Mäta ako jedna z najobľúbenejších byliniek má v našich domácnostiach stabilné miesto. Nielen ako rastlinka, ktorá rozvonia záhradu aj interiér, ale hlavne ako prírodné liečivo využiteľné v každej kuchyni, napríklad aj vo forme lahodného mätového sirupu.
Mätový sirup medzi najobľúbenejšími nápojmi z byliniek tak určite nesmie chýbať… Dôvodov je hneď niekoľko. Neodolateľná vôňa, sladkastá chuť alebo značné liečivé účinky sú len niektorými z nich. Milovníkov lahodného moku poteší aj rýchla príprava či možnosť uskladniť si túto vitamínovú bombu na zimu. Práve takto si zabezpečíte prísun zdraviu prospešnej mäty po celý rok!
Jednoduché pestovanie doma aj vonku
Práve jednoduchý spôsob pestovania zvyšuje dopyt po voňavej bylinke, ktorá neulahodí iba čuchu a chuti. Okrem spomínanej vône a liečivých účinkov dokáže aj skrášľovať priestor, a to bez ohľadu na to, či ju pestujete vonku na záhrade alebo doma. Pri vytvorení optimálnych podmienok splní svoju úlohu v oboch prípadoch, stačí jej venovať iba trochu vašej starostlivosti.

Ako, kedy a kde sa mäta sadí a pestuje?

Ako vypestovať a využiť medvedí cesnak?
Prečo je medvedí cesnak považovný za zázračnú bylinku? Viete ako si vypestovať medvedí cesnak doma? Aké sú najlepšie recepty z medvedieho…

Aké liečivé účinky má mäta?
Náš TIP na výrobky s obsahom mäty
Najlepšie účinky má mätový čaj a mätový sirup
Viaceré z uvedených liečivých účinkov sú najsilnejšie pri konzumácii mäty vo forme nápojov. V zime je obľúbený najmä mätový čaj, ktorý zahreje a zároveň zregeneruje. Letným hitom je zas mätový sirup prinášajúci skvelé osvieženie, ktorý si môžete pripraviť ako riadny varený sirup alebo ako letný drink hotový za pár minút.

2 recepty na prípravu mätového sirupu
Studený mätový sirup
Pripravuje sa ako chladný osviežujúci drink určený na okamžité popíjanie. Príprava je celkom jednoduchá. Do pohára sa nasypú porezané mätové lístky bez stoniek, ktoré sa zalejú vodou a zmiešajú s kryštálovým cukrom. Rozmiešaný sirup sa dá na pár minút do chladničky, aby sa následne podával ako chladený letný drink.
Varený mätový sirup
Druhý zo sirupov vyžaduje trochu zložitejší proces. Ingrediencie sú rovnaké, pridá sa k nim akurát kyselina citrónová. Tá sa zmieša s prevarenou vodou, v ktorej už sú ponorené mätové lístky. Prikrytý roztok sa na noc dá do chladničky a nechá lúhovať. Na druhý deň sa prevarí, po prevarení precedí a osladí cukrom. Túto zmes je ešte nutné pár minút ohrievať na sporáku, kým sa cukor nerozpustí. Hotový mätový sirup sa potom preleje do fliaš a uskladní na chladnom mieste.

Zaujímavosť na záver: Napriek všetkým liečivým účinkom môže užívanie mäty vyvolávať aj nežiaduce kontraindikácie. Problémom býva mentol, ktorý môže spôsobiť alergické reakcie či tvorbu kyselín. Takýmto prípadom sa však dá predísť konzumáciou vhodného množstva mäty v správnej forme pre daný organizmus.
Text: Róbert Bosák