Zaváraná cvikla

Zaváraná cvikla: Ako si ju pripraviť a aké má liečivé účinky?

Redakcia - 13. apríla 2020 - 695. zobrazení

Chutná a zdravá pochúťka, akou nepohrdne žiadny labužník. Zaváraná cvikla totiž nie je iba obľúbenou prílohou, ktorá sa hodí k rôznym jedlám. Jej konzumácia má aj blahodárny vplyv na naše zdravie a vitalitu.

Spojenie lahodnej osviežujúcej chuti, širokého uplatnenia v kuchyni a priaznivých účinkov na zdravie robí zo zaváranej cvikly jeden z najvyužívanejších potravinových doplnkov. Kuchári, gazdinky a autori receptov však po nej siahajú aj kvôli ľahkej príprave. Stačí poznať správny recept na jej výrobu a následne zahrnúť toto prírodné liečivo do svojho jedálneho lístka.

Cvikla je konzumovaná celé storočia

Využívanie cvikly v kuchyni nie je žiadnou novinkou. Jej blahodarné účinky na ľudské telo poznali už v staroveku. Známe sú prípady jej spracovávania ako afrodiziaka v antickom Ríme. Zmienky o nej sa objavili takisto v starých asýrskych textoch, ktoré spomínajú jej prítomnosť v babylonských Visutých záhradách Semiramidiny. Z novších dôb sa cvikla ako liek spomína napr. v anglickom viktoriánskom období, kde bola bežne konzumovaná ako doplnok výživy.

Cvikla - zaváraná cvikla

Aké liečivé účinky má cvikla?

  • Dopĺňa vitamíny – Nie náhodou sa cvikla považuje za vitamínovú bombu. Okrem bohatého obsahu vitamínov C a E v jej zložení nájdeme aj mnoho minerálov, napr. draslík, horčík alebo mangán.
  • Podporuje imunitu – Pestrý obsah vitamínov a minerálov robí z cvikly účinný potravinový doplnok, ktorý pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu.
  • Znižuje krvný tlak – Konzumovať cviklu sa odporúča aj ľuďom trpiacim hypertenziou. Jej zloženie totiž pôsobí priaznivo na obehový systém, čím prispieva k zníženiu krvného tlaku.
  • Udržiava zdravú pleť – Ďalší z priaznivých účinkov vplýva na pleť, ktorá môže byť vďaka konzumácii cvikly o niečo krajšia a zdravšia. Nechtom a vlasom zas dodáva lesk a pevnosť.

Ako zvládnuť sadenie paradajok?

Viete ako, kedy a kde sadiť paradajok? Sadenie paradajok začína správnym predpestovaním… Na čo všetko by ste nemali zabudnúť pri sadení?

Rajče - sadenie paradajok

Čerstvá cvikla vs. zaváraná cvikla

Obrovskou výhodou cvikly je, že väčšina jej liečivých účinkov sa po tepelnej úprave nestratí. Zaváraná cvikla je takmer rovnako zdravá ako tá čerstvá. Zároveň sa vyznačuje oveľa lepšou chuťou, ktorú si pri zaváraní môžete prispôsobiť podľa svojho vlastného apetítu. Kým čerstvá šťava z cvikly chutí divoko a horkasto, zaváraná cvikla môže byť slaná, sladká alebo chuťovo neutrálna. Záleží len od vás, aký recept použijete a ako si ju dochutíte.

Zaváraná cvikla

Zaváraná cvikla (Rýchly recept!)

Ingrediencie:

  • 1 kg cvikly
  • 0,35 l vody
  • 150 – 200 ml octu
  • 50 až 60 g cukru
  • 1 malá lyžička soli
  • trochu feniklu

1. Príprava nálevu – Práve od nálevu závisí, akú chuť bude zaváraná cvikla mať. V tomto prípade pôjde o sladkokyslý nálev s korenistým aromatickým feniklom, ktorý najprv chvíľu povaríme vo vode. Počas varenia doň primiešame ocot, cukor aj štipku soli.

2. Príprava cvikly – Hotový nálev môžete nechať odstáť. Za ten čas si pripravte cviklu, ktorú je potrebné umyť od akejkoľvek nečistoty. Umytú cviklu vložte do hrnca s vodou, v ktorom ju budete variť, pokým trochu zmäkne.

3. Naloženie cvikly do pohárov – Po zhruba hodinovom varení cviklu vyberte a nechajte ju vychladiť v studenej vode. Potom ju ošúpte, nakrájajte alebo nastrúhajte a vložte do pohárov, ktoré zalejete nálevom.

4. Zaváranie cvikly – Ďalším krokom bude samotné zaváranie. To by malo prebiehať od 15 do 20 minút, ideálne pri teplote 85 °C. Čím väčší hrniec a väčšie poháre, tým by mala byť doba zavárania dlhšia.

5. Uskladnenie zaváranej cvikly – Zaváraná cvikla v pohároch sa na záver zabalí do deky, najlepšie otočená hlavou dole, a nechá vychladiť. Potom ju uložte na tmavšie miesto, odkiaľ si ju kedykoľvek v priebehu roka vezmete a otvoríte.

Osvedčených receptov je, samozrejme, viac. Zaváraná cvikla môže byť kombinovaná napr. aj s chrenom alebo kapustou. Podľa toho, na aký recept vsadíte, budete môcť cviklu ako prílohu dopasovať ku konkrétnym druhom jedál.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články