Obsah článku
Osviežujúca chuť, prenikavá vôňa, liečivé účinky. Nielen to robí bazový sirup jedným z najobľúbenejších domácich nápojov. Vďaka jednoduchému receptu a dostatku bazy v našej prírode si ho môže vyrobiť každý.
Príprava bazového sirupu má u nás dlhoročnú tradíciu. Ľudový recept, ktorý využívali už naši predkovia, je vďaka liečivým účinkom a lahodnej chuti v receptároch každej šikovnej gazdinky dodnes. Obľúbeným je aj pre jednoduchý spôsob prípravy, ku ktorému postačí len zopár ľahko dostupných ingrediencií.
Baza ako všestranné prírodné liečivo
Hlavnou ingredienciou lahodného domáceho sirupu je baza. Tá je odjakživa považovaná za jeden zo zázrakov prírody, ktorého liečivé vlastnosti si dokážu poradiť s viacerými druhmi zdravotných ťažkostí. Nie náhodou ju Hippokrates označoval ako „dar zdravia od matky Prírody“. Starí Egypťania jej dokonca pripisovali magické účinky schopné vyliečiť rôzne ochorenia. Tradičná úloha bazy ako všestranného prírodného liečiva sa nezmenila ani s príchodom modernej medicíny. Aj v súčasnosti sa spracúva v rôznych formách, ktorých užívanie má prispievať k zlepšovaniu zdravotného stavu.
Ako baza vyzerá a čím je typická?
V akých formách sa dá baza konzumovať?
Bazový čaj
Obľúbený čaj s prenikavou arómou sa zvykne piť pri redukčných diétach alebo kvôli poteniu pri horúčkovitých ochoreniach. Pripraviť si ho môžeme z nazbieraných bazových kvetov. V niektorých receptoch na bazový čaj sa ako prímes objavuje aj trochu bazovej kôry.
Bazový olej
Za studena lisovaný olej zo semienok čiernej bazy je kvalitným potravinovým doplnkom odporúčaným pre vysoký obsah zinku a kyseliny linoleovej. Okrem toho, že zvyšuje chuť do jedla a má celkovo priaznivý vplyv na trávenie, známy je aj ako doplnok výživy, ktorý nám pomôže s uvoľňovaním hlienov.
Bazová šťava
Vychladená limonáda ochutená citrónom a voňavou mätou je vždy lahodným osviežením. Podávať sa môže s alkoholom alebo ako nealkoholický drink. Za účelom ochutenia a zvýšenia jej liečivej sily sa môže kombinovať s niektorými bylinkami, napríklad s mätou alebo medovkou.
Bazový lekvár
Pri výrobe domáceho bazového lekváru hrajú hlavnú úlohu plody. Pripravuje sa rovnakým spôsobom ako väčšina domácich lekvárov, menia sa akurát ingrediencie. Vďaka vysokému obsahu vitamínov v bazových plodoch je však jeden z najzdravších lekvárov, aké sa v našich domácnostiach robia.
Bazové víno
Klasické víno alebo jemný šumivý sekt, aj to patrí k častým formám spracovania bazy. Bazové víno má dlhoročnú tradíciu vo viacerých krajinách strednej Európy, kde je baza ľahko dostupná vo voľnej prírode a dá sa nazbierať vo veľkom množstve.
Bazový sirup
Najčastejšou formou spracovania bazy v kuchyni je práve bazový sirup. Jeho konzumácia sa odporúča pri nachladení, pri problémoch s trávením aj na celkové zvýšenie imunity. Poteší aj minimum potrebných ingrediencií a nenáročná príprava.
Na bazový sirup sa používajú kvety
Baza má široké využitie v kuchyni aj vďaka tomu, že na liečebné účely sa okrem bobuľových plodov spracúvajú aj kvety. Práve z bazových kvetov sa pripravuje domáci bazový sirup, ktorého sezóna vrcholí v prvej polovici leta, kedy sú voňavé biele okolíky v plnom rozkvete. Podobne ako plody, aj bazové kvety sa vyznačujú pestrým zložením liečivých látok, v ktorom nechýbajú najdôležitejšie vitamíny, minerály a iné živiny prospešné pre ľudský organizmus.
Ktoré liečivé látky obsahuje baza?
Vitamín P
Z flavonoidov, ktoré sú známe ako vitamín P, obsahuje baza hlavne rutín a hyperozid. Antioxidačné aj protizápalové účinky týchto liečivých látok prispievajú k vyššej obranyschopnosti organizmu.
Vitamíny B
Z rady vitamínov B sa v baze vyskytujú najmä B1, B2 a B6, ktorých je najviac v zrelých bazových plodoch. V hojnom množstve nechýbajú ani v nutričnom zložení kvetov, takže ich prísun si zabezpečíme aj popíjaním bazového sirupu. Každý z týchto vitamínov má význam pri regenerácii buniek aj pri podpore nervovej sústavy.
Pektíny a triesloviny
V zložení liečivých látok v bazových kvetoch nechýbajú ani pektíny. Práve tieto polysacharidy sa starajú o priaznivý vplyv bazových produktov na trávenie. Triesloviny zas majú podiel na antibakteriálnych účinkoch bazového sirupu.
Fosfor, draslík, vápnik
Kto má v tele nedostatok týchto minerálnych prvkov, tomu môže konzumácia bazy pomôcť so zvýšením ich hladiny. Dostať do tela sa ich dá vo viacerých formách od čaju až po bazový sirup z čerstvo rozkvitnutých kvetov.
Ako si pripraviť domáci mätový sirup?
Hľadáte recept na lahodný mätový sirup? Alebo by ste si chceli mätu vypestovať doma a neviete ako na to? Na čo by ste nemali zabudnúť?
Kde môžeme nazbierať bazové kvety?
Zber bazových kvetov nám výrazne uľahčí hojný výskyt kríkov bazy. Tie rastú skoro všade od nižších a teplejších oblastí až po podhorské oblasti s nadmorskou výškou do 1000 m. n. m. U nás patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce dreviny, s ktorými sa stretneme na okraji lesov, pri sadoch, na čistinkách aj v okolí potokov. So zberom hlavnej ingrediencie potrebnej na výrobu bazového sirupu tak nebudeme mať žiadny problém. Stačí ísť na krátku prechádzku do prírody a domov si prinesieme plný košík voňavých kvetov pripravených na výrobu sirupu.
Ingrediencie potrebné na bazový sirup
Ako si pripraviť domáci bazový sirup?
1. Pripravíme si roztok
Do veľkých nádob, napríklad do väčších zaváraninových pohárov, nalejeme prevarenú a vychladenú vodu. Primiešame do nej kyselinu citrónovú, ideálne v pomere 100 g na 4 až 5 litrov vody. Pridať môžeme aj niekoľko krúžkov citróna s kôrou.
2. Namočíme kvety
Do pripraveného roztoku vložíme poumývané bazové kvety, najlepšie očistené od stoniek. Počet kvetov nie je pevne stanovený. V zásade však platí, že čím viac kvetov použijeme, tým bude bazový sirup sladší a hustejší.
3. Roztok necháme odstáť
Zmiešaný roztok následne necháme na nejaký čas odstáť, aby vznikla kvalitná bazová konzistencia. Odporúča sa minimálne 24 hodín, no nič nepokazíme ani so 48-hodinovou lehotou.
4. Roztok scedíme a ohrejeme
Po hodinách odstátia roztok precedíme cez sito. Potom doň pridáme kryštálový cukor podľa vlastného uváženia a zmes ohrievame na ohni, kým sa všetok cukor nerozpustí. Niekto roztok prevára, no takýto krok sa neodporúča. Preváranie by mohlo zničiť väčšinu zdraviu prospešných vitamínov.
5. Sirup necháme vychladiť a uskladníme ho
Po zvládnutí uvedených 4 krokov ostáva naliať hotový bazový sirup do fliaš, ktoré uskladníme na tmavom a chladnom mieste, aby sa vychladil a odstál. Bazový sirup potom môžeme kedykoľvek otvoriť a podávať.
Na zdravie!
Autor textu: Róbert Bosák