Neoplýva príjemnou vôňou ani najlahodnejšou chuťou, no aj napriek tomu patrí medzi najobľúbenejšie potravinové doplnky. Jablčný ocot sa totižto môže pochváliť nenáročnou výrobou a množstvom liečivých účinkov nápomocných pri rôznych zdravotných ťažkostiach.
Priaznivé schopnosti prisudzované jablčnému octu nie sú žiadnou novinkou. Jeho liečivá sila je známa celé stáročia. Pri fyzických aj mentálnych ťažkostiach sa osvedčil už v starovekom Egypte, neskôr aj v Ríme. Od 17. storočia má stabilné miesto v oblasti výroby liečiv, ktoré si napriek rozvoju modernej medicíny udržal dodnes. A to najmä jednoduchej výrobe, ktorú zvládnete aj sami doma.
Ako si vyrobiť jablčný ocot?
Spôsob, akým sa jablčný ocot v súčasnosti vyrába, nie je až taký odlišný od toho z minulosti. Proces výroby nevyžaduje žiadne náročné úkony ani špeciálne pomôcky, takže vyrobiť si ho môžete aj sami doma. Stačí vám dostatok jabĺk, sudy alebo iné nádoby, v ktorých budú môcť kvasiť a fľaše, do ktorých hotový produkt nalejete. Čo sa týka samotných jabĺk, tie nemusíte zbierať iba z jednej odrody, aj keď pre vyváženejšiu chuť octu to bude o niečo lepšie.
Domáca výroba jablčného octu
1. Jablká nazbierané vo väčšom množstve podrvíte alebo pomeliete na drobnú kašu. Drviť alebo mlieť však nie je podmienka. Jablčný ocot z nich vyrobíte, aj keď budú iba nastrúhané.
2. Po spracovaní jabĺk vás čaká príprava zálievky, ktorá je základom celého procesu kvasenia. Potrebovať na ňu budete sud či inú veľkú nádobu, ktorú naplníte vodou a do tej nasypete hroznový cukor, zhruba 100 g na 2-3 litre vody. Prihodiť sa odporúča aj kôrku z chleba.
3. Pripravenú zálievku nalejete do nádoby, v ktorej už na ňu čakajú pomleté jablká. Zálievku následne necháte aspoň 10 dní kvasiť, pričom nádoba nesmie byť umiestnená na slnku.
4. Po uvedenom období pristúpite k precedeniu celej zálievky. Následne ju dáte dozrieť na tmavšie a chladnejšie miesto, tentoraz až na 40 dní. Po ich uplynutí zálievku opäť precedíte. Zvyšky jabĺk už používať nebudete. Číru precedenú tekutinu prelejete do fliaš. Jablčný ocot je hotový.
Jablčný ocot bez aróm a chémie
Takýto spôsob výroby je zárukou, že domáci jablčný ocot je čisto prírodným produktom bez chemických prísad, ktoré v prípravkoch z obchodných pultov nájsť môžete. V jeho zložení sa zároveň zachovajú všetky zdraviu prospešné látky, ku ktorým sa pridajú aj viaceré enzýmy vznikajúce práve pri výrobe, konkrétne počas procesu kvasenia.
Náš TIP na kvalitný BIO jablčný ocot
Liečivé účinky jablčného octu
Ako jablčný ocot používať?
Kde sa dá využiť tekvicový olej a aké sú jeho liečivé účinky?
Viete, aké liečivé účinky má tekvicový olej? Aké je jeho využitie? Čo všetko obsahuje tekvicový olej a prečo je obľúbený aj v kozmetickom…
Konzumácia jablčného octu sa neodporúča len pri zdravotných ťažkostiach. Vďaka viacerým liečivým účinkom sa môže užívať aj v rámci prevencie pred vznikom rôznych ochorení, resp. pred ich návratom. Pozor však na optimálne množstvá. Popri uvedených liečivých účinkoch má tento domáci liek aj jedno mínus. Jeho pravidelná konzumácia dá zabrať zubnej sklovine.
Text. Róbert Bosák