Vlastný bazový sirup

Ako si pripraviť vlastný bazový sirup?

Redakcia - 10. februára 2020 - 190. zobrazení

Osviežujúca chuť, prenikavá vôňa, liečivé účinky. Nielen to robí bazový sirup jedným z najobľúbenejších domácich nápojov. Vďaka jednoduchému receptu a dostatku bazy v našej prírode si ho môže vyrobiť každý.

Príprava bazového sirupu má u nás dlhoročnú tradíciu. Ľudový recept, ktorý využívali už naši predkovia, je vďaka liečivým účinkom a lahodnej chuti v receptároch každej šikovnej gazdinky dodnes. Obľúbeným je aj pre jednoduchý spôsob prípravy, ku ktorému postačí len zopár ľahko dostupných ingrediencií.

Priaznivý vplyv na zdravotný stav

Hlavnou ingredienciou je samozrejme baza. Tú už Hippokrates označoval ako „dar zdravia od matky Prírody“. Starí Egypťania jej dokonca pripisovali magické účinky schopné vyliečiť rôzne ochorenia. Zdá sa, že na vnímaní bazy ako prírodnej medicíny sa toho veľa nezmenilo. Aj v súčasnosti sa spracúva v rôznych formách, ktorých užívanie má prispievať k zlepšovaniu zdravotného stavu.

Liečivé látky bazový sirup

Náš TIP na kvalitné kúpne bazové sirupy

Zlaté slazení

Camellus

Kitl

Bazový sirup - 1
Hodnotenie

Cena: od 6.10 €

Bázový sirup - 2
Hodnotenie

Cena: od 3.00 €

Bázový sirup - 3
Hodnotenie

Cena: od 3.90 €

Aké liečivé látky baza obsahuje?

  • Vitamín P – Z flavonoidov, ktoré sú známe práve ako vitamín P, baza obsahuje hlavne rutín a hyperozid. Ich antioxidačné aj protizápalové účinky prispievajú k vyššej obranyschopnosti organizmu.
  • Vitamíny B – Z rady vitamínov B sa v baze vyskytujú najmä B1, B2 a B6, ktorých je najviac v zrelých bazových plodoch. Každý z týchto vitamínov má význam pri regenerácii buniek či pri podpore funkcií nervovej sústavy.
  • Pektíny a triesloviny – V bohatom zložení liečivých látok bazy nechýbajú ani pektíny. Práve tieto polysacharidy sa starajú o jej priaznivý vplyv na trávenie. Triesloviny zas majú podiel na antibakteriálnych účinkoch.
  • Fosfor, draslík, vápnik – Kto má v tele nedostatok týchto prvkov, tomu môže konzumácia bazy pomôcť s ich vyváženým množstvom. Dostať do tela sa ich dá vo viacerých formách od čaju až po bazový sirup.
Ako si pripraviť bazový sirup

V akých formách sa dá baza konzumovať?

  • Bazový čaj – Obľúbený čaj s prenikavou arómou sa zvykne piť pri redukčných diétach alebo kvôli poteniu pri horúčkovitých ochoreniach.
  • Bazový olej – Za studena lisovaný olej zo semienok čiernej bazy je kvalitným potravinovým doplnkom odporúčaným pre vysoký obsah zinku a kyseliny linoleovej.
  • Bazová šťava – Vychladená limonáda ochutená citrónom a voňavou mätou je vždy lahodným osviežením. Podávať sa môže s alkoholom aj ako nealkoholický drink.
  • Bazový sirup – Najčastejšou formou spracovania bazy v kuchyni je práve bazový sirup, a to aj kvôli spomínanej nenáročnej príprave a minimu potrebných ingrediencií. Jeho konzumácia sa odporúča pri nachladení, pri problémoch s trávením aj na celkové zvýšenie imunity.

Domáci mätový sirup a pestovanie mäty

Hľadáte recept na lahodný mätový sirup? Poprípade by ste si chceli mätu vypestovať doma a neviete ako na to? Na čo by ste nemali zabudnúť?

Mätový čaj a mätový sirup

Ingrediencie potrebné pre bazový sirup

  • voda
  • bazové kvety
  • kryštálový cukor
  • kyselina citrónová
Postup ako si pripraviť bazový sirup

Ako si pripraviť bazový sirup?

1. Pripravte si roztok – Do veľkých nádob, napríklad do zaváraninových pohárov, nalejte prevarenú a vychladenú vodu. Primiešajte do nej kyselinu citrónovú, ideálne v pomere 100 g na 4 až 5 litrov vody. Pridať môžete aj niekoľko krúžkov citróna s kôrou.

2. Namočte kvety – Do pripraveného roztoku vložte umyté bazové kvety, najlepšie očistené od stoniek. Počet kvetov nie je pevne stanovený. V zásade však platí, že čím viac kvetov, tým bude bazový sirup sladší a hustejší.

3. Nechajte odstáť – Zmiešaný roztok následne nechajte na nejaký čas odstáť. Odporúča sa minimálne 24 hodín, môže však ostať zakrytý až 48 hodín.

4. Roztok sceďte a ohrejte – Po hodinách odstátia roztok preceďte cez sitko. Potom doň pridajte kryštálový cukor podľa vlastného uváženia a zmes ohrievajte na ohni, kým sa všetok cukor nerozpustí. Niekto roztok prevára, no to sa neodporúča kvôli zničeniu všetkých zdraviu prospešných vitamínov.

5. Nechajte vychladiť a uskladnite – Po uvedených 4 krokoch ostáva naliať hotový bazový sirup do fliaš, ktoré uskladníte na tmavom a chladnom mieste, aby sa vychladil a odstál. Bazový sirup potom môžete kedykoľvek otvoriť a podávať.

Na zdravie!

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články