Obsah článku
- Aký význam má strihanie hrozna?
- Rez hrozna vyžaduje pravidelnosť
- Najlepší čas, kedy strihať hrozno
- Kedy strihať hrozno druhýkrát?
- Typ rezu určuje forma pestovania
- Náš TIP na záhradné nožnice
- 3 najčastejšie spôsoby pestovania hrozna
- Univerzálny spôsob strihu hrozna
- Osvedčený postup strihania hrozna
- Pri strihaní hrozna využite šikmý rez
Jednotlivé druhy hrozna nepotrebujú veľkú starostlivosť. Platí to pri bežných stolových odrodách aj pri tých, ktoré sú pestované za účelom výroby vína. Viac pozornosti v rámci starostlivosti vyžaduje akurát strihanie, ktorému sa v snahe zaistiť hroznu čo najzdravší a najrýchlejší rast nevyhnete bez ohľadu na pestovaný druh.
Práve od strihania závisí, ako rýchlo bude hrozno rásť, v akom bude zdravotnom stave a aká bude kvalita úrody. Samotný rez je síce trochu prácnejší, no s pomocou osvedčených tipov ho zvládnu aj začiatočníci. Stačí sa oboznámiť s niekoľkými nepísanými pravidlami, ako a kedy strihať hrozno. Ak k tomu ešte rastline vytvoríte aj optimálne podmienky na pestovanie, nič nebude brániť tomu, aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody plnej chutných šťavnatých plodov.
Aký význam má strihanie hrozna?
Rez hrozna vyžaduje pravidelnosť
Hrozno je známe svojou dlhovekosťou, takže ak má byť jeho strihanie cestou k vypestovaniu bohatšej úrody, potom vyžaduje viac ako len jednorazový rez. Aby ste mu pomáhali formovať jeho rast a vytvárali mu podmienky na udržiavanie čo najlepšieho zdravotného stavu, strihanie budete musieť vykonávať na pravidelnej báze. Skúsení pestovatelia odporúčajú, aby intervaly rezu prebiehali každý rok v rovnakom období. V praxi to znamená, že ďalší strih sa snažte realizovať vždy v rovnakej fáze roka ako vlani.
Najlepší čas, kedy strihať hrozno
Pri načasovaní rezu ani veľa možností na výber nemáte. Termín, kedy strihať hrozno, je totiž závislý od jeho životného cyklu a zároveň od počasia a vonkajších teplôt. Strih sa vykonáva na konci obdobia vegetatívneho spánku, ktoré sa končí v závere zimnej sezóny, teda koncom februára alebo začiatkom marca. V tejto časti roka už teploty nezvyknú byť príliš nízke, čo by viedlo k poškodeniu rán po strihaní silnými mrazmi, no zároveň sa stále pohybujú okolo nuly, takže zo zastrihnutých častí nebude v dôsledku tepla vytekať životne dôležitá miazga.
Kedy strihať hrozno druhýkrát?
Prelom februára a marca nie je jediným obdobím, kedy strihať hrozno. Mnohí pestovatelia každoročne pristupujú aj k tzv. očistnému strihu, ktorý sa vykonáva v priebehu vegetatívneho obdobia. Cieľom tohto strihu je zbaviť hrozno poškodených alebo odumretých častí, prípadne zastrihnúť vysoké prerastajúce časti, ktoré by boli pre rastlinu záťažou. Strih by na rozdiel od toho z konca zimy nemal byť veľmi hlboký, využite ho len na odstránenie poškodených častí z porastu. Vykonávať ho môžete podľa potreby. Pre niekoho je najlepší čas na strih leto, pre iného až jesenné obdobie po zbere úrody.
Typ rezu určuje forma pestovania
Možností, ako strihať hrozno, je viacero. Správny typ a prevedenie rezu závisí výhradne od spôsobu, akým hrozno pestujeme. Na výber máme z viacerých možností, pričom každá má nejaké plusy aj mínusy. Spôsob pestovania vo väčšine prípadov nie je závislý od pestovanej odrody. Jeho výber sa týka skôr polohy a podmienok, v akých bude hrozno rásť a formovať svoj tvar, resp. vzhľad. Prispôsobiť ho môžeme aj opore, ktorú budeme pri pestovaní hrozna využívať, či priestoru na pohyb okolo, ktorý budeme potrebovať pri strihaní a zbere úrody.
Náš TIP na záhradné nožnice
3 najčastejšie spôsoby pestovania hrozna
Vedenie na záves
Tento spôsob pestovania sa využíva hlavne vo viniciach. Stabilné miesto si však získava aj pri pestovaní vybraných stolových odrôd doma na záhradách. Jeho podstata spočíva v uchytení ramien rastliny na vodiaci drôt pripevnený na vzdialené kolíky, pomedzi ktoré rastú jednotlivé kmene. Takto pestované hrozno je od seba viac vzdialené, vďaka čomu je menej náchylné na prenos plesní alebo iných chorôb.
Kolíkové vedenie
Toto vedenie sa nazýva aj nízke. Dôvodom je rast jednotlivých výhonov tesne nad zemou, nakoľko hrozno nemá kmeň, ktorý by sa rozkonároval vo výške. Oporou je kolík, na ktorý sa priväzujú jednotlivé výhony dvíhajúce sa do výšky. Kolík musí byť vysoký, nakoľko výhony sa dokážu vytiahnuť na úroveň 2 až 2,5 m. Najväčším plusom tohto spôsobu pestovania je šetrenie priestoru.
Stredné vedenie
Náročné na priestor nie je ani pestovanie formou tzv. stredného vedenia. Princíp je podobný ako pri vedení na záves. Jednotlivé výhony sa pri raste prichytia na drôt upnutý na kolíky, medzi ktorými je pár kmeňov. Tie dosahujú výšku okolo 1 m, pričom na ich vrchole vyrastajú tenké výhony, nie hrubé ramená ako pri pestovaní formou vedenia na záves. Tým sa šetrí priestor, čo umožňuje pestovať viac kmeňov vedľa seba.
Univerzálny spôsob strihu hrozna
Pri každom z uvedených spôsobov pestovania sa dá uplatniť iné prevedenie strihu. Rozdiely medzi jednotlivými metódami strihania ale nie sú veľké a pri niektorých krokoch sa dokonca vykonávajú rovnako, čo pestovateľov viedlo k vytvoreniu univerzálneho spôsobu strihania. Ten spája pozitíva každého rezu do jedného celku, vďaka čomu sa dá využiť pri akomkoľvek spôsobe pestovania vrátane tých menej rozšírených. Tento univerzálny strih je už dlhšie bežne zaužívaný aj vďaka jednoduchému postupu, ktorý prináša požadované výsledky.
Osvedčený postup strihania hrozna
1. Čistenie
Hneď prvým krokom je očistný rez, ktorého cieľom je odstrániť všetky choré, poškodené alebo odumreté časti. Zároveň sa orezáva aj staré dvojročné drevo, na ktorom sa už nebudú vytvárať plody. Hrozno totiž vždy rodí len na jednoročnom dreve. To dvojročné je pre rastlinu zbytočnou záťažou, ktorú je potrebné odstrihnúť čo najbližšie pri kmeni, resp. na konci výhonu, ak hrozno pestujete kolíkovým spôsobom.
2. Tvarovanie
Po očistnom reze prichádza na rad tzv. tvarovací strih, ktorý plní okrasnú aj ozdravnú funkciu. Jeho cieľom je zastrihnúť ramená alebo výhony tak, aby sa na nich vytvoril primeraný počet strapcov. Tých by nemalo byť veľa, pretože potom si začnú odoberať živiny, okrádať sa o svetlo a zaťažovať rastlinu. Vyholený vzhľad zas nepôsobí pekne a zároveň vás ochudobní o množstvo úrody.
3. Skracovanie
Po tvarovacom reze ukončite celý postup skracovaním tzv. ťažňov. Jedná sa o mladé jednoročné výhony pripravené na rodenie. Pred začiatkom vegetatívneho obdobia ich ale najprv musíte trochu skrátiť. Ideálna dĺžka strihu je 2 cm nad miestom, kde sa budú tvoriť puky. Okrem ťažňov sa rovnakým spôsobom skracujú aj mladé záložné jednoročné výhonky nazývané čapíky.
Pri strihaní hrozna využite šikmý rez
Pre lepší efekt a zníženie rizika poškodenia výhonov nasmerujte strih šikmým smerom. Ten má význam hneď z niekoľkých dôvodov. Tým hlavným je rýchlejšie odvádzanie vody alebo iných tekutín zo zastrihnutej časti. To isté platí aj pri odvádzaní škodlivých látok, ktoré by sa dostali do nezahojenej rany. Šikmý rez prispeje aj k lepšiemu formovaniu ďalšieho rastu, čím nepomáha hroznu iba k zdravšiemu stavu, ale aj ku krajšiemu vzhľadu celých výhonov.
Kedy strihať maliny a akým spôsobom?
Viete, kedy strihať maliny? Koľkokrát do roka by ste mali maliny strihať? Viete, ako a kde sadiť maliny tak, aby mali ideálne podmienky?
K zdravšiemu stavu po absolvovaní strihu dopomôžeme hroznu aj krátkym ošetrením. Na to nám poslúžia rôzne liečivé prípravky určené na takýto účel. Príkladom je stromový balzam, ktorý sa dá okrem drevín použiť aj na ochranné nátery hrozna.
Autor textu: Róbert Bosák