Kedy kvitne baza

Kedy kvitne baza a ako ju zbierať?

Redakcia - 18. apríla 2021 - 404. zobrazení

Zber bazových kvetov má u nás dlhoročnú tradíciu. Ako účinný prírodný liek, ktorý sa dá spracovať viacerými spôsobmi, sa využívali už pred niekoľkými storočiami. Naďalej obľúbené sú aj v súčasnosti, pričom možnosti ich spracovania a následného využitia sa ešte viac rozšírili. Viete, kedy kvitne baza a kedy je ideálny čas na jej zber?

K tradícii zberu bazových kvetov prispieva jej hojný výskyt. Ker s voňavými kvetmi, ktorých aróma sa šíri na vzdialenosť niekoľkých metrov, rastie takmer všade. Úplne bežne ju nájdeme v okolí ciest, kde sa však zbierať neodporúča, neďaleko potokov alebo v hustých krovinatých porastoch pri lesoch. Jej rozkvet ale netrvá dlho, takže vedieť, kedy kvitne baza, je základom úspešného zberu.

Podľa čoho bazu spoznáme?

  • Na zber kvetov slúži vysoký ker známy ako baza čierna.
  • Ker dokáže vyrásť do rôznej výšky od 2 až do 8 metrov.
  • Prvé listy elipsovitého tvaru sa objavujú už počas marca.
  • Pár týždňov po olistení kríku začínajú kvitnúť prvé kvety.
  • Od augusta sa na ňom objavujú čierne plody veľké 0,5 cm.

Ako vyzerajú bazové kvety?

  • Kvety sú typické bielym alebo bielo-žltým sfarbením.
  • Sú malé, no rastú v súkvetiach, čím vytvárajú kytičky.
  • Vyrastajú z krátkych stopiek prichytených na stonke.
  • Neprehliadnuteľné sú aj vďaka výraznej sladkej vôni.
Baza

Kedy kvitne baza čierna?

Rozkvet nastáva individuálne v závislosti od veku konkrétneho kríka a prostredia, v ktorom sa nachádza. Prvé kvety sa na baze zvyknú objaviť v máji. Ak je jar chladnejšia a viac prší, doba kvitnutia môže trochu meškať, najneskôr však do júna. Kvety síce nemajú dlhú trvácnosť, no bazové kríky rozkvitajú v priebehu celého júna a júla, v mnohých prípadoch aj počas augusta, takže na zber máme dostatok času.

Zber bazových kvetov

Na zber sa môžeme vydať kedykoľvek počas leta, kedy sú kvety plné, voňavé a obsahujú čo najviac živín. Aj keď najskôr ich nájdeme hneď pri ceste, takéto kvety budú okrem liečivých látok obsahovať aj škodliviny z okoloidúcich áut. Čistejšie kvety nájdeme vo voľnej prírode, kde nás už z diaľky zlákajú prenikavou sladkou vôňou. Najvoňavejšie bývajú kvety mladších kríkov s nižším vzrastom, z ktorých môžeme nožničkami odstrihávať rovno celé súkvetia. Pred zberom ešte skontrolujme, či na kvetoch nie sú vošky alebo iný škodlivý hmyz.

Kvety nevyužívajme surové!

Po zbere bazových kvetov sa môžeme pustiť do ich okamžitého spracovania alebo ich nechať vysušiť. Sušené kvety sú vhodné na prípravu liečivého čaju, ktorý oceníme najmä počas zimy. Čaj však treba dobre vylúhovať v horúcej vode, nakoľko kvety musia pri spracovávaní prejsť nejakou úpravou. To isté platí aj pri spracovávaní čerstvých kvetov, ktoré obsahujú jedovatý sambunigrín nevhodný pre organizmus. V žiadnom prípade sa ich neodporúča konzumovať surové napriek tomu, že práve v surovom stave obsahujú najviac liečivých látok.

Liečivé látky v kvetoch bazy

  • Vysoký obsah vitamínov B a C.
  • Viacero druhov antioxidantov.
  • Vzácne druhy éterických olejov.
  • Vybrané glykosidy a flavonoidy.
  • Sacharidy vhodné pre diabetikov.

Liečivá sila bazových kvetov

  • Majú všestranné protizápalové účinky.
  • Chránia telo pred vírusmi a baktériami.
  • Zlepšujú dýchanie, vyčistia priedušky.
  • Znižujú vysokú hladinu cukru v krvi.
  • Sú vhodné ako prípravok proti akné.
  • Dokážu utlmiť stres a napätie v tele.
Kedy kvitne baza

Spracovanie kvetov bazy

Čaj

Na čaj sú najlepšie vysušené bazové kvety. Pri jeho príprave sa môžu miešať napríklad s lipovými kvetmi, ktoré zvyšujú liečivú silu nápoja. Bazový kvet dodáva čaju sladkastú chuť, čaj nebude nutné sladiť cukrom ani medom. Počas jeho popíjania môžeme vdychovať jemnú kvetinovú vôňu.

Sirup

Bazový sirup je klasikou, ktorá nechýba v mnohých kuchyniach ani v súčasnej dobe. K jeho výrobe postačia čisté bazové kvety bez stopky, voda, cukor a kyselina citrónová. Táto kombinácia sa postará o lahodný domáci sirup, ktorý je omnoho chutnejší a liečivejší ako ten z obchodu.

Obklad

Z bazových kvetov sa dá pripraviť aj odvar, ktorý sa následne použije ako horúci obklad na kŕčové žily. Liečivé vlastnosti tohto odvaru zároveň uľavia svalstvu a zregenerujú pokožku. Nie náhodou sa extrakt z týchto kvetov využíva aj v kozmetickom priemysle, kde je obľúbenou prísadou do rôznych prípravkov určených na starostlivosť o pleť.

Vlastný bazový sirup

Liečivé sú aj bazové plody

Široké možnosti uplatnenia v kuchyni, v kozmetike či v ľudovom liečiteľstve neponúkajú iba kvety. Z bazy sa na tieto účely zbierajú aj plody. Malé čierne, miestami čierno-fialové bobule s veľkosťou okolo 0,5 cm sú takisto skvelým prírodným liekom vhodným na rôzne zdravotné problémy. Niektoré látky sa v nich nachádzajú ešte vo vyššom množstve ako v kvetoch. Týka sa to hlavne vitamínu C a antioxidantov, ktorých vysoká koncentrácia je jedným z hlavných dôvodov ich zberu.

Kedy zbierať plody bazy?

Plody sa zbierajú niekoľko týždňov po odkvitnutí. Pri skoršom dozrievaní bývajú zrelé už na konci augusta. V najväčšom množstve ich ale na bazových kríkoch nájdeme v prvej polovici septembra, kedy sú najzdravšie a najchutnejšie. Ich zrelý stav spoznáme podľa tmavej farby. V takomto stave sa dajú aj najjednoduchšie spracovať. Spracovávať sa však nemusia hneď po zbere. Podobne ako kvety, aj plody sa dajú sušiť na tmavších miestach bez dosahu priameho slnečného svetla. Sušenie síce trvá niekoľko týždňov, no výsledkom bude zachovanie skvelej chuti a množstva liečivých látok.

Ani plody nejedzme surové!

Pri spracovávaní plodov bazy musíme byť rovnako opatrní ako pri kvetoch. Tie nie sú jedinou časťou tohto zázračného kríka, ktorá sa neodporúča konzumovať surová. Podobnú látku, ktorá je pre organizmus nevhodná, obsahujú aj malé čierne bobule, dokonca ešte v pomerne vyššom množstve. Aj keď sambunigrín nie je považovaný za smrteľne nebezpečný jed, konzumácii surových plodov sa odporúča vyhýbať bez ohľadu na to, či ich chceme konzumovať čerstvé alebo vo vysušenom stave.

Baza čierna - kedy kvitne baza

Spracovanie plodov bazy

Lekvár

Malé čierne bobule sú skvelou ingredienciou na výrobu domáceho lekváru. Chutný je však iba vtedy, ak ho vyrobíme z čerstvých zrelých plodov. Výroba nie je o nič náročnejšia ako pri lekvároch z plodov iných kríkov. Príprava nie je náročná ani z hľadiska požadovaných ingrediencií. Okrem plodov potrebujeme iba cukor a kyselinu citrónovú.

Víno

Výroba vína je pomerne náročnejšia, no výsledok bude stáť za to. Príprava trvá okolo 1 hodiny, potom sa vzniknutá zmes nechá zhruba 1 týždeň kvasiť. Po týždni sa stočí do fliaš, nechá vychladiť a môže sa okamžite podávať. Jeden pohár dobre vykvaseného bazového vína raz za čas má priaznivý vplyv na krvný obeh a kardiovaskulárnu sústavu.

Šťava

V nápojovom lístku, ktorý tvoria nápoje z bazy, nechýba ani šťava. Tá sa dá celkom jednoducho vytlačiť zo zrelých plodov. Na rozdiel od pasterizovanej šťavy z obchodov je ale určená k okamžitej konzumácii. To z nej robí skvelú vitamínovú bombu, ktorá okamžite dodá organizmu obrovskú porciu nutričných látok.

Prečo je propolis považovaný za včelí zázrak?

Viete, čo je to propolis? Aké liečivé látky obsahuje? Aký blahodárny vplyv má propolis na ľudské zdravie? Najväčšou výhodou propolisu je…

Propolis

Za kvetmi a plodmi bazy nemusíme chodiť do prírody. Nenáročný ker si môžeme vypestovať aj doma na záhrade. K rýchlemu a zdravému rastu toho nepotrebuje veľa. Stačí mu polotieň a výživná pôda, v ktorej sa okamžite uchytí a bude prosperovať. Okrem toho, že krík sa stane zdrojom liečivých látok, splní si aj estetickú funkciu. V minulosti bolo pestovanie bazy hneď pri vstupe na pozemok celkom bežné.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články