Tekvicový olej

Kde sa dá využiť tekvicový olej a aké sú jeho liečivé účinky?

Redakcia - 7. februára 2020 - 214. zobrazení

Hodí sa do mnohých jedál, má priaznivé účinky na zdravie a navyše je ľahko dostupný v každej dobrej predajni. Nielen to sú dôvody, pre ktoré by tekvicový olej nemal chýbať v žiadnej kuchyni, v ktorej sa pripravujú zdravé kulinárske špeciality.

Tekvicový olej patrí už roky k tým najkvalitnejším. Za jeho výrobou stojí tradičná receptúra, ktorej výsledkom je prvotriedny olej s bohatými nutričnými hodnotami, liečivými účinkami a širokými možnosťami využitia pri príprave pokrmov. Navyše, vyrába sa bez konzervačných látok a jeho zloženie je ľahko stráviteľné aj pre citlivejší organizmus.

Prepraženie tekvicových semienok - tekvicový olej

Ako sa tekvicový olej vyrába?

Výroba tekvicového oleja sa zakladá na princípe lisovania za studena, čo je vždy garanciou dosiahnutia tej najvyššej kvality oleja. Tej však predchádza o niečo zložitejší proces výroby než na akí ste zvyknutí pri iných olejoch. Podľa tradičnej štajerskej receptúry sa najprv musia olúpať tekvicové semienka, ktoré sa následne trochu prepražia. Až tak putujú do mechanického lisu, kde z nich vzíde de facto hotový tekvicový olej.

So špecifickou chuťou a vôňou…

Práve prepraženie tekvicových semienok a ich lisovanie sa podpisujú pod výnimočnú a jedinečnú chuť tekvicového oleja. Tá vyniká jemným orechovým nádychom, ktorý okrem chuťových buniek pošteklí aj čuch. Príjemná vôňa bez akéhokoľvek dráždivého náznaku je ďalším dôvodom, prečo by gaštanovo až červenkasto sfarbený „olejový zázrak“ nemal chýbať v žiadnej domácnosti.

Náš TIP na kvalitné tekvicové oleje

Health Link

Bohemia

Solio

Tekvicový olej - Health Link
Hodnotenie

Cena: od 5.70 €

Tekvicový olej - Bohemia
Hodnotenie

Cena: od 3.90 €

Tekvicový olej - Solio
Hodnotenie

Cena: od 8.10 €

Nielen chutný, ale aj zdravý!

Originálny spôsob výroby neprináša iba špecifickú chuť a vôňu. Vďaka uvedenému postupu sa tekvicový olej vyrába bez akýchkoľvek chemických prísad alebo umelých aróm. Tým si zachováva všetky vitamíny a minerály, ktoré samotné tekvicové semienka obsahujú. Okrem lahodnej chuti tak jeho konzumácia prinesie aj liečivý efekt využiteľný nielen pri konkrétnych zdravotných problémoch, ale aj pri prevencii.

Čo tekvicový olej obsahuje?

  • vitamíny A, B1, B2 aj B6
  • veľké množstvo vitamínu E
  • minerály ako zinok či selén
  • viaceré antioxidačné látky
  • nenasýtené mastné kyseliny
  • fytosteroly aj karotenoidy

Prečo je rakytník rešetliakový považovaný za zázračnú rastlinu?

Rakytník rešetliakový je považovaný za zázračnú rastlinu. Aké liečivé účinky má rakytník rešetliakový? Aké produkty sa z neho vyrábajú?

Rakytník rešetliakový – liečivé účinky

Na čo je tekvicový olej dobrý?

  • ako alternatívny doplnok liečby pomáha mužom pri problémoch s prostatou
  • dámy ho môžu konzumovať počas menopauzy, kedy zmierňuje jej vplyvy
  • vďaka nenasýteným mastným kyselinám podporuje srdcovo-cievny systém
  • britskí vedci priniesli informácie o jeho vplyve na elimináciu depresie u detí
  • má antibakteriálne a protizápalové účinky, zároveň je platný aj pri chudnutí
Jedna lyžička oleja - tekvicový olej

Ako tekvicový olej konzumovať?

Možností je hneď niekoľko. V rámci rôznych liečivých procedúr sa dá užívať aj samostatne. Jedna lyžička oleja hneď ráno nalačno po prebudení neuškodí mladým ani starším, deťom ani dospelým. Ďalšou možnosťou je využívať ho pri výrobe pokrmov. Hodí sa do rôznych šalátov či omáčok. Profesionálni šéfkuchári ním však nešetria ani pri polievkach a vybraných druhoch rizota.

Bohaté využitie aj v kozmetike

Kuchyňa nie je ani zďaleka jediné miesto, kde vám môže tekvicový olej robiť pravidelného spoločníka. Široké uplatnenie si nachádza aj pri výrobe prírodnej kozmetiky. O blahodarné účinky tekvicového oleja na vlasy, nechty či pleť však neprídu ani tí, ktorí biokrémom veľmi neveria. Tekvicový olej sa dá využívať pri rôznych masážach alebo tinktúrach, kde sa ihneď dostáva do kontaktu s pokožkou, aj v surovom stave.

Tekvicový olej a jeho využitie v kozmetike

Mnohé pozitíva tekvicového oleja si pýtajú daň v podobe vyššej ceny. Jej dôvodom je najmä spomínaný náročnejší postup výroby. Pod vyššiu cenu sa však podpisuje aj fakt, že na 1 liter oleja treba okolo 2,5 kg tekvicových semienok. Napriek tomu stojí za zváženie, či jeho liečivé účinky, lahodná chuť a široké možnosti využitia (nielen) v kuchyni stoja za investíciu.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články