Marhule

Ako rýchlo a hravo zvládnuť zaváranie marhúľ?

Redakcia - 2. apríla 2020 - 624. zobrazení

Ak by sa zostavoval rebríček najpestovanejších a zároveň najkonzumovanejších druhov ovocia na svete, marhule by v ňom nechýbali. Obzvlášť kvôli širokej palete možností ich využitia, či už v podobe čerstvo nazbieraných plodov alebo dlhotrvácnych zaváraných kompótov.

Odkiaľ marhule prišli a prečo sú také obľúbené?

Ako väčšina ovocia, ktoré sa u nás v súčasnosti pestuje, aj marhule majú dlhoročnú tradíciu siahajúcu hlboko do minulosti. V ázijských končinách sa vraj pestovali už pred 4 000 rokmi. Krajina pôvodu však nie je celkom jednoznačná. Niektoré odrody mali prísť z Číny, iné zas z Arménska, odkiaľ sa vďaka svojej jedinečnej chuti, praktickému úžitku a nenáročnému spôsobu pestovania rýchlo rozšírili do ďalších častí sveta, kde sú pestované dodnes.

Marhule na strome

Nielen chutné a lahodné, ale tiež zdravé!

Lahodná chuť, praktický úžitok a nenáročné pestovanie nie sú jedinými dôvodmi, pre ktoré sú marhule také obľúbené. Záhradkári ich pestujú aj kvôli ich zloženiu, ktoré je plné vitamínov a iných liečivých látok. Známe sú hlavne vitamíny B a C, ktoré priaznivo vplývajú na činnosť viacerých orgánov. Bohatý obsah liečivých látok dopĺňajú aj betakarotény alebo karotenoidy. Konzumáciou marhúľ si zabezpečíte aj prísun vlákniny, draslíka, kremíka či kyseliny listovej.

Aké sú liečivé účinky marhúľ?

  • priaznivo vplývajú na obehovú sústavu a činnosť srdca
  • zrýchľujú metabolizmus, odporúčajú sa jesť pri chudnutí
  • vďaka množstvu betakaroténu sú účinným antioxidantom
  • pomáhajú pri pretrvávajúcich problémoch s nechutenstvom
  • vysoký obsah vlákniny je prospešný na podporu trávenia
  • konzumácia marhúľ pomáha zvýšiť obranyschopnosť tela
Marhule - zaváranie marhúľ

V akých formách možno konzumovať marhule?

  • v surovom stave ako čerstvo nazbierané plody
  • ako sušené ovocie trvácne niekoľko mesiacov
  • vo forme mrazených plodov vhodných do tort
  • v podobe domácich džemov, resp. marmelád
  • ako marhuľový olej lisovaný z jadier marhúľ
  • vo forme odvaru z listov, ktorý lieči hemeroidy
  • ako sladký a dlhodobo trvácny zaváraný kompót
  • v podobe slaných vyprážaných marhúľ v cestíčku

Zaváranie marhúľ má niekoľko pozitív

Práve zaváranie marhúľ je účinný spôsob, ako toto ovocie uskladniť na dlhšiu dobu bez toho, aby tým utrpela jeho chuť a kvalita. Platí to najmä v prípadoch, ak máte nadpriemerne bohatú úrodu. Okrem trvácnosti má však zaváranie marhúľ aj ďalšie výhody. Kompóty sa podávajú ako príloha k jedlám. Ak ich budete zavárať s použitím sladkého sirupu, môžete ich konzumovať aj ako náhradu za sladkosti.

Zaváranie marhúľ

Zaváranie marhúľ: Rýchly recept na marhuľový kompót so sirupom

1. Cukrový sirup – Pred zaváraním si najprv samostatne pripravte cukrový sirup. Výroba je celkom jednoduchá. Liter vody rozmiešajte s 0,5 kg kryštálového cukru a hotovú zmes dajte uvariť. Takáto zmes vám postačí na 2 až 2,5 kg marhúľ.

2. Príprava ovocia – Ak máte hotový sirup, môžete očistiť pripravené marhule, nakrájať ich a vložiť do pohárov, ktoré týmto sirupom zalejete. Pri výbere ovocia vsaďte na pekné zrelé plody bez známok hniloby a odrenín.

3. Zaváranie marhúľ – Naložené poháre vložte do veľkého hrnca a dajte zavárať. Najlepšie bude, ak sú poháre do polovice namočené vo vode. Zaváranie marhúľ by malo trvať od 15 do 20 minút od prvých bubliniek v pohároch. Presný čas však závisí od počtu a veľkosti pohárov.

Ako si vypestovať liečivé čučoriedky doma na záhrade?

Viete, aké majú liečivé účinky čučoriedky? Prečo sú čučoriedky obľúbenými a akú vyžadujú starostlivosť? Užitočné TIPY nájdete v článku…

Zbieranie čučoriedok

Obdobie zberu marhuľovej úrody trvá len pár dní, maximálne pár týždňov. Zaváranie marhúľ sa tak stáva jednoduchým riešením, ako si toto lahodné ovocie vychutnať kedykoľvek počas roka. Na rozdiel od zmrazovania alebo iných spôsobov uskladnenia zároveň dosiahnete, aby boli zavárané marhule stále plné vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články