Kolobeh záhradkárskych prác prebieha neustále bez ohľadu na ročné obdobie. Práve rozlúčka so zimou a nástup jari je časom, kedy zahradkári musia spraviť viacero potrebných úkonov. Jedným z nich je aj vrúbľovanie, ktoré sa spája s úpravou vybraných druhov stromov vo vašej záhrade.
Čo je vlastne vrúbľovanie stromov?
Je to proces vrúbľovania, teda štepenia stromov za účelom ich vegetatívneho rozmnožovania, nie je to však jednorázová záležitosť. Jeho vykonávanie máva sezónny charakter a jedným z cyklov, kedy je potrebné vrúbľovanie spraviť, je začiatok jari. Toto obdobie však praje vrúbľovaniu iba pri vybraných drevinách a my si povieme, ktoré z nich to sú.
Čerešne a višne
Tieto ovocné stromy rodia medzi prvými. V prípade dobrého počasia už v máji, takže preto sa pri jarnom vrúbľovaní začína práve s nimi.
Marhule
Aj marhule si na jar vyžadujú vašu starostlivosť vo forme vrúbľovania. Tieto stromy sú príliš citlivé na chlad a vietor, takže pri ich vrúbľovaní musíte vystihnúť ideálne počasie.
Slivky a ringloty
Snaha o zdravé plody podporená vrúbľovaním sa týka aj sliviek a ringlôt. Práve pri týchto drevinách sa dá dobre uplatniť tzv. vrúbľovaním do kôry.
Egreše a ríbezle
Okrem stromov sa jarné vrúbľovanie praktizuje aj pri kríkoch, čoho príkladom sú egreše a ríbezle. Tým sa však nestane nič, ak si túto prácu ponecháte na leto.
Náš TIP na nástroje potrebné pri vrubľovaní
Jarné vrúbľovanie nezabudnite na…
- jarnému vrúbľovaniu má predchádzať príprava výhonkov v čase vegetačného pokoja ovocných stromov a kríkov
- vrúble sa najlepšie uchytia počas prvých teplejších dní, keď teplota siaha nad 10 stupňov
- odporúčaná doba na vrúbľovanie ovocných stromov je v čase miazgy počas apríla a mája
- pozor na vietor, dážď a nočné prízemné mrazy, ktoré majú na ujatie vrúbľov dosť zlý vplyv
Vrúbľovanie nepatrí k najjednoduchším prácam, no každý oduševnený záhradkár sa ho naučí vykonávať správne. Vhodných techník je viacero a každá technika sa môže hodiť k inému typu stromu. Dôležité však je vystihnúť to správne obdobie s dobrým počasím, a práve jar je na to ako stvorená.
Vedeli ste, že?
Narezané vrúble môžete pred jarným vrúbľovaním uskladniť aj v chladničke? Stačí, ak vrúble zaobalíte do mokrej handričky, následne do alobalu a umiestnite ich do spodnej zásuvky v chladničke.Text: Róbert Bosák Foto: Calyponte