Zaujímavosti o jablkách

Zaujímavosti o jablkách, ktoré ste nevedeli!

Redakcia - 10. novembra 2019 - 4763. zobrazení

Sezóna zberu a spracovania jabĺk vrcholí. S tým sa o slovo hlásia rôzne tipy, postrehy a zaujímavosti o tomto obľúbenom druhu ovocia. Niektoré z nich nie sú veľmi známe a možno sa s nimi stretnete po prvýkrát. O to viac vám môžu pomôcť v snahe pestovať a konzumovať zdravšie a chutnejšie jablká.

Zelená jablká - zaujímavosti o jablkách

Menej známe zaujímavosti o jablkách

  • Jablko je dobrý plavec, neponorí sa – Mali ste niekedy jablko v miske s vodou? V takom prípade ste sa možno čudovali, že nepadlo k hladine. Áno, jednou z mnohých zaujímavostí o jablkách je, že sa neponárajú, čo platí aj pri väčších plodoch.
  • Jabloň môže plodiť až 100 rokov – To, že jabloň začína rodiť približne 5-6 rokov po svojom zasadení, až takým veľkým tajomstvom nie je. Menej záhradkárov však vie, že zbierať jablká z toho istého stromu sa pri správnej starostlivosti a vhodných podmienkach dá až 100 rokov.
  • Jablko malo vyvolať trójsku vojnu – Biblický príbeh o Adamovi a Eve s jablkom v hlavnej úlohe je známy asi všetkým. Menej sa spomína mytologický príbeh o jablku s nadpisom „Tej najkrajšej“, ktoré údajne vyvolalo trójsku vojnu.
  • Najstarší strom sveta – Nech to je s príbehmi o jablkách akokoľvek, podľa niektorých vedcov sú jablone najstaršími stromami, aké na svete rastú. Do rôznych kútov planéty sa vraj rozšírili až z ďalekej Číny.
  • Polovica listnatých stromov sú jablone – Nielen najstaršie, ale tiež najrozšírenejšie. Odrôd jabloní má byť po celom svete okolo 7 000. Čo je ešte zaujímavejšie, údajne majú tvoriť asi polovicu všetkých listnatých stromov na svete.
  • Úroda okolo 18 miliónov ton za rok – Presné čísla celkovej ročnej úrody jabĺk vypestovaných na celom svete známe nie sú, no odhady hovoria o množstve zhruba 18 miliónov ton.
  • Existuje aj fóbia z jabĺk – Priam neuveriteľné, ale podľa vedekcých štúdií sa jedná o nepopierateľný fakt. Malusdomesticaphobia, ako znie oficiálny názov chorobného strachu z jabĺk, presnejšie z ich jedenia, si nachádza stále viac obetí.
  • Jadierka jabĺk sú jedovaté – Obsah kyanidu v jablkových jadierkach je síce zanedbateľný, no načo pokúšať. Škodlivý však začína byť až po ich rozžutí či rozdrvení. Ak ich teda pri jedení necháte tak, ochranná vrstva na ich povrchu zabráni uvoľňovaniu toxínov. Jablko tak naďalej ostane chutné, šťavnaté a plné zdravých látok.
Jablko - zaujímavosti o jablkách

Zaujímavosti o jablkách z oblasti medicíny

  • obsahujú niekoľko antioxidantov, napríklad flavonoid
  • skoro všetky odrody majú nulový obsah tuku a sodíka
  • ničia toxín zvaný beta-amyloid, ktorý oslabuje pamäť
  • obsahujú aj pektín, ktorý dokáže redukovať cholesterol
  • vďaka acetylcholínu pôsobia priaznivo na nervovú sústavu
  • v 1 jablku sa môže ukrývať od 5 do 20 miligramov vitamínu C
  • červené plody obsahujú antokyanín chrániaci bunky pred starnutím
Chutnejšie jablká

Len dobre pestované jablká budú zdravé

Jablká môžu byť zdravé a plniť svoju „lekársku úlohu“ len v prípade, že ich pestujete správne. Starostlivosť o toto ovocie nie je až taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá. Pestovanie jabloní má isté nároky, ktorých splnením doprajete stromom ideálne podmienky pre zdravý rast. Pomôcť vám s tým môže aj zopár cenných postrehov, ktoré majú pri pestovaní značný praktický úžitok.

Citrusy: Pestovanie, polievanie, hnojenie a presádzanie

Chceli by ste vo svojej záhrade alebo na terase pestovať citrusy? Čo všetko by ste mali vedieť, ak chcete pestovať citrusy? Tipy v článku…

Citrusy
Jablká

5 zaujímavostí o pestovaní jabloní na záver

  • najlepšia šanca na vypestovanie hojnej úrody je pri teplote podobnej tej izbovej
  • každá jabloň ocení polohu na voľnom otvorenom priestranstve s vlhšou pôdou
  • otvorené priestranstvo by nemalo byť položené na južných svahoch chladnej doliny
  • za najvhodnejšiu nadmorskú výšku na pestovanie jabloní sa považuje 200-250 m. n. m.
  • poloha je dôležitá aj kvôli prevencii proti škodcom, v nižších útočí múčnatka, v tých vyšších zas chrastavitosť

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články