Osviežujúca chuť, prenikavá vôňa, liečivé účinky. Nielen to robí bazový sirup jedným z najobľúbenejších domácich nápojov. Vďaka jednoduchému receptu a dostatku bazy v našej prírode si ho môže vyrobiť každý.
Príprava bazového sirupu má u nás dlhoročnú tradíciu. Ľudový recept, ktorý využívali už naši predkovia, je vďaka liečivým účinkom a lahodnej chuti v receptároch každej šikovnej gazdinky dodnes. Obľúbeným je aj pre jednoduchý spôsob prípravy, ku ktorému postačí len zopár ľahko dostupných ingrediencií.
Priaznivý vplyv na zdravotný stav
Hlavnou ingredienciou je samozrejme baza. Tú už Hippokrates označoval ako „dar zdravia od matky Prírody“. Starí Egypťania jej dokonca pripisovali magické účinky schopné vyliečiť rôzne ochorenia. Zdá sa, že na vnímaní bazy ako prírodnej medicíny sa toho veľa nezmenilo. Aj v súčasnosti sa spracúva v rôznych formách, ktorých užívanie má prispievať k zlepšovaniu zdravotného stavu.

Náš TIP na kvalitné kúpne bazové sirupy
Aké liečivé látky baza obsahuje?

V akých formách sa dá baza konzumovať?
Domáci mätový sirup a pestovanie mäty
Hľadáte recept na lahodný mätový sirup? Poprípade by ste si chceli mätu vypestovať doma a neviete ako na to? Na čo by ste nemali zabudnúť?

Ingrediencie potrebné pre bazový sirup

Ako si pripraviť bazový sirup?
1. Pripravte si roztok – Do veľkých nádob, napríklad do zaváraninových pohárov, nalejte prevarenú a vychladenú vodu. Primiešajte do nej kyselinu citrónovú, ideálne v pomere 100 g na 4 až 5 litrov vody. Pridať môžete aj niekoľko krúžkov citróna s kôrou.
2. Namočte kvety – Do pripraveného roztoku vložte umyté bazové kvety, najlepšie očistené od stoniek. Počet kvetov nie je pevne stanovený. V zásade však platí, že čím viac kvetov, tým bude bazový sirup sladší a hustejší.
3. Nechajte odstáť – Zmiešaný roztok následne nechajte na nejaký čas odstáť. Odporúča sa minimálne 24 hodín, môže však ostať zakrytý až 48 hodín.
4. Roztok sceďte a ohrejte – Po hodinách odstátia roztok preceďte cez sitko. Potom doň pridajte kryštálový cukor podľa vlastného uváženia a zmes ohrievajte na ohni, kým sa všetok cukor nerozpustí. Niekto roztok prevára, no to sa neodporúča kvôli zničeniu všetkých zdraviu prospešných vitamínov.
5. Nechajte vychladiť a uskladnite – Po uvedených 4 krokoch ostáva naliať hotový bazový sirup do fliaš, ktoré uskladníte na tmavom a chladnom mieste, aby sa vychladil a odstál. Bazový sirup potom môžete kedykoľvek otvoriť a podávať.
Na zdravie!
Text: Róbert Bosák