Ovocie patrí k vôbec najchutnejším a najzdravším potravinám, ktoré nám poskytuje príroda. Jeho zásadnou nevýhodou ale je, že rýchlo podlieha skaze. Existujú ale spôsoby, vďaka ktorým si ovocie budete môcť vychutnať po celý rok.
Hlavnými nepriateľmi sú vysoká teplota a nevhodná vlhkosť vzduchu
Ak necháte ovocie v mieste so zvýšenou teplotou, jeho životnosť sa môže skrátiť iba na niekoľko hodín. V podobných podmienkach ovocie rýchlo degraduje – začína zahnívať. Problémom je aj príliš vysoká alebo naopak príliš nízka vlhkosť.
Už to nám napovedá, aké podmienky je približne nutné vytvoriť. Pre väčšinu druhov ovocia platí, že životnosť výrazne predĺži chlad, tma a stála vlhkosť vzduchu. Práve preto sa napríklad čerstvý zber jabĺk umiestňuje v debničkách do pivníc. V tých je temno, teplota je celoročne pomerne konštantná a vlhkosť je na zber ideálna.
V prípade skladovania zberu ale nezabudnite ovocie vytriediť o tie kusy, ktoré by mohli celú úrodu degradovať. Ak má ovocie akékoľvek kazy na šupke, radšej ho vyčleňte na rýchlu spotrebu, alebo ho spracujte do zavarenín a domácich marmelád.
Ako skladovať ovocie skutočne dlhodobo?
Ak chcete ovocie skladovať skutočne dlhodobo, musíte prikročiť k pokročilejším technikám. Najlepšie je v tomto smere ovocie sušené mrazom alebo lyofilizované ovocie. Sušenie mrazom v domácich podmienkach však nie je realizovateľné, a tak je najlepšie si ovocie sušené mrazom kúpiť v obchode.
V pôvodnom obale také ovocie môže vydržať až desiatky rokov – je totiž úplne dokonale zbavené vlhkosti. Lyofilizované ovocie si pritom zachováva pôvodný tvar, farbu a hlavne väčšinu živín.
Po rozbalení uchovávame ovocie sušené mrazom v uzavretom obale v tme a suchu pri stálej izbovej teplote – rozhodne ho nedávame do mrazničky, ako by mohlo niekoho napadnúť. Takto vydrží v dokonalej kondícii niekoľko mesiacov, čo je doba, za ktorú ho celkom nepochybne stihnete skonzumovať.
Veľmi obľúbené je lyofilizované ovocie aj u detí, ktoré môžu mať problém s ovocím sušeným klasicky horúcim vzduchom. Mnoho detí odmieta hrozienka a ďalšie tradičné sušené ovocie kvôli „mazľavosti“ a hnedej farbe. Nemajte im to za zlé, ide o prirodzený reflex. S lyofilizovaným ovocím na podobný problém nenarazíte.
Ovocie z obchodu dajte do chladničky
Väčšina ovocia, ktoré kúpite v obchode, vydrží dlhšie pri uložení do chladničky. Platí to pre čučoriedky, maliny, jahody, jablká, hrušky, čerešne a ďalšie. Ovocie v chladničke nemôžete skladovať mesiace. O niekoľko dní sa jeho životnosť oproti skladovaniu v špajze predĺži.
Niektoré moderné chladničky dokonca majú špeciálny šuplík určený práve na skladovanie ovocia a zeleniny. Ten je na tieto účely ideálnou voľbou.
Zdroj obrázku: Andrey Popov / stock.adobe.com