Ako správne kompostovať

Ako správne kompostovať

Redakcia - 15. novembra 2013 - 2234. zobrazení

Kompostujete, prípadne chcete začať kompostovať? Hurá do toho! Kompost sa, totiž, nie nadarmo, nazýva aj zeleným zlatom. Pre (nielen) permakultúrnych záhradkárov je dobrý kompost naozaj na nezaplatenie.

Princíp kompostovania spočíva v zhromažďovaní organického materiálu a následnom rozkladnom procese pri ktorom vzniká humus ako zdroj živín pre ďalšie využitie v záhrade. Nie je však kompost ako kompost a kým sa naučíte správne kompostovať, nezaškodí trochu teórie.

komposter

Kam umiestniť kompostovisko?

Aby kompost nevysychal, je vhodné mať kompostovisko umiestnené v tieni, ideálne pod listnatým stromom. Kompost neumiestňujte do najodľahlejších častí záhrady, situujte ho bližšie k domu, ideálne blízko kuchynského okna. Rastlinný odpad z kuchyne tak môžete pohodlne kompostovať bez toho, aby ste ho predtým museli zhromažďovať v interiéri. Ak dodržíte správny postup a zloženie, určite sa nemusíte obávať zápachu.

Kompostovať voľne či v ohrádke?

Voľba je len na vás. Voľné kompostovisko sa dá jednoducho zamaskovať, napríklad vysadením tekvice, ktorej veľké listy kompost dostatočne zatienia a kvety a plody pridajú estetickú hodnotu. Ak ste sa rozhodli pre ohrádku, ideálna je drevená, s odnímateľnou prednou stenou. Existujú však rôzne materiálové varianty a ich výhody a nevýhody sa rôznia, preto si pri výbere dajte záležať a vyberte si to, čo vám bude najlepšie vyhovovať.

Čo môžeme kompostovať:

– pokosenú trávu, rozdrvené konáre, lístie, zvyšky zeleniny a ovocia (primeraný podiel môžu tvoriť aj zvyšky exotického ovocia), kávu, čaj, staré kytice a odumreté izbové rastliny vrátane koreňového balu (pozor na jedovaté druhy!), dokonca vlasy, zvyšky vlny, popol (len z dreva a menšie množstvo)

co-mozeme-kompostovat

Čomu sa radšej vyhnúť:

– zvyškom varených jedál, kostiam, lístiu napadnutému ochorením, burine s tendenciou invázneho šírenia, odpadom z mäsa a rýb, kostiam, kožiam, obsahu vrecúšok do vysávača,  nerozdrvené drevo, fekáliám.

Jednotlivé vrstvy kompostu môžeme prekladať vrstvami pilín alebo novinového papiera. Kompost čas od času prevzdušňujeme vidlami. Správne založený kompost nezapácha a humus, ktorý zo správneho kompostovania vzniká, by mal dokonca voňať po hubách.

kompost

Tak ako? Aj vy sa chystáte investovať svoju energiu a čas do zeleného zlata?

Text: Nina Kvasňovská

  • Kategórie

Podobné články