholkoch.

Zber mäty prebieha kedykoľvek počas roka

Ak mätu nepestujete len za účelom estetického skrášlenia záhrady alebo interiéru, jej cieľom je aj zber listov. Tie sa využívajú v kuchyni hneď niekoľkými spôsobmi od prípravy nápojov cez prísady do pokrmov až po výrobu liečivých tinktúr. So zberom nemusíte čakať na nejaký konkrétny dátum. Listy sa za účelom zberu a ich následného spracovania strihajú kedykoľvek počas sezóny. Začať môžete jarným zberom, keď sú mladé a plné liečivých látok. Pokračovať môžete až do neskorej jesene, a to hneď niekoľkokrát, čím zároveň zabránite, aby sa z byliny stala invazívna burina.

Aké najznámejšie liečivé účinky má mäta?

  • Mentol pomáha pri uvoľňovaní dýchacích ciest.
  • Pitie mäty bráni „napätiu“ v tráviacom trakte.
  • Dobre pôsobí proti bolestiam zubov a ďasien.
  • Uvoľňuje svalstvo, upokojuje nervovú sústavu.
  • Vďaka antibakteriálnym látkam bráni zápalom.
  • Nápoje z mäty pôsobia ako mierne afrodiziakum.
  • Pri využití v kozmetike pomáha čistiť pokožku.

Náš TIP na výrobky s obsahom mäty

Micelárny gél

Čistiace tonikum

Vonný olej

Ziaja - micelárny gél
Hodnotenie

Cena: od 2.51 €

Logona - pleťové čistiace tonikum
Hodnotenie

Cena: od 9.95 €

Hanus - vonný olej mäta
Hodnotenie

Cena: od 3.39 €

Najlepšie účinky má mätový čaj a mätový sirup

Viaceré z uvedených liečivých účinkov sú najsilnejšie pri konzumácii mäty vo forme nápojov. V zime je obľúbený najmä mätový čaj, ktorý zahreje a zároveň zregeneruje. Letným hitom je zas mätový sirup prinášajúci skvelé osvieženie, ktorý si môžete pripraviť ako riadny varený sirup alebo ako letný drink hotový za pár minút.

Mätový čaj a mätový sirup

2 obľúbené recepty na prípravu mätového sirupu

Studený mätový sirup

Pripravuje sa ako chladný osviežujúci drink určený na okamžité popíjanie. Príprava je celkom jednoduchá a zaberie iba zopár minút. Do pohára sa nasypú nastrihané mätové lístky bez stoniek, ktoré sa zalejú vodou a zmiešajú s kryštálovým cukrom. Alternatívou k bielemu cukru môže byť hnedý trstinový cukor, ktorý upraví chuť celého sirupu. Rozmiešaný sirup sa následne dá na pár minút do chladničky, aby sa následne podával ako chladený letný drink.

Varený mätový sirup

Príprava druhého mätového sirupu vyžaduje trochu zložitejší proces. Ingrediencie sú rovnaké, pridáva sa k nim akurát kyselina citrónová. Tá sa pomieša s prevarenou vodou, v ktorej už sú ponorené mätové lístky. Prikrytý roztok sa na noc dá do chladničky a nechá lúhovať. Na druhý deň sa prevarí, po prevarení precedí a osladí cukrom. Túto zmes je ešte nutné pár minút ohrievať na sporáku, kým sa cukor nerozpustí. Hotový mätový sirup sa potom preleje do fliaš a uskladní na chladnom mieste.

Ako vypestovať a využiť medvedí cesnak?

Viete, prečo je medvedí cesnak považovaný za zázračnú bylinku? Ako si vypestovať medvedí cesnak vo vlastne záhrade? Aké sú najlepšie recepty?

Zaujímavosť na záver

Napriek všetkým liečivým účinkom môže užívanie mäty vyvolávať aj nežiaduce kontraindikácie. Problémom býva mentol, ktorý môže spôsobiť alergické reakcie či tvorbu kyselín. Takýmto prípadom sa dá predísť konzumáciou správneho množstva mäty prispôsobeného danému organizmu.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články