Téma dňa – záhradný skleník

Redakcia - 31. januára 2016 - 372. zobrazení

Zvažujete nad tým, že si začnete pestovať zeleninu doma, na záhrade? Je to výborný nápad, ale niekedy nie sú geografické podmienky najvhodnejšie. Preto mnoho záhradkárov využíva skleníky. Na jar v nich môžete začať pestovať rôzne odrody zeleniny či letničiek. Dokonca aj cez zimu ho môžete využiť ako úkryt pre rastliny, ktoré nemajú rady mráz. Teraz sa pozrieme na faktory, ktoré by sme mali zvážiť pri výbere skleníka.

Materiál, z ktorého je skleník vyrobený

Materiál – jeho kvalita a vlastnosti sú skutočne dôležitým faktorom pre výber.

V prvom rade sa budeme venovať konštrukcii. Výrobcovia nám dávajú na výber z troch možností. Je to hliník, oceľové profily a pozinkovaný plech. Na našom trhu je číslo jeden hliník, pretože má najlepšie vlastnosti. Je pevný, ľahko tvarovateľný a ľahký. Ich cena je však vyššia. Oceľové skleníky sú síce lacnejšie, ale treba myslieť nato, že oceľ rýchlo koroduje. Dobrou voľbou je aj konštrukcia zo žiarovo pozinkovaného plechu. Štandardná výplň skleníka je skleníkové sklo. Jeho hlavná výhoda spočíva v tom, že výborne pohlcuje ultrafialové žiarenie. Avšak je tu riziko rozbitia. Preto sa neodporúča tenšie sklo, ako 4 mm.

zahrady-jazera

V súčasnosti sa do popredia dostávajú aj plastové výplne. Na trhu je dostať aj skleníky s polykarbonátových dosiek, ktoré majú ešte lepšie vlastnosti ako spomínané sklo. Majú dlhšiu životnosť, lepšie tepelno-izolačné vlastnosti a sú jednoduchšie na montáž.

Veľkosť skleníka

Veľkosť skleníka závisí od toho, čo plánujete v ňom pestovať. Ak máte v pláne iba pestovanie zeleniny a ste malá rodina, postačí vám skleník v rozmere 2,5×3 metra. Ak máte rodinu väčšiu a tým pádom chcete mať vlastnej zeleniny viac, potom určite siahnite po väčšom skleníku. Zároveň nezabúdajte na výšku. Tá by mala byť aspoň 2 metre. Je to kvôli tomu, aby sa v ňom mohli pohybovať vzpriamene.

greenhouse-395492_960_720

Veríme, že naše rady vám pri výbere skleníka pomôžu a prajeme veľa záhradkárskych úspechov.

Text: Martina Zvolanská      Zdroj foto: (link)

  • Kategórie

Podobné články