Tekvicový olej

Kde sa dá využiť tekvicový olej a aké sú jeho liečivé účinky?

Redakcia - 26. septembra 2021 - 4153. zobrazení

Hodí sa do mnohých jedál, má priaznivé účinky na zdravie a navyše je ľahko dostupný v každej dobrej predajni. Nielen to sú dôvody, pre ktoré by tekvicový olej nemal chýbať v žiadnej kuchyni, v ktorej sa pripravujú zdravé kulinárske špeciality.

Tekvicový olej patrí už roky k tým najkvalitnejším. Za jeho výrobou stojí tradičná receptúra, ktorej výsledkom je prvotriedny olej s vysokými nutričnými hodnotami, liečivými účinkami a širokými možnosťami využitia pri príprave pokrmov. Navyše, vyrába sa bez konzervačných látok a jeho zloženie je ľahko stráviteľné aj pre citlivejší organizmus.

Prepraženie tekvicových semienok - tekvicový olej

Výroba tekvicového oleja v minulosti

Kým tekvica sa vo svete bežne pestuje od čias staroveku, tekvicový olej má pomerne kratšiu tradíciu. Pokusy s lisovaním tekvicových jadier síce prebehli už pred niekoľkými storočiami, no začiatky výroby tohto druhu rastlinného oleja v podobe, v akej ho poznáme dnes, siahajú do 17. až 18. storočia. Jednou z krajín, ktorá je považovaná za priekopníkov jeho výroby, je Rakúsko, konkrétne štajerská oblasť, ktorá dodnes zásobuje tekvicovými olejmi najvyššej akosti celý svet. Postupne sa ich výroba rozmohla do ďalších štátov v Európe. Niektoré prišli s vlastnou receptúrou, iné napodobnili tradičné recepty zo Štajerska. V oboch prípadoch však tekvicový olej slúži ako kvalitný a liečivý výživový doplnok.

Výroba tekvicového oleja podľa štajerskej receptúry

Výroba tekvicového oleja sa zakladá na princípe lisovania za studena, čo je vždy garanciou dosiahnutia tej najvyššej kvality oleja. Tej však predchádza o niečo zložitejší výrobný proces ako pri iných lisovaných olejoch. Podľa tradičnej štajerskej receptúry sa najprv musia olúpať tekvicové semienka, ktoré sa následne trochu prepražia. Až potom putujú do mechanického lisu, kde z nich vzíde hotový tekvicový olej. Koncový produkt sa následne naplní do fliaš a pošle na distribúciu, prípadne sa predáva podomovým spôsobom.

Jedna lyžička oleja - tekvicový olej

Tekvicový olej je známy špecifickou chuťou a vôňou

Práve dôkladné prepraženie tekvicových semienok a ich následné mechanické lisovanie sa podpisuje pod výnimočnú a jedinečnú chuť tekvicového oleja. Tá vyniká jemným orechovým nádychom, ktorý okrem chuťových buniek pošteklí aj čuch. Príjemná vôňa je bez akéhokoľvek náznaku dráždenia, čo je ďalším dôvodom, pre ktorý by gaštanovo až červenkasto sfarbený „olejový zázrak“ nemal chýbať v žiadnej domácnosti.

Tekvicový olej nie je iba chutný, ale aj zdravý!

Originálny spôsob výroby neprináša iba špecifickú chuť a vôňu. Vďaka uvedenému postupu sa tekvicový olej vyrába bez akýchkoľvek chemických prísad alebo umelých aróm. Tým si zachováva všetky vitamíny a minerály, ktoré tekvicové semienka obsahujú. Okrem lahodnej chuti tak jeho konzumácia prináša aj silný liečivý efekt využiteľný pri konkrétnych zdravotných problémoch. Tekvicový olej môžu kedykoľvek užívať aj ľudia bez zdravotných ťažkostí, či už ako doplnok výživy alebo ako prísadu do jedál. Vysoký obsah liečivých látok, lahodná chuť a široké možnosti využitia v gastronómii z neho urobili jednu z najkvalitnejších a najvšestrannejších potravín, aké sa u nás objavujú.

Ktoré liečivé látky tekvicový olej obsahuje?

  • Vitamíny A, B1, B2 aj B6.
  • Veľké množstvo vitamínu E.
  • Minerály ako zinok či selén.
  • Viaceré antioxidačné látky.
  • Nenasýtené mastné kyseliny.
  • Fytosteroly aj karotenoidy.

Najznámejšie liečivé účinky tekvicového oleja

  • Ako alternatívny doplnok liečby pomáha mužom pri problémoch s prostatou.
  • Dámy ho môžu konzumovať počas menopauzy, kedy zmierňuje jej vplyvy.
  • Vďaka nenasýteným mastným kyselinám podporuje srdcovo-cievny systém.
  • Britskí vedci priniesli informácie o jeho vplyve na elimináciu depresie u detí.
  • Má antibakteriálne a protizápalové účinky, zároveň je platný aj pri chudnutí.
  • Po dlhom období nechutenstva dokáže naštartovať chuť do jedla a zvýšiť apetít.
  • Vďaka množstvu minerálnych látok zlepšuje estetický vzhľad vlasov a nechtov.
  • Ako potravina s priaznivým vplyvom na celý nervový systém zlepšuje spánok.

Náš TIP na kvalitné tekvicové oleje

Health Link

Bohemia

Solio

Tekvicový olej - Health Link
Hodnotenie

Cena: od 5.26 €

Tekvicový olej - Bohemia
Hodnotenie

Cena: od 4.30 €

Tekvicový olej - Solio
Hodnotenie

Cena: od 8.10 €

V akých formách tekvicový olej konzumovať?

Možností je hneď niekoľko. V rámci rôznych liečivých procedúr sa tekvicový olej dá užívať aj samostatne. Jedna lyžička oleja hneď ráno nalačno po prebudení neuškodí mladým ani starším, deťom ani dospelým. Ďalšou možnosťou je využívať ho pri výrobe pokrmov. Hodí sa do rôznych šalátov alebo omáčok. Profesionálni šéfkuchári ním nešetria ani pri polievkach a vybraných druhoch rizota.

Ako používať tekvicový olej pri príprave jedál?

  • Olej sa najlepšie uplatní v studenej kuchyni.
  • Vôbec sa nehodí na vyprážanie či fritovanie.
  • Tepelnou úpravou sa mení jeho chuť a vôňa.
  • Pri tepelnej úprave ho používajte do 120 °C.
  • Dávkujte ho vždy podľa inštrukcií na etikete.
  • Snažte sa ho nemiešať s inými druhmi olejov.

5 vynikajúcich receptov s tekvicovým olejom

  • Hokkaido polievka s ovseným mliekom a tekvicovým olejom.
  • Zeleninové rizoto s tempehom poliate tekvicovým olejom.
  • Zeleninový šalát z pekinskej kapusty s tekvicovým olejom.
  • Smotanovo-syrové guľky so štajerským tekvicovým olejom.
  • Mozzarella posypaná bylinkami a poliata tekvicovým olejom.
Tekvicový olej a jeho využitie v kozmetike

Užívanie tekvicového oleja bez kontraindikácií

Jednou z predností tekvicového oleja je, že ho môže užívať každý. Vhodný je pre všetky vekové skupiny od detí až po staršie ročníky. Pravidelne užívať ho môžu aj tehotné ženy, na ktorých zdravotný stav dokonca pôsobí priaznivo. Olej nemá žiadne nežiaduce účinky ani pri väčšom skonzumovanom množstve. Napriek tomu, že po zjedení väčšieho množstva oleja sa nedostavujú kontraindikácie, konzumovať sa odporúča vždy iba v dávkach primeraných veku a hmotnosti.

Pestovanie mäty a domáci mätový sirup

Hľadáte recept na jednoduchý a lahodný domáci mätový sirup? Alebo by ste si chceli mätu vypestovať doma na záhrade? Viete, ako pestovať mätu?

Mäta

Pestré využitie tekvicového oleja aj v kozmetike

Kuchyňa nie je ani zďaleka jediným miestom, kde sa dajú naplno zužitkovať priaznivé účinky tekvicového oleja. Široké uplatnenie si nachádza aj pri výrobe prírodnej kozmetiky. O blahodarné účinky tekvicového oleja na vlasy, nechty či pleť však nebudú ukrátení ani tí, ktorí biokrémom veľmi neveria. Za studena lisovaný olej sa totiž dá využiť pri rôznych masážach alebo tinktúrach, kde sa ihneď dostáva do kontaktu s pokožkou a vďaka pestrému zloženiu nutričných látok ju začína okamžite vyživovať a liečiť.

Mnohé pozitíva tekvicového oleja si pýtajú daň v podobe vyššej ceny. Jej dôvodom je najmä spomínaný náročnejší postup výroby. Pod vyššiu cenu sa podpisuje aj fakt, že na 1 liter oleja treba okolo 2,5 kg tekvicových semienok. Napriek tomu sa oplatí zvážiť, či jeho liečivé účinky, lahodná chuť a široké možnosti využitia (nielen) v kuchyni stoja za investíciu.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články