Obsah článku
- Výroba tekvicového oleja v minulosti
- Výroba tekvicového oleja podľa štajerskej receptúry
- Tekvicový olej je známy špecifickou chuťou a vôňou
- Tekvicový olej nie je iba chutný, ale aj zdravý!
- Ktoré liečivé látky tekvicový olej obsahuje?
- Najznámejšie liečivé účinky tekvicového oleja
- Náš TIP na kvalitné tekvicové oleje
- V akých formách tekvicový olej konzumovať?
- Ako používať tekvicový olej pri príprave jedál?
- 5 vynikajúcich receptov s tekvicovým olejom
- Užívanie tekvicového oleja bez kontraindikácií
- Pestré využitie tekvicového oleja aj v kozmetike
Hodí sa do mnohých jedál, má priaznivé účinky na zdravie a navyše je ľahko dostupný v každej dobrej predajni. Nielen to sú dôvody, pre ktoré by tekvicový olej nemal chýbať v žiadnej kuchyni, v ktorej sa pripravujú zdravé kulinárske špeciality.
Tekvicový olej patrí už roky k tým najkvalitnejším. Za jeho výrobou stojí tradičná receptúra, ktorej výsledkom je prvotriedny olej s vysokými nutričnými hodnotami, liečivými účinkami a širokými možnosťami využitia pri príprave pokrmov. Navyše, vyrába sa bez konzervačných látok a jeho zloženie je ľahko stráviteľné aj pre citlivejší organizmus.
Výroba tekvicového oleja v minulosti
Kým tekvica sa vo svete bežne pestuje od čias staroveku, tekvicový olej má pomerne kratšiu tradíciu. Pokusy s lisovaním tekvicových jadier síce prebehli už pred niekoľkými storočiami, no začiatky výroby tohto druhu rastlinného oleja v podobe, v akej ho poznáme dnes, siahajú do 17. až 18. storočia. Jednou z krajín, ktorá je považovaná za priekopníkov jeho výroby, je Rakúsko, konkrétne štajerská oblasť, ktorá dodnes zásobuje tekvicovými olejmi najvyššej akosti celý svet. Postupne sa ich výroba rozmohla do ďalších štátov v Európe. Niektoré prišli s vlastnou receptúrou, iné napodobnili tradičné recepty zo Štajerska. V oboch prípadoch však tekvicový olej slúži ako kvalitný a liečivý výživový doplnok.
Výroba tekvicového oleja podľa štajerskej receptúry
Výroba tekvicového oleja sa zakladá na princípe lisovania za studena, čo je vždy garanciou dosiahnutia tej najvyššej kvality oleja. Tej však predchádza o niečo zložitejší výrobný proces ako pri iných lisovaných olejoch. Podľa tradičnej štajerskej receptúry sa najprv musia olúpať tekvicové semienka, ktoré sa následne trochu prepražia. Až potom putujú do mechanického lisu, kde z nich vzíde hotový tekvicový olej. Koncový produkt sa následne naplní do fliaš a pošle na distribúciu, prípadne sa predáva podomovým spôsobom.
Tekvicový olej je známy špecifickou chuťou a vôňou
Práve dôkladné prepraženie tekvicových semienok a ich následné mechanické lisovanie sa podpisuje pod výnimočnú a jedinečnú chuť tekvicového oleja. Tá vyniká jemným orechovým nádychom, ktorý okrem chuťových buniek pošteklí aj čuch. Príjemná vôňa je bez akéhokoľvek náznaku dráždenia, čo je ďalším dôvodom, pre ktorý by gaštanovo až červenkasto sfarbený „olejový zázrak“ nemal chýbať v žiadnej domácnosti.
Tekvicový olej nie je iba chutný, ale aj zdravý!
Originálny spôsob výroby neprináša iba špecifickú chuť a vôňu. Vďaka uvedenému postupu sa tekvicový olej vyrába bez akýchkoľvek chemických prísad alebo umelých aróm. Tým si zachováva všetky vitamíny a minerály, ktoré tekvicové semienka obsahujú. Okrem lahodnej chuti tak jeho konzumácia prináša aj silný liečivý efekt využiteľný pri konkrétnych zdravotných problémoch. Tekvicový olej môžu kedykoľvek užívať aj ľudia bez zdravotných ťažkostí, či už ako doplnok výživy alebo ako prísadu do jedál. Vysoký obsah liečivých látok, lahodná chuť a široké možnosti využitia v gastronómii z neho urobili jednu z najkvalitnejších a najvšestrannejších potravín, aké sa u nás objavujú.
Ktoré liečivé látky tekvicový olej obsahuje?
Najznámejšie liečivé účinky tekvicového oleja
Náš TIP na kvalitné tekvicové oleje
V akých formách tekvicový olej konzumovať?
Možností je hneď niekoľko. V rámci rôznych liečivých procedúr sa tekvicový olej dá užívať aj samostatne. Jedna lyžička oleja hneď ráno nalačno po prebudení neuškodí mladým ani starším, deťom ani dospelým. Ďalšou možnosťou je využívať ho pri výrobe pokrmov. Hodí sa do rôznych šalátov alebo omáčok. Profesionálni šéfkuchári ním nešetria ani pri polievkach a vybraných druhoch rizota.
Ako používať tekvicový olej pri príprave jedál?
5 vynikajúcich receptov s tekvicovým olejom
Užívanie tekvicového oleja bez kontraindikácií
Jednou z predností tekvicového oleja je, že ho môže užívať každý. Vhodný je pre všetky vekové skupiny od detí až po staršie ročníky. Pravidelne užívať ho môžu aj tehotné ženy, na ktorých zdravotný stav dokonca pôsobí priaznivo. Olej nemá žiadne nežiaduce účinky ani pri väčšom skonzumovanom množstve. Napriek tomu, že po zjedení väčšieho množstva oleja sa nedostavujú kontraindikácie, konzumovať sa odporúča vždy iba v dávkach primeraných veku a hmotnosti.
Pestovanie mäty a domáci mätový sirup
Hľadáte recept na jednoduchý a lahodný domáci mätový sirup? Alebo by ste si chceli mätu vypestovať doma na záhrade? Viete, ako pestovať mätu?
Pestré využitie tekvicového oleja aj v kozmetike
Kuchyňa nie je ani zďaleka jediným miestom, kde sa dajú naplno zužitkovať priaznivé účinky tekvicového oleja. Široké uplatnenie si nachádza aj pri výrobe prírodnej kozmetiky. O blahodarné účinky tekvicového oleja na vlasy, nechty či pleť však nebudú ukrátení ani tí, ktorí biokrémom veľmi neveria. Za studena lisovaný olej sa totiž dá využiť pri rôznych masážach alebo tinktúrach, kde sa ihneď dostáva do kontaktu s pokožkou a vďaka pestrému zloženiu nutričných látok ju začína okamžite vyživovať a liečiť.
Mnohé pozitíva tekvicového oleja si pýtajú daň v podobe vyššej ceny. Jej dôvodom je najmä spomínaný náročnejší postup výroby. Pod vyššiu cenu sa podpisuje aj fakt, že na 1 liter oleja treba okolo 2,5 kg tekvicových semienok. Napriek tomu sa oplatí zvážiť, či jeho liečivé účinky, lahodná chuť a široké možnosti využitia (nielen) v kuchyni stoja za investíciu.
Autor textu: Róbert Bosák